Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Έντονη ανησυχία για προϋπολογισμό και «Βοήθεια στο σπίτι»

Την έντονη ανησυχία του τόσο για τον Προϋπολογισμό του 2012 όσο και για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»,  εκφράζει με δήλωσή του ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης.
«Από τα στοιχεία του Προϋπολογισμού του 2012 προκύπτει νέα μεγάλη μείωση των κονδυλίων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που  θα φθάσει στο 25-30%. Αν μάλιστα συνυπολογιστούν  οι μειωμένοι πόροι από ίδια έσοδα (ανεξόφλητοι λογαριασμοί λόγω αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν, αλλαγή στα τετραγωνικά, χαράτσι μέσω ΔΕΗ για τα ακίνητα,   αδυναμία επαγγελματιών να καταβάλουν τα τέλη  κλπ.), γίνεται φανερό ότι οι Δήμοι το 2012 θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο.
Η χθεσινή συνάντηση της ΚΕΔΕ με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δεν φαίνεται να κατέληξε σε δεσμεύσεις που να επιτρέπουν αισιοδοξία. Δεν αγνοούμε τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας. Πιστεύουμε, ωστόσο, πως η ΚΕΔΕ θα πρέπει να διατυπώσει σαφές διεκδικητικό πλαίσιο, αξιώνοντας να διασφαλιστεί  η λειτουργία των δήμων και η ανταπόκρισή τους στις βασικές τουλάχιστον υποχρεώσεις τους απέναντι στους πολίτες, ιδιαίτερα προς τους πλέον ανήμπορους που δυστυχώς όλο και αυξάνονται», αναφέρει στη δήλωσή του ο Π.Σκοτινιώτης.
Ο Δήμαρχος Βόλου επισημαίνει επιπλέον ότι περιμένουμε να δοθούν  στους Δήμους το επόμενο 15νθήμερο τουλάχιστον τα 80 εκατ. ευρώ από τη ΣΑΤΑ και άλλα 107 εκατ. ευρώ από τα παρακρατηθέντα έσοδα της Αυτοδιοίκησης περασμένων ετών, όπως δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, τα οποία η ΚΕΔΕ  θα πρέπει  να ζητήσει να αυξηθούν. Επιβάλλεται, επίσης, να θέσει πιο έντονα το αίτημα να εξασφαλιστούν τα χρήματα που απαιτούνται για την πληρωμή και αποπεράτωση των     έργων του «Θησέα» και για να ξεκινήσει επιτέλους   το Πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ». Περιμένουμε, ακόμη, να ξεκινήσουν άμεσα    τα προγράμματα αυτεπιστασίας και   κοινωφελούς εργασίας, που θα επιτρέψουν στους Δήμους να υλοποιήσουν σημαντικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και θα συμβάλουν στην άμβλυνση του προβλήματος της ανεργίας, η οποία και στην πόλη μας «τσακίζει κόκκαλα».
Ο Π.Σκοτινιώτης,  εξάλλου, αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», επισημαίνει την ανάγκη να κατατεθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση, όπως ζητά η ΚΕΔΕ,   προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του και μετά την 31.12.2011. Κι αυτό γιατί αν δεν διασφαλιστεί η χρηματοδότησή του από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το ΕΣΠΑ, ακόμη κι αν αυτό γίνει με εθνικούς πόρους, θα σημαίνει προσωρινή διακοπή του προγράμματος, καθώς διακόπτονται οι συμβάσεις των εργαζομένων προκειμένου να γίνουν νέες προσλήψεις συμβασιούχων μέσω ΑΣΕΠ. «Όπως γίνεται αντιληπτό μια τέτοια εξέλιξη θα είναι οδυνηρή τόσο για τους συμπολίτες μας που εξυπηρετούνται μέσω ενός από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα (ηλιωμένοι, ΑμεΑ, ανήμποροι κ.λπ), όσο και για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα που επί χρόνια δίνουν κυριολεκτικά την ψυχή τους για να στηρίξουν συμπολίτες μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Κρατούμε ως θετική τη δέσμευση του  νέου υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση  πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό  για τη συνέχιση του προγράμματος και περιμένουμε την άμεση υλοποίησή της», καταλήγει στη δήλωσή του ο Π.Σκοτινιώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: