Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Εκδήλωση του Δήμου Βόλου για τη γιορτή των Θεοφανείων

Την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013 ο Δήμος Βόλου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεών του για τις γιορτές του Δωδεκαημέρου, φιλοξενεί στην Παλαιά Ηλεκτρική και ώρα 7 το απόγευμα, τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Βόλου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης» σε ένα ψαλτικό δρώμενο για τα Θεοφάνεια. Πρόκειται για μια υμνολογική-ποιητική και ψαλτική προσέγγιση, με τίτλο «Σήμερον η κτίσις φωτίζεται…», η οποία βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Γρηγόρη Θ. Στάθη, γνωστού ερευνητή και συγγραφέα μουσικολόγου διεθνώς και ομότιμου Καθηγητή της Βυζαντινής Μουσικολογίας και Ψαλτικής Τέχνης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.  
Το μικρό αυτό αφήγημα («γοητεία» το ονομάζει ο συγγραφέας), γραμμένο το 2005, ζωντανεύει με γλαφυρό τρόπο τον εορτασμό των Θεοφανείων στην Κωνσταντινούπολη του 14ου αιώνα. Δίνει έτσι την αφορμή για μια σκηνική παρουσίαση ύμνων των Θεοφανείων, επιχειρώντας την αναπαράσταση των λατρευτικών και τελετουργικών δρωμένων της βυζαντινής εποχής, όπου η βυζαντινή μουσική δεν ήταν μόνο λατρευτική τέχνη και αποκλειστικό προνόμιο των ανδρών, αλλά κυριαρχούσε στο παλάτι, στον ιππόδρομο, στους δήμους και σε ολόκληρη την Πόλη, με συμμετοχή λαϊκών ομάδων που περιελάμβαναν ακόμη γυναίκες και παιδιά. Βασισμένο σε λεπτομερείς επιστημονικές μελέτες, τόσο το αφήγημα όσο και η παράσταση ζωντανεύουν έναν πλούσιο μουσικό κόσμο ο οποίος, αν και προερχόμενος από ένα μακρινό παρελθόν, δεν έχει χάσει τη δύναμη να επικοινωνεί με τον σημερινό άνθρωπο και να μεταφέρει συγκίνηση και ευλάβεια.           
Το δρώμενο έχει σχεδιαστεί από τον μουσικολόγο και θεολόγο Κωνσταντίνο Χαριλ. Καραγκούνη με σκηνοθετική επίβλεψη του Δημήτρη Δακτυλά. Συμμετέχει ο μεγάλος Χορός Ψαλτών του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου σε ποικίλα σχήματα και πολλές μικρότερες ψαλτικές ομάδες με χοράρχες τους πρωτοψάλτες Ευστάθιο Γραμμένο, Κωνσταντίνο Χαριλ. Καραγκούνη, Δημήτριο Κατσικλή, Μιχαήλ Μελέτη, Κυριαζή Νικολέρη και Δημήτριο Χατζηγεωργίου και, πρώτη φορά για τα δεδομένα του Βόλου, γυναικείος ψαλτικός χορός με «δομεστίκαινα» την Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη. Συμμετέχουν επίσης οι καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου Βασίλειος Αγροκώστας και Κωνσταντίνος Γράβος με μικρά οργανικά σχήματα μαθητών τους.
Η αφήγηση θα γίνει από τον ίδιο τον συγγραφέα Γρηγόρη Θ. Στάθη. 
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: