Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Απάντηση για την 8η ΕΜΑΚ Θεσσαλίας του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος

Απάντηση στον Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη σχετικά με το θέμα της 8ης ΕΜΑΚ Θεσσαλίας απέστειλε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Παναγιώτης Μπονάτσος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην καταργηθεί η υπηρεσία. Ο κ. Σκοτινιώτης, με αφορμή σχετικές πληροφορίες που δημοσιοποίησε η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας, είχε στείλει έγγραφο (από 9.10.12) τόσο προς τον κ, Μπονάτσο, όσο και προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια, τονίζοντας την ανάγκη επανεκτίμησης του σχεδιασμού, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης-αναδιάρθρωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να αποφευχθούν επιλογές που θα υποβαθμίσουν το επιχειρησιακό έργο και τις δυνατότητες διάσωσης στο Νομό Μαγνησίας, με σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια των πολιτών και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Στην απάντηση του Αρχηγού Π.Σ. αναφέρεται ότι, «με απόφαση που υπεγράφη τον Νοέμβριο 2011 ανασυγκροτήθηκε η Επιτροπή για την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος. Με την ολοκλήρωση των εργασιών της, η Επιτροπή θα καταθέσει το Πρακτικό-Προτάσεις της στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να παρθούν οι τελικές αποφάσεις που αφορούν τυχόν αναβαθμίσεις/καταργήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων της Χώρας. Η επιτροπή κατά τη διάρκεια των εργασιών της, θα λάβει υπ’ όψιν της όλες τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής που αφορούν το οικιστικό, φυσικό περιβάλλον, βιομηχανικές περιοχές κ.α. Σε κάθε περίπτωση, σκοπός και στόχος της ηγεσίας του Σώματος είναι η αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του και πρωτίστως η διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών».
Υπενθυμίζεται ότι, στο σχετικό έγγραφο του, ο Δήμαρχος Βόλου υπογράμμιζε τη σημαντική βοήθεια που προσφέρει στο Βόλο και σε ολόκληρο το Νομό Μαγνησίας η 8η ΕΜΑΚ Θεσσαλίας, η οποία εδρεύει στη ΒΙ.ΠΕ. Μακρυχωρίου, δεδομένου ότι ενισχύει-καλύπτει την επιχειρησιακή δραστηριότητα της Π.Υ. Βόλου και των κλιμακίων αυτής (Σκιάθο-Σκόπελο-Αλόννησο-Αλμυρό-Αργαλαστή) σε μεγάλα και δύσκολα συμβάντα, όπως αγροτοδασικές πυρκαγιές, τροχαία ατυχήματα, βιομηχανικά ατυχήματα και συμβάντα ακραίων καιρικών φαινομένων (πλημμύρες, χιονοπτώσεις, προβλήματα λόγω σεισμικής δραστηριότητας, διασώσεις-ανεύρεση ατόμων στον ορεινό όγκο του Πηλίου, της Όθρυος και των νησιών), καθώς διαθέτει ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και επίσημα πιστοποιημένη ορειβατική ομάδα. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να επεμβαίνει σε συμβάντα με ιδιαιτερότητες, όπως αεροπορικά ατυχήματα, χημικά ατυχήματα (φυσικό αέριο, υγραέριο, υγρά καύσιμα), καθώς διαθέτει ειδικά διασωστικά εργαλεία και οχήματα για τέτοιες περιπτώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, καλύπτει και τις δύο Βιομηχανικές Περιοχές που λειτουργούν στο Βόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: