Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Εκτεταμένα έργα συντήρησης του δημοτικού φωτισμού

Εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου οι μελέτες για τη συντήρηση του δημοτικού φωτισμού στο σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων του ενιαίου Δήμου, καθώς και οι αντίστοιχες μελέτες για την ανακαίνιση και επέκταση του δημοτικού φωτισμού σε συγκεκριμένες περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων. Το έργο των συντηρήσεων είναι συνολικού προϋπολογισμού 388.000€ και κατανέμεται σύμφωνα με τις προτεραιότητες ανά Δημοτική Ενότητα ως εξής: Βόλου 200.000 €, Νέας Ιωνίας 70.000€, Αγριάς 20.000€, Αρτέμιδας 20.000€, Ιωλκού 15.000€, Πορταριάς 18.000€, Μακρινίτσας 7.000€, Αισωνίας 18.000€, Νέας Αγχιάλου 20.000€.
Τα έργα θα πραγματοποιηθούν με αυτεπιστασία και περιλαμβάνουν εργασίες συντήρησης των δικτύων δημοτικού φωτισμού, είτε αυτά είναι ιδιοκτησίας ΔΕΗ, είτε ιδιοκτησίας Δήμου Βόλου, όπως: συντήρηση των καλωδίων, αποκατάσταση των ζημιών από φυσιολογικές φθορές ή από άλλα αίτια (π.χ. σκαψίματα, τρακαρίσματα κ.α.), αντικατάσταση καμένων φωτιστικών λαμπτήρων και παλαιών ιστών, αντικατάσταση ηλεκτρικών πινάκων, ανακατασκευή κατεστραμμένων φρεατίων και υπογείων δικτύων φωτισμού ιδιοκτησίας Δήμου Βόλου.
Επιπλέον, προβλέπεται η αντικατάσταση παλαιών φωτιστικών στο κέντρο και τις συνοικίες της πόλης, τα οποία μετά από υπερδεκαετή λειτουργία έχουν χάσει πλέον τη φωτεινότητά τους και είναι οικονομικά ασύμφορα, καθώς και η συντήρηση του εορταστικού φωτισμού των Χριστουγέννων, του Πάσχα και των εθνικών εορτών.
Όσον αφορά τις εργασίες επέκτασης του δημοτικού φωτισμού, αυτές εκτελούνται με αυτεπιστασία και είναι συνολικού προϋπολογισμού 135.000€, που κατανέμεται ανά Δημοτική Ενότητα ως εξής: Βόλου 50.000 €, Νέας Ιωνίας 20.000€, Αγριάς 10.000€, Αρτέμιδας 9.000€, Πορταριάς 8.000€, Αισωνίας 8.000€, Νέας Αγχιάλου 20.000€. Οι αντίστοιχες μελέτες των δημοτικών Ενοτήτων Ιωλκού, προϋπολογισμού 7.000€ και Μακρινίτσας, προϋπολογισμού 3.000€, είναι έτοιμες και θα εισαχθούν προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στο πλαίσιο του έργου ανακαίνισης και επέκτασης του δημοτικού φωτισμού προβλέπονται για τη Δημοτική Ενότητα Βόλου σημειακές παρεμβάσεις στην οδό Αναλήψεως από Παγασών μέχρι Φιλιππίδη, στην οδό Αθηνών από Λαρίσης μέχρι Σωρό, στην οδό Γ. Δήμου και στη συνοικία Αγ. Κωνσταντίνου αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών, αντικατάσταση ιστών και φωτιστικών στην οδό Ζάχου και στη συνοικία Αγ. Παρασκευής και τοποθέτηση δημοτικού φωτισμού στην οδό Ελύτη στην περιοχή Καραγάτς.
Στη Δημοτική Ενότητα Αγριάς επεμβάσεις ανακαίνισης του φωτισμού θα γίνουν στην περιοχή Βαμβακίας και Ντερέμπασι, στη δημοτική Ενότητα Αρτέμιδας θα γίνουν παρεμβάσεις στα δίκτυα των παραλιακών μετώπων Πλατανιδίων και Κάτω Λεχωνίων και στη Δημοτική Ενότητα Νέας Αγχιάλου προβλέπεται κατασκευή νέου δικτύου φωτισμού στην νεοενταχθείσα περιοχή στο σχέδιο πόλης Λαχανόκηποι.
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Φώτης Λαμπρινίδης τόνισε ότι η καταγραφή και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων έγινε μέσα από συνεχή διάλογο και επικοινωνία με τα τοπικά αιρετά όργανα και ιδιαίτερα κατά τη διαδικασία κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος του 2012, γίνεται δε μια προσπάθεια με συστηματικό τρόπο πλέον να αντιμετωπιστούν εκκρεμότητες δεκαετιών που ταλαιπωρούν το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων. Στα πλαίσια αναμόρφωσης του Τεχνικού Προγράμματος θα καταβληθεί προσπάθεια να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός των παραπάνω έργων ώστε να εκτελεστούν ομαλά, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, στο πλαίσιο της υποβολής πρότασης για πρόσληψη συμβασιούχων να συμπεριληφθούν και 12 προσλήψεις ηλεκτρολόγων οι οποίοι θα καλυφθούν από τα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου.
Τις επόμενες μέρες θα υλοποιηθεί πρόγραμμα επαφών της Αντιδημαρχίας μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες κατά τόπους ώστε να με την έγκριση των έργων από την Οικονομική Επιτροπή να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: