Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Δημοπρατούνται έργα αποχέτευσης 7,1 εκ. ευρώ

Δόθηκε το «πράσινο φως» για τη δημοπράτηση δύο ακόμη σημαντικών έργων, από το πακέτο των έργων περιβαλλοντικής θωράκισης του Παγασητικού και των οικισμών του ενιαίου Δήμου Βόλου, με συνολικό προϋπολογισμό 42.486.250,24 εκ. ευρώ, που έχει εξασφαλίσει η ΔΕΥΑΜΒ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΠΕΡΑΑ) του ΥΠΕΚΑ. Πρόκειται για τα έργα «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Αγ.Στεφάνου», προϋπολογισμού μελέτης 3.866.000,00€ και «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Ιωλκού», προϋπολογισμού μελέτης 3.304.000 € (συνολικός προϋπολογισμός 7.170.000,00 €).
Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνολικά άδειες δημοπράτησης για έργα 31.421.580,00€ και ήδη έχουν προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για το δίκτυο αποχέτευσης Αγριάς (20.11.2012) και τη σύνδεση του δικτύου της Αγριάς (27.11.2012), ενώ μόλις πριν από τέσσερις μέρες υπογράφηκε η προέγκριση δημοπράτησης για το έργο «Σύνδεση δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων Σέσκλου με τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων ΔΕΥΑΜΒ», προϋπολογισμού μελέτης 560.880 ευρώ. Επιπλέον, προκηρύχθηκε από τη ΔΕΥΑΜΒ ο διαγωνισμός  και για το αποχετευτικό δίκτυο στο Συνοικισμό ΡΟΜΑ στο Αλιβέρι (6.11.2012), προϋπολογισμού μελέτης 283.291 ευρώ, με χρηματοδότηση που εξασφάλισε η ΔΕΥΑΜΒ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.  Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κ. Πάνος Σκοτινιώτης, υπογράμμισε ότι «σε μια εποχή όπου η αγορά έχει κυριολεκτικά στεγνώσει, η ανεργία έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη και η τακτική χρηματοδότηση των Δήμων έχει μειωθεί δραματικά, ο Δήμος Βόλου και η ΔΕΥΑΜΒ δεν μένουν στα λόγια και τις διεκδικήσεις, αλλά εργαζόμενοι με σχέδιο και αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό τους, καταφέρνουν να εξασφαλίσουν, μέσα από ανταγωνιστικά προγράμματα, τη χρηματοδότηση έργων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Έργων, που αντιμετωπίζουν πιεστικές κοινωνικές ανάγκες, δίνουν τόνωση στην τοπική οικονομία και δημιουργούν θέσεις εργασίας, τόσο προσωρινές κατά την φάση εκτέλεσης, όσο και μόνιμες κατά την λειτουργία τους. Τα συγκεκριμένα έργα συνιστούν κορυφαία και ολοκληρωμένη περιβαλλοντική παρέμβαση χωρίς ιστορικό προηγούμενο, που θα λύσει οξύτατα προβλήματα των κατοίκων των Δημοτικών Ενοτήτων του νέου Δήμου Βόλου και θα θωρακίσει ακόμη περισσότερο τον Παγασητικό».

Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Ιωλκού

Σκοπός και αντικείμενο της μελέτης και του σχετικού έργου, είναι η συλλογή και διάθεση των ακαθάρτων των οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Ιωλκού, μέχρι τους πλησιέστερους υφιστάμενους αγωγούς ακαθάρτων του δικτύου αρμοδιότητας ΔΕΥΑΜΒ. Η μελέτη έχει συνταχθεί από τα συμπράττοντα γραφεία μελετών HYDROMENT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ο.Ε. – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΗΣ – ΒΛΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, σύμφωνα με την, από 22-10-2007, σύμβαση με τον τέως Δήμο Ιωλκού και το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της μελέτης.
Οι βασικοί αγωγοί αποχέτευσης ακαθάρτων θα κατασκευαστούν κατά μήκος δρόμων, όπου θα μπορούν να κυκλοφορούν οχήματα, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης προσπέλασης και επίσκεψης, τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής, όσο, κυρίως, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και συντηρήσεων. Οι αγωγοί ακαθάρτων θα διέρχονται κάτω από τους αγωγούς όμβριων ή τα ρέματα που διασχίζουν τους οικισμούς και κατασκευάζονται πάντα κάτω από τους αγωγούς ύδρευσης.
Το ανάπτυγμα, οι μεγάλες κλίσεις του εδάφους και η ιδιομορφία των οικισμών Ιωλκού, οι οποίοι πάντως αποτελούν μία συνεχή και συνεκτική ομάδα, σε συνδυασμό με το ανάγλυφο και τη μορφολογία του εδάφους, επιβάλλουν την ανάγκη διαχωρισμού του αποχετευτικού συστήματος σε επιμέρους τοπικά δίκτυα, με διαφορετικές λεκάνες απορροής των ακαθάρτων και αντίστοιχες συνδέσεις με τα δίκτυα ακαθάρτων της ΔΕΥΑΜΒ.
Οι ψηλότερες περιοχές των οικισμών της Ανακασιάς και του Άνω Βόλου θα αποχετεύονται από το συλλεκτήρα Πορταριάς, ενώ οι χαμηλότερες περιοχές από τους προτεινόμενους συλλεκτήρες Ανακασιάς και Άνω Βόλου. Η περιοχή του κέντρου της Ιωλκού θα αποχετεύεται από το συλλεκτήρα της Πορταριάς και από το συλλεκτήρα της Μακρινίτσας, ο οποίος, επίσης, θα διασχίζει την έκταση της Ιωλκού, η περιοχή του Αγίου Ονουφρίου θα αποχετεύεται από τον ομώνυμο συλλεκτήρα και η περιοχή του Γηπέδου – Γηροκομείου Βόλου από το συλλεκτήρα Γηπέδου της οδού Ιωάννου Πιτσιώρη.
Στη χάραξη του δικτύου ακαθάρτων γίνεται συγκέντρωση των παροχών στο χαμηλό σημείο της λεκάνης για την εν συνεχεία σύνδεση με τον αντίστοιχο αποδέκτη αγωγό της ΔΕΥΑΜΒ. Για την εξασφάλιση της λειτουργίας του δικτύου ακαθάρτων με φυσική ροή ή χάραξη του δικτύου θα γίνεται στους υφιστάμενους δρόμους, αλλά και κατά περίπτωση κατά μήκος των ορίων ιδιοκτησιών ή μέσα από κοινόχρηστους χώρους, ανάλογα με τις υπάρχουσες δυσκολίες και εμπόδια.

Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Αγ.Στεφάνου

Με τη συγκεκριμένη μελέτη που συντάχθηκε από τη ΔΕΥΑΜΒ, επιτυγχάνεται η κατασκευή του δικτύου ακαθάρτων περιοχής Αγ. Στεφάνου του Δήμου Βόλου και η σύνδεσή του μέσω υφιστάμενου δικτύου  στην περιοχή των Αλυκών με τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β.
Συγκεκριμένα προβλέπεται να κατασκευασθούν:
α) Πέντε (5) αντλιοστάσια μονοθάλαμα από σκυρόδεμα εντός των οποίων είναι εγκατεστημένες δύο αντλίες κατάλληλες για μεταφορά λυμάτων και φερτών λόγω της θέσης τους και σύστημα απόσμησης με φίλτρο ενεργού άνθρακα.
β) Αγωγοί PVC σειράς 41 για τα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα δίκτυα βαρύτητας  οι οποίοι θα μεταφέρουν το λύμα στα επί μέρους αντλιοστάσια.
γ) Αγωγοί πολυαιθυλενίου τρίτης γενιάς, πίεσης 10 atm με τους οποίους αφενός μεν θα συνδέονται μεταξύ τους τα αντλιοστάσια και αφετέρου θα καταθλίβεται τελικώς το λύμα στο εγκαταστημένο δίκτυο του Δήμου Βόλου.
δ) Σε όλο το μήκος του αγωγού βαρύτητας θα κατασκευασθούν 392 φρεάτια ελέγχου εσωτερικής διαμέτρου 1,20 m.
ε) Οι εκσκαφές γίνονται με μηχανικά μέσα (κυρίως) και σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές.
στ) Οι επιχώσεις πέραν του σημείου μέχρι το οποίο θα εγκιβωτίζονται οι αγωγοί με άμμο θα γίνονται με θραυστό υλικό λατομείου.
ζ) Οι αποκαταστάσεις θα γίνονται ανάλογα με την περίπτωση με μονή στρώση 50 mm κυκλοφορίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: