Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Επί τάπητος τα θέματα των Δημοτικών Ενοτήτων Πορταριάς και Μακρινίτσας

Τα προβλήματα των Δημοτικών Ενοτήτων Πορταριάς και Μακρινίτσας εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια διαδοχικών συναντήσεων που είχε σήμερα στην αίθουσα συσκέψεων του πρώην Δημαρχείου Πορταριάς, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης με τους Προέδρους και μέλη των Συμβουλίων των Τοπικών  Κοινοτήτων Πορταριάς,  Σταγιατών, Κατηχωρίου, Άλλης Μεριάς και Μακρινίτσας, με εκπροσώπους των φορέων της Δημοτικής Ενότητας Πορταριάς και με τους εργαζόμενους στη Δημοτική Ενότητα Πορταριάς.
Στις συναντήσεις συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Γ.Γκουντέλιας, Χ.Τσαμπάζης, Φ.Λαμπρινίδης και ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ Λ.Μαυρογιάννης. Ο Δήμαρχος Βόλου τόνισε ότι, έπειτα από τη συμπλήρωση ενός μεταβατικού σταδίου εφαρμογής του “Καλλικράτη”, στόχος αυτών των συναντήσεων είναι να αξιολογηθούν τα βήματα που έγιναν έως τώρα και να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τους 18 μήνες που προηγήθηκαν, η Δημοτική Αρχή Βόλου κλήθηκε να αναμετρηθεί με σοβαρότατα προβλήματα, τόσο εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, της δραματικής περικοπής των κρατικών επιχορηγήσεων και των μεγάλων οικονομικών ανοιγμάτων που παρέλαβε, όσο και του πολυδαίδαλου γραφειοκρατικού συστήματος που έχει θεσπιστεί και που δυσχεραίνει σημαντικά την καθημερινότητα. 
«Προσπαθήσαμε να πετύχουμε την ομαλή μετάβαση στο νέο μοντέλο Αυτοδιοίκησης, με πρωταρχικό μέλημα τη διασφάλιση της μισθοδοσίας του προσωπικού, την κάλυψη των πιο πιεστικών αναγκών όλων των Δημοτικών Ενοτήτων και, ταυτόχρονα, την αξιοποίηση όλων των μεγάλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων,  κυρίως του ΕΣΠΑ, για την υλοποίηση έργων που τονώνουν την τοπική οικονομία και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής», επισήμανε και πρόσθεσε ότι  «αυτό που έγινε στο Δήμο Βόλου αποτελεί πραγματικό επίτευγμα, χωρίς να κλείνουμε τα μάτια σε υπαρκτά προβλήματα, ιδιαίτερα σε σχέση με τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση θεμάτων της καθημερινότητας». Η Δημοτική Αρχή, όπως είπε, «παραμένει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της για αυστηρή τήρηση της νομιμότητας και των κανόνων χρηστής διοίκησης και διαφάνειας, έχοντας ανοίξει μέτωπο με φαινόμενα κακοδιαχείρισης και με νοσηρές καταστάσεις του παρελθόντος που έχουν πληγώσει το κοινό αίσθημα». 
Για μας, συνέχισε ο κ.Σκοτινιώτης, ισχύει απολύτως η δέσμευσή μας ότι όχι μόνο δεν θα ισοπεδωθεί, εξαιτίας του «Καλλικράτη, η ιδιαίτερη πολιτιστική, κοινωνική και παραγωγική φυσιογνωμία της κάθε περιοχής του Δήμου, αλλά αντίθετα θα ενισχυθεί και θα αναδειχθεί η διαφορετικότητα των εννέα Δημοτικών Ενοτήτων, που άλλωστε αποτελεί πλούτο και το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του ενιαίου Δήμου Βόλου .
Αναφερόμενος σε θέματα της καθημερινότητας, τόνισε ότι είναι ένας τομέας στον οποίο η Δημοτική Αρχή αγωνίζεται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί  το δύσκαμπτο, γραφειοκρατικό σύστημα διαδικασιών και ελέγχων. Για μία ακόμη φορά ο Δήμαρχος Βόλου επισήμανε ότι «απάντηση στο πρόβλημα αυτό προσδοκούμε ότι θα δοθεί με τη δημιουργία των Πολυδύναμων Τμημάτων σε κάθε περιφερειακή Δημοτική Ενότητα που προβλέπονται στο νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου Βόλου και θα λειτουργήσουν ως μηχανισμός άμεσης αντίδρασης στα καθημερινά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες».
Μιλώντας ειδικότερα για τα ζητήματα που απασχολούν τις Δημοτικές Ενότητες Πορταριάς και Μακρινίτσας, ο κ. Σκοτινιώτης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο θέμα του νερού, χαρακτηρίζοντας άδικες και υπερβολικές τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν πριν λίγους μήνες από κατοίκους και  φορείς της περιοχής. «Ακόμη και σήμερα υπάρχουν κάποιοι κακόβουλοι –λίγοι ευτυχώς- που ψιθυρίζουν ότι, δήθεν, στόχος μας είναι να πουλήσουμε το νερό. Πρόκειται για αθλιότητες οι οποίες προσβάλλουν τη Δημοτική Αρχή», τόνισε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και στοιχείο της ταυτότητας της περιοχής, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι η ΔΕΥΑΜΒ οφείλει να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία.
Επίσης, αναφέρθηκε στο έργο της αποχέτευσης το οποίο χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας για την περιοχή, καθώς δίνει λύση σ’ ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Γι’αυτό και πρέπει να ολοκληρωθούν γρήγορα  οι νόμιμες συνδέσεις των κατοικιών και των επιχειρήσεων με το δίκτυο, διότι διαφορετικά ο Δήμος και η ΔΕΥΑΜΒ είναι εκτεθειμένοι σε σοβαρές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο σημείο αυτό ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε ότι τα Τοπικά Συμβούλια χρειάζεται να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί και να συνεργαστούν με τη ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα.
Ακολούθησε αναλυτική συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν όλα τα ζητήματα και δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις από τον κ. Σκοτινιώτη, τους παρόντες Αντιδημάρχους και τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ. Στη συνάντηση παρέστησαν εκπρόσωποι των Πολιτιστικών και Εξωραϊστικών Συλλόγων Πορταριάς «Ορμίνιο», Άλλης Μεριάς, Κατηχωρίου και Σταγιατών, των Αθλητικών Συλλόγων, των Αγροτικών Συνεταιρισμών Πορταριάς και Κατηχωρίου, των Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής, της Φιλοζωϊκής Ομάδας Πορταριάς και της ομάδας «Απόδραση» Σταγιατών. Νωρίτερα ο Δήμαρχος Βόλου είχε επισκεφθεί το εργαστήριο του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Πορταριάς, όπου σε συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο και τα μέλη του, ενημερώθηκε για την πορεία του Συνεταιρισμού και τα προβλήματα λειτουργίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: