Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Επιμόρφωση των δημοτικών αστυνόμων σε θέματα σχέσεων με τους μετανάστες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σεμινάριο επιμόρφωσης για το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας Βόλου, σχετικά με θέματα προσέγγισης και συμπεριφοράς απέναντι σε υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Το σεμινάριο υλοποιείται από διεπιστημονική ομάδα έμπειρων εκπαιδευτών που έχουν λάβει ειδική κατάρτιση για το σκοπό αυτό. Στόχος είναι οι υπάλληλοι που συναλλάσσονται με αλλοδαπούς να αποκτήσουν τα εφόδια εκείνα που θα κάνουν ευκολότερη και πιο ανθρώπινη τη συναλλαγή μαζί τους.
Πρόκειται για το  πρόγραμμα «Διαπολιτισμική Επιμόρφωση του προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημοτικής Αστυνομίας που συναλλάσσονται με υπηκόους τρίτων χωρών νομίμως διαμενόντων στην Ελλάδα», το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τρεις συνεργαζόμενους φορείς: το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ. Χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης και τελεί υπό την αιγίδα και τον διαχειριστικό έλεγχο του Υπουργείου Εσωτερικών. Επιστημονικός Υπεύθυνος της δράσης είναι ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Χριστόπουλος.
Η δράση του προγράμματος, το οποίο στηρίζει η Δημοτική Αρχή του Δήμου Βόλου, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη  σε πολλούς δήμους που καλύπτουν διοικητικά και γεωγραφικά το σύνολο της επικράτειας και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου του 2012. Τα  σεμινάρια, συνολικής διάρκειας 40 ωρών, πραγματοποιούνται χωρίς κανένα κόστος για τη δημοτική αρχή που τα υποδέχεται. Στο Δήμο Βόλου άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα και ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή, με επιμορφωτές τους Κώστα Μάγο, Λέκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο αντικείμενο «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση» και Γιώργο Γιαννούση, Κοινωνιολόγο.
Βασικός σκοπός του  προγράμματος είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους νόμιμα διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών, μέσα από την υιοθέτηση καλών και αποτελεσματικών εργασιακών πρακτικών από τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με μεταναστευτικούς πληθυσμούς.
Στην  υπηρεσία αυτού του σκοπού έχουν τεθεί ως επιμέρους στόχοι:
  • Η παροχή έγκυρων γνώσεων και πληροφοριών, σχετικών με τα μεταναστευτικά φαινόμενα.
  • Η παροχή στοιχείων πολιτισμικής ενημερότητας που αφορούν τους πληθυσμούς αναφοράς.
  • Η ενδυνάμωση της επαγγελματικής ταυτότητας των εκπαιδευομένων και η εμψύχωση τους στην επιτέλεση των καθηκόντων τους.
    Η μέθοδος που ακολουθείται για  την επίτευξη των παραπάνω, συνίσταται σε έναν συνδυασμό εκπαιδευτικών εργαλείων επικεντρωμένων στη διερεύνηση, ανάλυση και βέλτιστη αξιοποίηση του βιώματος, της κοινωνικής αντίληψης και της επαγγελματικής εμπειρίας των εκπαιδευομένων. Το  πρόγραμμα σχεδιάστηκε με βάση την  συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία των συνεργαζόμενων φορέων σε ζητήματα μεταναστευτικών σπουδών, διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης. Παράλληλα αξιοποιήθηκαν στοιχεία και δεδομένα τα οποία συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν κατά τρόπο έγκυρο, σε προγενέστερη φάση, κατά τη διάρκεια έρευνας των εκπαιδευτικών αναγκών των υπαλλήλων. Το εκπαιδευτικό προσωπικό του προγράμματος συγκροτείται από έμπειρους, καταρτισμένους και αυστηρά επιλεγμένους επιστημονικούς συνεργάτες των θεσμικών φορέων υλοποίησης: Ειδικοί των μεταναστευτικών σπουδών, πολιτικοί επιστήμονες, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι και εκπαιδευτικοί επιστήμονες συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις φάσεις σχεδιασμού και  υλοποίησης του προγράμματος και συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως εκπαιδευτές και εμψυχωτές των σεμιναριακών του κύκλων σε όλη την Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: