Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΔΕΥΑΜΒ: Πρωτοποριακό σύστημα επεξεργασίας λυμάτων στον Άγιο Λαυρέντιο

Την πιλοτική εφαρμογή εξειδικευμένης τεχνολογίας συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου σχεδιάζει η ΔΕΥΑΜΒ, η οποία συνεργάζεται για το σκοπό αυτό με Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και συγκεκριμένα με τον πρωτοπόρο σε τέτοιες τεχνολογίες Καθηγητή του Πανεπιστημίου του  Βερολίνου A.Grohman. Αύριο Τετάρτη, στις 7:00 το βράδυ, θα γίνει η παρουσίαση της πρότασης στην τοπική κοινωνία του Αγ. Λαυρεντίου από τον κ.Α.Grohman και στελέχη της Επιχείρησης.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Βόλου και Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κ. Πάνο Σκοτινιώτη, η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προωθημένης περιβαλλοντικής πολιτικής που υλοποιεί η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ. Με αυτό το πρίσμα, εξετάζει  τη δυνατότητα αποκεντρωμένης διαχείρισης των αστικών υγρών αποβλήτων στους ορεινούς οικισμούς του νέου Δήμου Βόλου.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το πρωτοποριακό αυτό έργο περιλαμβάνει δυο τμήματα: α) την κατασκευή δικτύου συλλογής και μεταφοράς λυμάτων και β) την κατασκευή μικρής Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) στον οικισμό.  Η τεχνολογία που έχει επιλεγεί εκμεταλλεύεται τα υφιστάμενα στεγανά φρεάτια και τους  απορροφητικούς βόθρους (οι οποίοι θα στεγανοποιηθούν) για την πρωτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί ένας σημαντικός διαχωρισμός των αιωρούμενων στερεών από τα υγρά απόβλητα καθώς και, σε κάποιο βαθμό, αναερόβια επεξεργασία του οργανικού φορτίου. Στη συνέχεια, η υπερχείλιση της υγρής φάσης των αποβλήτων οδηγείται μέσω αγωγών μικρής διαμέτρου (περίπου 10 εκ.) και μικρού βάθους σε μονάδα φυσικής επεξεργασίας Τεχνητού Υγροτόπου (Constructed Wetland).
Με τον τρόπο αυτό μειώνεται σημαντικά το κόστος κατασκευής και λειτουργίας του δικτύου αποχέτευσης και της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων, αποφεύγεται η μεταφορά τους στην κεντρική μονάδα που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση, ενώ τα επεξεργασμένα απόβλητα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για αρδευτικούς σκοπούς, ενισχύοντας έτσι τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα του έργου.
Η πιλοτική εφαρμογή, όπως τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κ. Λεωνίδας Μαυρογιάννης, θα αφορά αρχικά μια ομάδα 20 - 30 οικιών του Αγίου Λαυρεντίου, τα οποία θα επιλεγούν σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες και την Τοπική Κοινότητα για το σκοπό αυτό.
Από τον περασμένο Απρίλιο στελέχη της ΔΕΥΑΜΒ έχουν ξεκινήσει κύκλο επαφών και συναντήσεων με μέλη του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας, με σκοπό την ενημέρωση γύρω από τη νέα αυτή τεχνολογία, ενώ παράλληλα προχώρησαν σε επιτόπια εξέταση της περιοχής και τη συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών για τη σύνταξη της σχετικής τεχνικής μελέτης. Από τα αποτελέσματα και την εμπειρία που θα αποκτηθούν από την πιλοτική εφαρμογή, η ΔΕΥΑΜΒ θα εξετάσει στη συνέχεια την εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας και σε άλλους οικισμούς στα όρια αρμοδιότητάς της.











Δεν υπάρχουν σχόλια: