Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Πανηγύρι στην Πλατεία Ανακασιάς την Τρίτη 28 Αυγούστου

Παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία της Ανακασιάς διοργανώνουν αύριο Τρίτη, παραμονή της εορτής Αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Ιωάννου Προδρόμου, ο Δήμος Βόλου σε συνεργασία με το ΝΠΔΔ «ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου» και το Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας Ανακασιάς. Το πανηγύρι πραγματοποιείται επί σειρά ετών συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου από την περιοχή και πλαισιώνεται από παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Φέτος, ο εορτασμός συμπίπτει με τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» που παρουσιάζεται την Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012 στο Λόφο της Επισκοπής και είναι ενταγμένη στα «ΘΕΟΦΙΛΕΙΑ 2012» που πραγματοποιούνται σε συνεργασία του Δήμου Βόλου με το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας, τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός».
Γιάννη Ρίτσου - «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος»
Ανοιξιάτικο βράδυ. Μεγάλο δωμάτιο παλιού σπιτιού. Μια ηλικιωμένη γυναίκα, ντυμένη στα μαύρα, μιλάει σ' έναν νέο. Δεν έχουν ανάψει φως. Απ' τα δύο παράθυρα μπαίνει ένα αμείλικτο φεγγαρόφωτο. Η  Γυναίκα με τα Μαύρα έχει εκδώσει δύο-τρεις ενδιαφέρουσες ποιητικές συλλογές θρησκευτικής πνοής.
‘’Άφησέ με να έρθω μαζί σου. Τι φεγγάρι απόψε! Είναι καλό το φεγγάρι, - δε θα φαίνεται που άσπρισαν τα μαλλιά μου. Το φεγγάρι θα κάνει πάλι χρυσά τα μαλλιά μου. Δε θα καταλάβεις. Άφησέ με να έρθω μαζί σου’’.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος ανήκει στη συλλογή Τέταρτη Διάσταση, η οποία αποτελείται από 17 «σκηνικούς» μονολόγους, που εκφράζουν βαθύτερες αναζητήσεις του ποιητή πάνω στα μεγάλα προβλήματα της ζωής.
...Όταν τη γράφει, ο Γιάννης Ρίτσος είναι 47 ετών. Έχει καταδυθεί στον πυρήνα της ύπαρξης και γνωρίζει:
‘’Το ξέρω πως καθένας μοναχός πορεύεται στον έρωτα, μοναχός στη δόξα και στο θάνατο. Το ξέρω. Το δοκίμασα. Δεν ωφελεί. Άφησε με να ‘ρθω μαζί σου.’’
Η αγωνία ενός ανθρώπου για τη μοναξιά, τη ζωή που λιγοστεύει, την ερωτική επιθυμία, την παρηγοριά της μνήμης αλλά και την παρηγοριά της τέχνης. Ένας μονόλογος που συμπυκνώνει την εμπειρία ολόκληρης της ζωής, την απόγνωση και την ομορφιά της
Η “Σονάτα του σεληνόφωτος” είναι ένα πανανθρώπινο ποίημα που έχει ανέβει επανειλημμένα σε θεατρικές σκηνές, καθώς η γλώσσα  του είναι βαθιά αληθινή και επιδέχεται, διαφορετικούς τρόπους ανάγνωσης αλλά και πολλές ερμηνείες.
Η “Σονάτα του σεληνόφωτος” παρουσιάζεται  σε μια διαφορετική διασκευή καθώς οι ήχοι, ο λόγος , η κίνηση και η μουσική συνθέτουν μια σύγχρονη παράσταση  που αναφέρεται στον έρωτα, στη ζωή και στο θάνατο. Συντελεστές:
Καλλιτεχνική σύλληψη – σκηνοθεσία Δημήτρης Δακτυλάς, μουσική σύνθεση Έλενα Λύρη. Ερμηνεύουν οι: Μάρθα Παπαθανασίου, Ολυμπία  Μανωλοπούλου, Γιώργος Παπαδόπουλος, Ευαγγελία Τίγκα, Παντελής Βασιλόπουλος, Άρτεμις Χατζηαποστολίδου, Φιλίτσα Σαλαμούρα, Ιωάννης Γεωργίου, Ειρήνη Μυλωνά, Κωνσταντίνος Δημητρακάκης,Μαρία Κατσίκη,Γεράσιμος Φράγκος ,Ράνια Θεοχαροπούλου  χορεύει η Μαρία Πράντζου, στο πιάνο η Νεκταρία Παπαδημητρίου, τραγούδι η Βάλια Αθανασιά.
Πόλος έλξης τα παραδοσιακά πανηγύρια
Ολοκληρώνεται εντός της εβδομάδας ο κύκλος των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε φέτος το καλοκαίρι ο Δήμος Βόλου, σε συνεργασία με τις Δημοτικές Ενότητες και τους τοπικούς φορείς, με στόχο την ανάδειξη της ιδιαίτερης παραγωγικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας της κάθε περιοχής. Τα παραδοσιακά, λαϊκά πανηγύρια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, τα οποία συνδυάζονται κατά κύριο λόγο με θρησκευτικές γιορτές, έχουν πολύχρονη ιστορία και συνδέονται με τα τοπικά έθιμα, όπως αυτά εξελίσσονται με το πέρασμα των χρόνων.
Με τη δημιουργία του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου, οι τοπικές γιορτές όχι μόνο διατήρησαν τη θέση τους στο πλαίσιο λειτουργίας του ενιαίου Δήμου, αλλά αναβαθμίστηκαν και ενισχύθηκαν τόσο από καλλιτεχνικής – ψυχαγωγικής πλευράς, όσο και από οργανωτικής, με σημαντική μείωση του οικονομικού κόστους, λόγω της άψογης συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Βόλου, τα Συμβούλια των Δημοτικών και Τοπικών κοινοτήτων και τους φορείς – συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην κάθε περιοχή. Οι αρμόδιες δομές του Δήμου Βόλου ασχολήθηκαν ιδιαίτερα το φετινό καλοκαίρι με τις τοπικές γιορτές, οι οποίες όχι μόνο συμβάλλουν στη διατήρηση και ανανέωση της τοπικής παράδοσης, αλλά αποτελούν και βασικό πόλο προσέλκυσης επισκεπτών. Ένας ακόμη στόχος των παραδοσιακών γιορτών, είναι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Η διοργάνωση εκδηλώσεων όπως οι γιορτές για το πεπόνι, το τσίπουρο, το λουκάνικο κ.α., συνέβαλαν στην προβολή των τοπικών προϊόντων, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, αφού, με τη συστηματική προβολή του καλοκαιρινού κύκλου εκδηλώσεων, προκλήθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας ΜΜΕ.
Για την ολοκλήρωση του φετινού κύκλου παραδοσιακών πανηγυριών - συνδεδεμένων με θρησκευτικές γιορτές, απομένουν οι εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αη Γιαννιού, στην Ανακασιά (28/8) και στο  Σουτραλί Αγριάς (30/8).

Δεν υπάρχουν σχόλια: