Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Συνεργασία Δήμου Βόλου – Μητρόπολης για την προσωρινή μεταστέγαση του Σχολείου Μελισσατίκων

Στο κτίριο της Μητρόπολης Δημητριάδος που λειτουργούσαν μέχρι πρότινος τα εκπαιδευτήρια «Άγιος Απόστολος ο Νέος», στη συνοικία Αλιβέρι, θα φιλοξενηθεί το 7ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας (Μελισσατίκων) έως ότου ολοκληρωθεί το νέο διδακτήριο που κατασκευάζεται από το Δήμο Βόλου στα Μελισσάτικα. Πρόκειται για έργο συνολικής δαπάνης 779.541,54 €, το οποίο είναι ενταγμένο στον άξονα Προτεραιότητας 4 «ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ» του Ε.Π. «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Σύμφωνα, δε, με τη σύμβαση προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα δέκα έξι (16) μηνών από την έναρξη των εργασιών.
Η μεταφορά του σχολείου πραγματοποιήθηκε μέσα στην εορταστική περίοδο και από τη νέα χρονιά λειτουργεί κανονικά στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις της Μητρόπολης Δημητριάδος, οι οποίες παραχωρήθηκαν χωρίς αντάλλαγμα για το σκοπό αυτό. Σήμερα τελέστηκε ο αγιασμός εγκαινίων από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, παρουσία του Δημάρχου Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτη και του Αντιδημάρχου Νέας Ιωνίας – Αισωνίας Γ. Καουνά. Παραβρέθηκαν επίσης η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Κ. Μπαρτζιώκα και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ. Παπαϊωάννου.
Σε δηλώσεις του ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι η λύση που δόθηκε αποτελεί προϊόν της άριστης συνεργασίας ανάμεσα στη Μητρόπολη Δημητριάδος και τον Δήμο Βόλου. «Χαιρόμαστε που αξιοποιείται ο χώρος, που ζωντάνεψε και πάλι με την παρουσία παιδιών και που βεβαίως συμβάλλουμε από την πλευρά μας στην κατασκευή ενός καινούργιου σχολείου στα Μελισσάτικα. Με το Δήμο Βόλου έχουμε πολύ καλή συνεργασία σε πολλά θέματα και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε, ιδιαίτερα σ’ αυτή την κρίσιμη εποχή, να ενώνουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν».
Την ικανοποίησή του για τη λύση προσωρινής μεταστέγασης του 7ου Δημοτικού Σχολείου στο κτίριο της Μητρόπολης Δημητριάδος, εξέφρασε και ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι χάρη στη χειρονομία αυτή δόθηκε η δυνατότητα, χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό κενό στη διδασκαλία των παιδιών και χωρίς κανένα οικονομικό κόστος για το Δήμο, να δοθεί γρήγορα η καταλληλότερη λύση για τη μεταβατική αυτή περίοδο. Επίσης, ευχαρίστησε το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και τους εκπαιδευτικούς του 7ου Δημοτικού, για τη σημαντική συμβολή τους στο έργο μεταφοράς του σχολείου.
Η νέα σχολική μονάδα που θα κατασκευαστεί στα Μελισσάτικα, όπως είπε ο κ. Σκοτινιώτης, όχι μόνο θα καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες της περιοχής, αλλά θα αποτελέσει και το κέντρο κάθε εκπαιδευτικής, πολιτιστικής, αθλητικής και κοινωνικής δραστηριότητας για τους κατοίκους των Μελισσατίκων. Σημειώνεται ότι το έργο αφορά την ανέγερση διώροφου διδακτηρίου, με 9 αίθουσες διδασκαλίας, μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 150 τετραγωνικών μέτρων, γραφεία διεύθυνσης, κυλικείο και ανελκυστήρα για τη διευκόλυνση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες, ενώ στο προαύλιο προβλέπεται η διαμόρφωση μικρών γηπέδων μπάσκετ και βόλεϊ.

Πρόγραμμα παρεμβάσεων
Αναφερόμενος γενικότερα στις παρεμβάσεις που υλοποιεί η προωθεί ο Δήμος για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στο Βόλο και σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε ότι υλοποιείται αυτή τη στιγμή ένα σημαντικό πρόγραμμα παρεμβάσεων που αφορούν τόσο την κατασκευή νέων διδακτηρίων, όσο και τη συντήρηση-βελτίωση των υποδομών στα υπάρχοντα. Συγκεκριμένα στο πρόγραμμα παρεμβάσεων του Δήμου Βόλου για την τρέχουσα περίοδο περιλαμβάνονται:
-2ο Δημοτικό σχολείο Πορταριάς στην Άλλη Μεριά, συνολικής δαπάνης 852.055,82 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (βρίσκεται στο στάδιο εγκατάστασης του εργολήπτη)
-Εξοπλισμός ειδικών σχολείων και τμημάτων ένταξης του Δήμου Βόλου. Προϋπολογισμός  939.212,62ευρώ (έχει στο ΕΣΠΑ και προχωρά η δημοπράτηση)
-Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στο 5ο Λύκειο Βόλου και στα σχολεία που στεγάζονται στο συγκρότημα του Πολυκλαδικού Λυκείου Νέας Ιωνίας. Προϋπολογισμός 3.000.000 ευρώ (έχει υποβληθεί πρόταση στο ΕΣΠΑ)
-Δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά στη ταράτσα του σχολικού συγκροτήματος του 1ου ΣΕΚ Βόλου (φάση Β). Προϋπολογισμός μελέτης 45.000 ευρώ.
-Δημιουργία 25 μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά στα σχολεία του Δήμου. Προϋπολογισμός 1.250.000.
-Ποιοτική αναβάθμιση σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου Βόλου (παρέμβαση σε σχολικές αυλές), δαπάνης 371.355,66.
-Εκπόνηση μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία για το συγκρότημα των 9ου Δημοτικού Σχολείου και 9ου Νηπιαγωγείου Νέας Ιωνίας, τα οποία θα ανεγερθούν σε οικόπεδο του Δήμου στην περιοχή επί της οδού Ζέρβα. Προβλέπεται η στέγαση 8/θέσιου διδακτηρίου μαζί με τις βοηθητικές αίθουσες που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες λειτουργίας του σχολείου.
-Εκπόνηση μελέτης δημιουργίας του 5ου Νηπιαγωγείου Βόλου στο χώρο του 10ου Δημοτικού σχολείου Βόλου, όπου θα προστεθεί και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου.
-Προγραμματισμός λειτουργίας από τη νέα περίοδο του 31ου Νηπιαγωγείου στα Αϊβαλιώτικα, το οποίο θα στεγαστεί στο ισόγειο του Πολυδύναμου Κέντρου, απελευθερώνοντας έτσι μισθωμένο κτήριο.
-Αναζήτηση οικοπέδου για το συγκρότημα των 14ου και 19ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου στην περιοχή του Αγίου Γερασίμου,
-Επέκταση του 27ου Δημοτικού Σχολείου στις Αλυκές (δημιουργία νέου Δημοτικού Σχολείου)
-Μεταστέγαση του συγκροτήματος του 14ου και του 24ου Νηπιαγωγείων Βόλου σε κτήριο που να πληροί τις προδιαγραφές.
-Καθαίρεση επιχρισμάτων οροφών του σχολικού συγκροτήματος του Πολυκλαδικού, δαπάνης 113.160 ευρώ. (Αναμένεται η έγκριση της σύμβασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας)
-Μακροσκοπικοί έλεγχοι στατικότητας στα σχολεία 12ο, 27ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, Μουσικό Σχολείο Βόλου, 2ο Λύκειο Βόλου, Λύκειο Αγριάς,
-Πρόγραμμα συντηρήσεων και επισκευών σε σχολικές μονάδες. Προϋπολογισμός  250.000 ευρώ
-Συντήρηση οικοδομικών ηλεκτρομηχανολογικών σχολικών μονάδων. Προϋπολογισμός 100.000 ευρώ



Δεν υπάρχουν σχόλια: