Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

«Μνήμες Προσφύγων» τη Δευτέρα στην Πλ. Ευαγγελιστρίας

«Ιωνία 1922 – Ν. Ιωνία 2012: Μνήμες Προσφύγων» είναι ο τίτλος της εναρκτήριας εκδήλωσης του Δήμου Βόλου, με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Ευαγγελίστριας στη Νέα Ιωνία, στις 8:00 το βράδυ. Θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις, σε συνεργασία με τους προσφυγικούς συλλόγους της πόλης μας. Στην εκδήλωση της Δευτέρας αξιοποιούνται δημοσιευμένα τεκμήρια (μαρτυρίες, οπτικό υλικό) από τις συλλογές των τοπικών συλλόγων και άλλων φορέων, πρωτότυπο υλικό από το αρχείο του Δήμου Βόλου, κείμενα και επιλεγμένη ζωντανή μουσική.
Η έρευνα και η επεξεργασία των τεκμηρίων έγινε από τη Διεύθυνση Μουσείων του ΔΟΕΠΑΠ και η καλλιτεχνική παραγωγή από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου.
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει λόγο, μουσική, δρώμενα και πλούσιο οτπικοακουστικό υλικό τόσο για τη ζωή των Ελλήνων στη Σμύρνη όσο και τον ερχομό τους και τη ζωή τους στη νέα πατρίδα. Με αφορμή τη συγκεκριμένη εκδήλωση παρουσιάζεται στο κοινό  κομμάτι του σημαντικού  αρχειακού υλικού που διαθέτει ο Δήμος Βόλου, ενώ η σύνδεση του υλικού αυτού με λογοτεχνικά κείμενα και μουσική,  αποτελεί μία ευκαιρία αξιοποίησής του στο πλαίσιο μίας ανοιχτής εκδήλωσης με καλλιτεχνική διάσταση. 
Ιδιαίτερο βάρος στην εκδήλωση δίνεται στον Βόλο και τους πρόσφυγες που ήρθαν στην περιοχή τον Σεπτέμβρη του 1922 και αργότερα με την ανταλλαγή του πληθυσμών, όπως πρόσταζε η ειρηνευτική συνθήκη της Λωζάνης. Άλλωστε ο Βόλος υπήρξε από τις λίγες πόλεις εκτός Αθηνών, νησιών και Βορείου Ελλάδος, που δέχτηκε ένα τόσο σημαντικό αριθμό προσφύγων (από 30.046 κατοίκους το 1920 σε 47.892 το 1928). Ο ερχομός τους άλλαξε ριζικά την πληθυσμιακή του σύνθεση κι έδωσε νέα ώθηση στην ανάπτυξή του σε οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο την περίοδο του Μεσοπολέμου.
Η επετειακή εκδήλωση θα ξεκινήσει ακριβώς από αυτό: Τον Βόλο του 1922 και τις πρώτες εικόνες που αντίκρισαν οι πρόσφυγες εδώ έως τη δημιουργία της συνοικίας τους, της Νέας Ιωνίας, που τους αγώνες τους εξελίχθηκε σε σύγχρονη πόλη. Κύριο χαρακτηριστικό αλλά και πρωτοτυπία της εκδήλωσης αποτελεί το γεγονός πως σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται σε αφηγήσεις προσφύγων πρώτης γενιάς, που γλαφυρά και αφτιασίδωτα, σε πρώτο πρόσωπο, βιωματικά και όχι δραματικά μιλούν για την προσωπική τους περιπέτεια, τις μνήμες από τη ζωή εκεί και τις αναμνήσεις από τον πρώτο καιρό εδώ,
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει επίσης αναφορά στην καθημερινή ζωή των προσφύγων, την εξέλιξή τους και την ένταξή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή της νέας τους πατρίδας. Στη συνέχεια, φωτογραφίες των Σμυρνιών της Νέας Ιωνίας από τα πιστοποιητικά πολιτογράφησης προσφύγων και η προβολή ντοκουμέντων για τα πρώτα σπίτια, τη δημιουργία του προσφυγικού συνοικισμού και της εκκλησίας της Ευαγγελίστριας έως τη σύσταση του Δήμου Ν. Ιωνίας και τη μεγάλη «Νίκη» του 1960 θα παρουσιάσουν τη συνέχεια της ζωής.
Ο μουσικός επίλογος από το συγκρότημα του Θανάση Δραγάνη θα κλείσει το αφιέρωμα με γνωστές και αξέχαστες μελωδίες που προέρχονται ή σχετίζονται με τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας, αποδίδοντας μουσικά τον αισιόδοξο τόνο του λόγου ενός πρόσφυγα που διέσωσε στο ημερολόγιό του ο επίσης Σμυρνιός Γιώργος Σεφέρης: «Κι αν μας έπεσαν τα δαχτυλίδια, μας έμειναν τα δάχτυλα».
Για το σχεδιασμό της εκδήλωσης συνεργάζονται: Σπύρος Μαβίδης (σκηνοθεσία), Αίγλη Δημόγλου (επιλογή και επιμέλεια τεκμηρίων), Θανάσης Δραγάνης (μουσική επιμέλεια), Γιώργος Σουλακούδης, Ιωάννα Τουλούπη, Γιάννης Εμφιετζίδης, Ελισάβετ Μήλτου (καλλιτεχνική επεξεργασία υλικού), Ιωάννα Τουλούπη (σκηνική επιμέλεια), Κώστας Τατάκος (τεχνικός διευθυντής παραγωγής), Εύα Πρωτοσύγγελου (θεατρολόγος – βοηθός σκηνοθέτη).
Απαγγέλλουν οι ηθοποιοί: Γιώτα Θεολογίδου, Ειρήνη Κουτρουμάνου, Σπύρος Μαβίδης, Μαρία Μαργαρίτη Χαϊντούτη.
Η ορχήστρα αποτελείται από τους: Ελεάνα Βαρελά (τραγούδι), Γεωργία Λασαδού (τραγούδι), Γιάννη Λίταινα (τραγούδι – κιθάρα), Χρήστο Δασκαλόπουλο (βιολί), Ζήση Γεωργαλιό (κανονάκι), Γιάννη Καραμανιώλα (κοντραμπάσο), Κωνσταντίνο Γεωργίου Σοφία Ηλιάδου (σαντούρι), Θανάσης Δραγάνης (ούτι).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: