Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Επιστολή διαμαρτυρίας Π. Σκοτινιώτη στον Π. Γερουλάνο για παραχώρηση τουριστικών ακινήτων στην Περιφέρεια

Την έντονη διαμαρτυρία του για την παραχώρηση τουριστικών ακινήτων στις Περιφέρειες, που προβλέπεται σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, εκφράζει ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης με επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Παύλο Γερουλάνο.
Ο κ. Σκοτινιώτης χαρακτηρίζει την επιλογή αυτή «κατάφωρη παραβίαση της θεμελιώδους αρχής της εγγύτητας και της επικουρικότητας που κατοχυρώνεται τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο ελληνικό δίκαιο και αποτελεί τη βάση με την οποία (πρέπει να) κατανέμονται λειτουργίες και αρμοδιότητες μεταξύ των επιπέδων της αυτοδιοίκησης και της διοίκησης». Σημειώνει, μάλιστα, ως αξιοπερίεργο το γεγονός ότι η ρύθμιση αυτή έρχεται σε αντίθεση ακόμη και με την  αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την ανωτέρω διάταξη, στην οποία ευλόγως επισημαίνεται ότι «Με την προτεινόµενη διάταξη επιδιώκεται να δοθεί η δυνατότητα της ανάπτυξης και αξιοποίησης από τις τοπικές κοινωνίες ακινήτων, τα οποία είχαν διατεθεί στον ΕΟΤ για τουριστική αξιοποίηση και στη συνέχεια, η διοίκηση, διαχείριση και εκµετάλλευσή τους περιήλθε στην εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» (ΕΤΑ Α.Ε.).
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Βόλου, επιβάλλεται άμεσα η τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης, προκειμένου να προβλεφθεί ότι τα αναφερόμενα ακίνητα παραχωρούνται κατά κυριότητα στους οικείους Δήμους, και μόνο αν κάποιος Δήμος δηλώσει αδυναμία αξιοποίησής τους, παραχωρούνται στην  οικεία Περιφέρεια. Αναφερόμενος ειδικότερα στην περίπτωση των  παραχωρούμενων ακινήτων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Βόλου (Πλαζ Αλυκών, Αρχοντικό Σισιλιάνου και έκταση 9.300 τ.μ. στη Δράκεια), υπογραμμίζει ότι και τα τρία ακίνητα είναι καθαρά τοπικής σημασίας και ο Δήμος είναι αυτονόητα ο φορέας που μπορεί καλύτερα να τα αξιοποιήσει σε όφελος της τοπικής  κοινωνίας και της τουριστικής ανάπτυξης.
Για το ακίνητο της Πλαζ Αλυκών, συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι υπάρχει προϊστορία δεκαετιών, αφού ήδη από το 1987 παραχωρείται κατά χρήση στο Δήμο Βόλου, ο οποίος, όπως διαχρονικά και επίμονα θέτει το αίτημα της κατά κυριότητας μεταβίβασής του στο Δήμο. Μάλιστα, με την εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» (ΕΤΑ Α.Ε.) είχε επιτευχθεί συμφωνία για τη μακροχρόνια κατά χρήση παραχώρηση του ακινήτου, μέχρις ότου λυνόταν το θέμα της παραχώρησης κατά κυριότητα. 
Στο δεύτερο σκέλος της επιστολής τους προς τον κ. Γερουλάνο, ο Δήμαρχος Βόλου αναφέρεται στο άρθρο 26 του ιδίου σχεδίου νόμου στο οποίο προβλέπεται η παραχώρηση αθλητικών εγκαταστάσεων, που ανήκουν κατά κυριότητα στο Δηµόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. ή εποπτευόµενα από τη Γενική Γραµµατεία Αθλητισµού νοµικά πρόσωπα, προς τους δήµους και τις περιφέρειες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η ρύθμιση αυτή θα μπορούσε να είναι θετική, αν συνοδευόταν από την υποχρέωση για μεταφορά και της αντίστοιχης πίστωσης, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως του Πανθεσσαλικού Σταδίου, ο Δήμος Βόλου τουλάχιστον, έχει αντικειμενική αδυναμία να επωμισθεί το υψηλό λειτουργικό κόστος. Σε κάθε περίπτωση, θα έπρεπε και στην προκειμένη περίπτωση να ισχύσει η αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας και πάντως να προβλεφθεί ότι οι αναφερόμενες αθλητικές εγκαταστάσεις  παραχωρούνται   στους οικείους Δήμους εφόσον οι ίδιοι το αποδέχονται. Αν κάποιος Δήμος δηλώσει ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η παραχώρηση,  τότε παραχωρούνται στην  οικεία Περιφέρεια».
Η επιστολή του κ. Σκοτινιώτη κοινοποιείται στους Βουλευτές Μαγνησίας όλων των κομμάτων, στη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας κ.Πόπη Γερακούδη, στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Κώστα Ασκούνη και στον Γενικό Διευθυντή ΚΕΔΕ κ.Παναγιώτη Βασιλείου.






Δεν υπάρχουν σχόλια: