Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Ολοκληρώνονται οι εργασίες της νέας πλατείας μπροστά από το Τελωνείο

Σε φάση ολοκλήρωσης των εργασιών βρίσκεται το έργο διαμόρφωσης της πλατείας στο χώρο της παλιάς ιχθυαγοράς, μπροστά από το Τελωνείο, που για αρκετά χρόνια παρέμεινε αναξιοποίητος. Ήδη τοποθετήθηκε η μεταλλική πέργκολα εμβαδού 120 τ.μ. και ύψους 3μ. η οποία προσφέρει την απαραίτητη σκίαση ενώ ολοκληρώνονται και οι εργασίες φύτευσης. Συγκεκριμένα φυτεύτηκαν εννέα μεγάλα δέντρα, μουριές και φοίνικες, στα οποία θα προστεθούν νέα τον επόμενο μήνα, όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, ενώ ολοκληρώθηκε και η διαμόρφωση του χαμηλού πρασίνου με την τοποθέτηση του ταπήτων γρασιδιού και τη φύτευση περίπου διακοσίων σαράντα θάμνων και λουλουδιών.
Στην πλατεία λειτουργεί πλήρως το υπόγειο αυτοματοποιημένο σύστημα άρδευσης. Περιμετρικά της πλατείας τοποθετήθηκαν στύλοι υψηλού φωτισμού ενώ στο εσωτερικό της αντίστοιχα σώματα διακοσμητικού φωτισμού. Απομένει η τοποθέτηση καθιστικών σωμάτων. 
Το ζητούμενο είναι πλέον η λειτουργική ένταξη της νέας πλατείας στην καθημερινή ζωή της πόλης καθώς το σημείο στο οποίο βρίσκεται συγκεντρώνει πολίτες κάθε ηλικίας. Όπως σημειώνει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Φ.Λαμπρινίδης, «απαιτείται η ανάλογη προσοχή και ευαισθησία από την πλευρά των πολιτών και ιδιαίτερα των οδηγών αυτοκινήτων, οι οποίοι πρέπει να σεβαστούν όχι απλώς ένα κοινόχρηστο χώρο αλλά ένα σημείο αναφοράς για τους πεζούς και τους ποδηλάτες».
Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ήδη έχουν ξεκινήσει προληπτικοί έλεγχοι και προειδοποιήσεις προς τους χρήστες της πλατείας και των γύρω χώρων, ενώ έχει απευθυνθεί και στη Λιμενική Αστυνομία, δεδομένου ότι ο χώρος βρίσκεται στη χερσαία ζώνη του λιμένα Βόλου.
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Φ.Λαμπρινίδη, με τις εργασίες διαμόρφωσης της πλατείας ολοκληρώνεται η παρέμβαση που υλοποιεί ο Δήμος Βόλου στο δυτικό παραλιακό μέτωπο σε βαθμό πάνω από 80%. Η δημιουργία της αποτελεί μία από τις τέσσερις επιμέρους σημειακές παρεμβάσεις που εκτελούνται στο πλαίσιο του έργου «Επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμου του παραλιακού μετώπου και τοπικές παρεμβάσεις κατά μήκος της διαδρομής», που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ – ΕΛΛΑΔΟΣ – ΗΠΕΙΡΟΥ» και η συνολική του δαπάνη ανέρχεται σε 1.260.616,03 €.
Το έργο έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο δε σχεδιασμός ανάπλασης του χώρου της πλατείας μπροστά από το Τελωνείο του Βόλου, έκτασης 2.600 τ.μ., συνδυάζεται με τον περιβάλλοντα κτισμένο χώρο, προκειμένου να αναδειχθούν τα παλιά κτίρια του λιμανιού. Οι επεμβάσεις είναι ήπιας μορφής με κύριο χαρακτηριστικό το χώρο πρασίνου. Τα υλικά που επιλέχθηκαν είναι παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για το πεζοδρόμιο της παραλίας, έτσι ώστε η εικόνα να αποτελεί συνέχεια αυτού.
Αναλυτικά οι εργασίες που έγιναν αφορούν στην οριοθέτηση του χώρου της πλατείας με κράσπεδα και νέες διαμορφώσεις με σκυρόδεμα, επιστρώσεις με κυβόλιθους, τσιμεντόπλακες  και μάρμαρα. Η επιφάνεια του ποδηλατοδρόμου  έγινε από βιομηχανικό δάπεδο παρόμοιας απόχρωσης και ποιότητας με τον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο της παραλίας.
Σύμφωνα με δήλωση του Δημάρχου Βόλου κ.Πάνου Σκοτινιώτη, «η πλατεία που δημιουργείται ενοποιεί το υπάρχον παραλιακό δίκτυο ποδηλατοδρόμων με το νέο το οποίο θα επεκτείνεται έως την πλαζ των Αλυκών, δίνοντας έτσι στους ποδηλάτες και τους πεζούς ένα διάδρομο περίπου 10 χιλιομέτρων. Ταυτόχρονα, οι συμπολίτες μας κάθε ηλικίας αλλά και οι επισκέπτες της πόλης, ακόμη και οι τουρίστες κρουαζιέρας, αποκτούν ένα σημείο συνάθροισης και αναφοράς για την καθημερινή ζωή του Βόλου».



Δεν υπάρχουν σχόλια: