Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Π.Σκοτινιώτης: Στήριξη στους υπαλλήλους που τίθενται σε διαθεσιμότητα – Να εγκαταλείψει η κυβέρνηση την άκαμπτη στάση της

Σε σημερινή δήλωσή του ο Δήμαρχος Βόλου Π.Σκοτινιώτης αναφέρει τα εξής: «H Δημοτική Αρχή του Βόλου υπήρξε η πρώτη πανελλαδικά που αντέδρασε στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, λίγες μόλις ώρες μετά από την κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου, αποκαλύπτοντας τις οδυνηρές συνέπειες που αυτό θα έχει για τους Δήμους, το προσωπικό τους και τις τοπικές κοινωνίες. Η χθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ήλθε να επιβεβαιώσει με τον πλέον απόλυτο τρόπο ότι αποτελεί συνειδητή κυβερνητική επιλογή  η δραματική υποβάθμιση και χειραγώγηση της Αυτοδιοίκησης, όπως επίσης και η στέρησή της από ανθρώπινο δυναμικό και πόρους, που είναι  αναγκαίοι ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, εξάλλου, ήταν από τα πρώτα που με ψήφισμά του εξέφρασε την πλήρη αντίθεση στο μέτρο της διαθεσιμότητας μονίμων ή αορίστου χρόνου δημοτικών υπαλλήλων, που αποτελεί ουσιαστικά συγκεκαλυμμένη απόλυση, δήλωσε  την πολιτική και νομική στήριξη στους εργαζομένους και, επιπλέον, αποφάσισε να μη συμπράξει ο Δήμος Βόλου, καθ’οιονδήποτε τρόπο, στη διαδικασία εφαρμογής των διατάξεων για τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων.  Έκανε μάλιστα και κάτι περισσότερο: ήταν το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο πανελλαδικά που τεκμηρίωσε την αντισυνταγματικότητα του νόμου, με μια ισχυρή νομική επιχειρηματολογία η οποία, προς δόξαν όσων με αβάστακτη πολιτική ελαφρότητα μιλούσαν για νομικίστικο κείμενο,  θα αποτελέσει ισχυρό όπλο των εργαζομένων που τυχόν θα καταφύγουν στη Δικαιοσύνη για την προάσπιση του δικαίου τους. 
Όπως από την πρώτη στιγμή τονίσαμε, ο αγώνας των εργαζομένων για κατάργηση των διατάξεων που αφορούν τη διαθεσιμότητα-απόλυση θα είναι εξαιρετικά δύσκολος, αφού το μέτρο αυτό αποτελεί κεντρική επιλογή στη συμφωνία κυβέρνησης – τρόϊκας. Γι’ αυτό και υπογραμμίσαμε ότι ο αγώνας αυτός μπορεί να είναι νικηφόρος, μόνο αν εξασφαλιστούν κοινωνικές συμμαχίες και ευρύτατη στήριξη.
Η στήριξη αυτή της κοινωνίας πιστεύουμε ότι  υπήρξε και θέλουμε να ελπίζουμε πως  θα συνεχίσει να υπάρχει. Εδώ και λίγες μέρες, ωστόσο, ορισμένοι συνδικαλιστές έχουν επιλέξει την τεχνητή ένταση και την προσφυγή σε μορφές αγώνα που σταδιακά θα αποστερήσουν τους εργαζομένους του Δήμου από κρίσιμα κοινωνικά στηρίγματα. Μια τέτοια μορφή είναι οι καταλήψεις επιλεγμένων δημοτικών κτιρίων, οι οποίες συνοδεύονται από παρεμπόδιση των εργαζομένων που θέλουν να εργαστούν. Και αναφερόμαστε στις περιπτώσεις όπου ούτε απεργία ούτε στάση εργασίας υπάρχει.  Κάποιοι μάλιστα συνδικαλιστές εκμεταλλεύονται τη θέση τους στην υπηρεσιακή ιεραρχία του Δήμου, προκειμένου να δημιουργήσουν πρόβλημα σε ευαίσθητες δημοτικές υπηρεσίες, όπως η υπηρεσία καθαριότητας.
Είναι περιττό να επισημάνουμε ότι οι καταλήψεις, για την πραγματοποίηση των οποίων αρκεί ένα λουκέτο και μια ολιγάριθμη ομάδα συνδικαλιστών, δεν αποτελεί επίδειξη δύναμης αλλά εκδήλωση αδυναμίας. Με τον ανέξοδο, ωστόσο, αυτόν τρόπο, παραλύουν νευραλγικές υπηρεσίες του Δήμου (οικονομική, κοινωνικής πρόνοιας κλπ), οι οποίες μάλιστα δεν έχουν καμία σχέση με την αποστολή στοιχείων για τις διαθεσιμότητες, σε μια στιγμή όπου υπάρχουν πιεστικές ανάγκες οι οποίες πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν.
Θέλουμε για μια ακόμη φορά να δηλώσουμε ότι η Δημοτική Αρχή Βόλου βρίσκεται  στο πλευρό των εργαζομένων του Δήμου και των νομικών του προσώπων. Στηρίζουμε ιδιαίτερα, και θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο, τους εργαζομένους που αποτελούν τα πρώτα θύματα μιας άδικης, αναξιοκρατικής και ισοπεδωτικής νομοθετικής ρύθμισης, η οποία αν δεν καταργηθεί,  πιστεύουμε βάσιμα ότι  θα καταπέσει, ως αντισυνταγματική, στα ελληνικά Δικαστήρια.
Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τους εργαζομένους στις δημοτικές υπηρεσίες να διαφυλάξουν τη συνοχή και την αξιοπρέπειά τους και να λειτουργήσουν με αίσθημα αυξημένης κοινωνικής ευθύνης απέναντι  στους συμπολίτες μας, που και αυτοί βλέπουν να κατεδαφίζονται στοιχειώδη κοινωνικά και εργασιακά τους δικαιώματα και να αμφισβητούνται όλες οι σταθερές της ζωής τους.
Καλούμε επίσης, για μια ακόμη φορά, την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την άκαμπτη στάση της και να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση των ρυθμίσεων που οδηγούν την Αυτοδιοίκηση σε ακύρωση του ρόλου της και,  ιδιαίτερα, στην κατάργηση της ρύθμισης για τις διαθεσιμότητες-απολύσεις, που παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του δικαίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: