Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Συνεχίζονται από Δευτέρα οι εργασίες ανάπλασης της πλατείας Ευαγγελιστρίας

Το «πράσινο φως» για τη συνέχιση των εργασιών ανάπλασης της πλατείας Ευαγγελιστρίας, άναψε η Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας η οποία υπέγραψε σήμερα την τροποποίηση της σύμβασης του έργου, όπως ομόφωνα ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου.
Η επανέναρξη των εργασιών έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα, βάσει της μελέτης η οποία συντάχθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις και παρατηρήσεις των πολιτών, φορέων και δημοτικών παρατάξεων.  


Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φ. Λαμπρινίδη «η επιμονή της δημοτικής αρχής στην εξαντλητική διαβούλευση για την καλύτερη δυνατή τροποποίηση της μελέτης, μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε ένα έργο αναβάθμισης της πόλης και ιδιαίτερα της Νέας Ιωνίας. Ένα έργο με περιβαλλοντική, κοινωνική και αισθητική διάσταση, στο οποίο ενσωματώθηκαν πλείστες παρατηρήσεις και προτάσεις».
Συγκεκριμένα, μετά από συσκέψεις που προηγήθηκαν, ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Δημοτικής Ενότητας Νέας Ιωνίας, αλλά και τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου ακούστηκαν οι απόψεις από τους τοπικούς φορείς, ενσωματώθηκαν στη μελέτη οι ακόλουθες παρατηρήσεις:
1) Το καθαρό πλάτος της οδού Μακεδονίας και της οδού Βολίδη, αυξάνεται από τα πέντε στα έξι μέτρα. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μειωθεί το πλάτος του πεζοδρομίου στην πλευρά των σπιτιών στην οδό Μακεδονίας, από 3,00 σε 2,00 μέτρα, και, στην οδό Βολίδη, όπου το πλάτος του πεζοδρομίου από την πλευρά των σπιτιών είναι ήδη πολύ μικρό, να καταργηθούν οι 6 θέσεις στάθμευσης που δημιουργούνταν από την πλευρά της εκκλησίας. Η οδός Χρήστου Λούλη και η οδός Δορυλαίου, παραμένουν όπως στην αρχική πρόταση.
2) Δημιουργείται διάδρομος πλάτους 2,50 μέτρων εν επαφή προς την περίφραξη, στο νοτιοδυτικό τμήμα της πλατείας.
3) Παραμένει η υφιστάμενη πέργκολα πίσω από την προτομή Βολίδη, εκτός από το τελευταίο φάτνωμα προς την εκκλησία.
4) Παραμένει, ανακατασκευασμένη στην ίδια μορφή, η πέργκολα στα δεξιά της εισόδου από την οδό Βολίδη, και εντάσσεται μέσα σε ένα ενιαίο ορθογώνιο επίμηκες παρτέρι, όπου θα φυτευτούν και τα αναρριχητικά φυτά που θα την καλύψουν.
5) Η πέργκολα που δημιουργεί γωνία με την προηγούμενη, θα ανακατασκευαστεί σε νέα θέση, παράλληλα με την σημερινή, μετατοπισμένη κατά 4 περίπου μέτρα προς τα Δυτικά, ώστε να διευκολύνεται η διέλευση της πομπής από την εκκλησία προς το μνημείο.
6) Βόρεια του μνημείου, εκεί όπου υπάρχει ένας φοίνικας με διπλό κυκλικό παρτέρι, σκυροδετημένο, και όπου, η προηγούμενη πρόταση πρόβλεπε έναν μεγάλο χώρο πρασίνου, (στον οποίο εντασσόταν και ο φοίνικας), με κέντρο τον φοίνικα, θα κατασκευαστεί αντιγραφή του συνδυασμού παρτεριών που υπάρχει σήμερα δεξιά της εισόδου από την οδό Βολίδη, τα οποία και καταργούνται.
7) Καταργούνται τα καθιστικά και τα μικρά παρτέρια που προτείνονταν γύρω από το συντριβάνι, ενώ το τελευταίο παραμένει στην θέση που είχε προταθεί.
8) Δημιουργείται μικρό παρτέρι γύρω από τον βωμό του πρώτου προσφυγικού ναού, ώστε να προστατεύει τον βωμό, αλλά να μην ενοχλεί και την διέλευση των θρησκευτικών πομπών. Μέσα στο παρτέρι θα τοποθετηθεί και ο φωτισμός για την ανάδειξή του.
9) Είναι αυτονόητο ότι θα κατασκευαστούν ράμπες στα πεζοδρόμια, σε όλες τις διαβάσεις πεζών.
10) Η πρόταση για κατασκευή πίστας σκέϊτμπορντ, δεν υιοθετείται, γιατί αυτό θα σήμαινε την δέσμευση μεγάλου μέρους της πλατείας, προκειμένου να κατασκευαστεί κάτι ασφαλές και σύμφωνο με τις σχετικές προδιαγραφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: