Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Π.Σκοτινιώτης: Προανήγγειλε νέα μείωση τιμολογίων της ΔΕΥΑΜΒ

Νέα ελάφρυνση του τιμολογίου της ΔΕΥΑΜΒ για δεύτερη συνεχή χρονιά, μετά την περυσινή μεσοσταθμική μείωση κατά 15% που δεν είχε ιστορικό προηγούμενο, προανήγγειλε σήμερα ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ Πάνος Σκοτινιώτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Επανέλαβε τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της Επιχείρησης και κάλεσε τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια την κατάσταση που δημιουργείται μετά τις μειώσεις στις αποδοχές τους λόγω εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.
Αναλυτικότερα, αναφερόμενος στο θέμα των καταλήψεων που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΜΒ τις τελευταίες μέρες, ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε ότι πρόκειται για μια κινητοποίηση για την οποία δεν  έχει διατυπωθεί προς τη Διοίκηση κανένα αίτημα. Η κινητοποίηση αυτή δεν εξέπληξε τη Δημοτική Αρχή αφού στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ., με απροκάλυπτο τρόπο το μέλος του Δ.Σ. Γ. Μολοχίδης επιτίμησε την εκπρόσωπο των εργαζομένων κ.Καρακώστα γιατί δεν συμμετέχει το προσωπικό της ΔΕΥΑΜΒ στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ΟΤΑ και εκείνη, με απολογητικό ύφος, απάντησε ότι θα γίνουν σχετικές  κινήσεις.
«Καταλαβαίνω ότι είναι οδυνηρή η βίαιη αλλαγή της εισοδηματικής κατάστασης των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ, αφού με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου οι μειώσεις στις αποδοχές τους το 2013 θα ξεπεράσουν το 50% σε σύγκριση με το 2009, και λογικό είναι να υπάρχουν αντιδράσεις. Πρόκειται για μια εξέλιξη που αφορά όλους τους εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και συνεπώς και τις ΔΕΥΑ. Πιστεύω πως οι εργαζόμενοι στην Επιχείρηση θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσουν την κατάσταση με αξιοπρέπεια και να αποφευχθεί το μεταξύ τους «ξεκατίνιασμα». Επίσης, θα πρέπει να δοθεί τέλος στο παραμύθι με το «δράκο», δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ που υποτίθεται ότι προωθεί η παρούσα Δημοτική Αρχή και ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βόλου.
Στο σημείο αυτό ο κ.Σκοτινιώτης υπενθύμισε ότι το θέμα της ιδιωτικοποίησης άνοιξε από τον ίδιο, με αφορμή τη συζήτηση για τον ΟΕΥ, έπειτα από ανάλυση του πολιτικού πλαισίου του μεσοπρόθεσμου το οποίο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των νερών. Είχε τονίσει τότε και ξεκαθάρισε για πολλοστή φορά σήμερα, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι όσο η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει την ευθύνη της ΔΕΥΑΜΒ, δεν πρόκειται να υπάρξει ιδιωτικοποίηση. «Το παραμύθι βέβαια με το δράκο συνεχίζεται γιατί είναι εύκολο, το υιοθέτησαν και οι αγανακτισμένοι του «αντιχλωριακού» αγώνα και αναπαράγεται καθημερινά. Αυτή η πλάκα, όμως, πρέπει να τελειώσει, γιατί τα πράγματα είναι σοβαρά. Η ΔΕΥΑΜΒ, αν απαξιώνεται, απαξιώνεται από τέτοιες συμπεριφορές, που την εκθέτουν στην κοινή γνώμη και δίνουν όπλα σε όσους μεθοδεύουν την ιδιωτικοποίηση» τόνισε ο Δήμαρχος και επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι η επιλογή της κυβέρνησης και της τρόικας να απαγορευτούν οι προσλήψεις προσωπικού Υ.Ε. και Δ.Ε. μέχρι το 2016, δεν είναι τυχαία. Προωθούνται οι ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων κι ευαίσθητων τομέων, όπως η διαχείριση των νερών και η καθαριότητα.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Σκοτινιώτης επέκρινε όσους, αντί να στηρίξουν την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής, συντηρούν ένα νοσηρό κλίμα και με πράξεις ή παραλείψεις τους απαξιώνουν τόσο τη ΔΕΥΑΜΒ όσο και τον τομέα της καθαριότητας, με αποτέλεσμα να περνούν πιο εύκολα στην κοινωνία οι απόψεις για την ιδιωτικοποίηση. Χαρακτήρισε δε φαιδρούς τους ισχυρισμούς περί προώθησης της ιδιωτικοποίησης μέσω της ανάθεσης σε ανάδοχο των καταμετρήσεων, επισημαίνοντας ότι η ΔΕΥΑΜΒ θα πρέπει να λειτουργήσει αποτελεσματικά και στη νέα πραγματικότητα, με δεδομένη τη συνεχή μείωση του προσωπικού της και την απαγόρευση των προσλήψεων. «Διεκδικούμε επίμονα, και εμείς και η ΚΕΔΕ, την απελευθέρωση των προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, ωστόσο προσκρούουμε μέχρι τώρα στην άρνηση της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Βόλου.
«Θα επιμείνουμε στην προσπάθεια ώστε να σπάσουμε όλα τα στεγανά, όσο κι αν κάποιους ενοχλεί αυτό. Θα διαφυλάξουμε το δημόσιο χαρακτήρα της Επιχείρησης, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας του νερού και την κοινωνικά δίκαιη τιμολόγηση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, για να προσθέσει ότι, όπως πέρυσι η μείωση του μισθολογικού κόστους μετακυλήθηκε στο τιμολόγιο υπέρ των πολιτών, το ίδιο θα συμβεί και φέτος, μόλις αποσαφηνιστεί ποιο θα είναι τελικά το μισθολογικό κόστος για το 2013. Θα επιχειρηθεί δηλαδή ελάφρυνση του τιμολογίου για δεύτερη συνεχή χρονιά, μετά την περυσινή μεσοσταθμική μείωση κατά 15% που δεν είχε ιστορικό προηγούμενο.
Όσον αφορά τους ισχυρισμούς που φέρεται, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, να διατυπώθηκαν στη χθεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ περί χορήγησης παράνομων επιδομάτων, ο κ. Σκοτινιώτης ανέφερε ότι δεν γνωρίζει περί τίνος πρόκειται και ζήτησε εγγράφως να ενημερωθεί από τη Γενική Διευθύντρια της Επιχείρησης και να γίνουν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες, εφόσον αυτό διαπιστωθεί.
Τέλος, διευκρίνισε ότι δεν έχει απορριφθεί η απόφαση για τον νέο ΟΕΥ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας, παρά μόνο έχουν ζητηθεί κάποια επιπλέον στοιχεία, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: