Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Πρόγραμμα Αγωγής – Προαγωγής Υγείας σε 12 Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Βόλου

Πρόγραμμα Αγωγής - Προαγωγής Υγείας υπό τον τίτλο «Πρώτα Βήματα για μια Υγιεινή Ζωή» θα υλοποιηθεί σε 12 Δημοτικά Σχολεία του ενιαίου Δήμου Βόλου - 5 στο Βόλο, 3 στη Νέα Ιωνία και από 1 σε Αγριά, Νέα Αγχίαλο, Πορταριά και Δράκεια - με στόχο την καταγραφή και αξιολόγηση των βασικών δεικτών υγείας του μαθητικού πληθυσμού, ώστε να σχεδιαστούν προγράμματα Αγωγής Υγείας βασισμένα στις πραγματικές ανάγκες της σχολικής κοινότητας.
Το πρόγραμμα θα υλοποιήσει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Βόλου ΚΕΚΠΑ - ΔΙΕΚ σε συνεργασία με το «Εργαστήριο Υγιεινής» της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον Σύλλογο Οδοντιάτρων Νομού Μαγνησίας και το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου.


Πρόκειται για τη συνέχεια προγράμματος που υλοποιήθηκε την πενταετία 2005-2010 σε 1.600 συνολικά μαθητές Α΄ και Δ΄ τάξης από 9 Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Βόλου και τα αποτελέσματά του ανακοινώθηκαν στις 14/4/2011 σε συγκέντρωση όλων των ενδιαφερομένων στο Δημαρχείο του Βόλου, από τα δύο βασικά στελέχη της Ομάδας Υγείας και τον Αν. Καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μπένο.
Για το χρονικό διάστημα 2010-2015, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε:
•    περίπου 630 μαθητές Α΄ και Δ΄ τάξης ανά έτος από 12 Δημοτικά Σχολεία του διευρυμένου Δήμου Βόλου
•    24 δάσκαλους Α΄ και Δ΄ τάξης ανά έτος
•    15 γονείς / εκπροσώπους Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων
Όπως και την προηγούμενη πενταετία, στους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα διεξαχθούν διάφορες προληπτικές εξετάσεις, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το κενό που υπάρχει από την έλλειψη ενός οργανωμένου συστήματος πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο χώρο της σχολικής κοινότητας.
Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί α)προληπτικός ιατρικός έλεγχος (μέτρηση ύψους – βάρους για την ανάδειξη του Δ.Μ.Σ., έλεγχος οπτικής οξύτητας, έλεγχος αχρωματοψίας, καρδιακή ακρόαση, έλεγχος εμβολιαστικής κάλυψης), β) προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος, γ) καταγραφή συνηθειών διατροφής, άσκησης, διαχείρισης ελεύθερου χρόνου με τη χρήση ερωτηματολογίου και δ) διεξαγωγή βιωματικού τύπου παρέμβασης στην τάξη με θέμα τη διατροφή.
Την υλοποίηση του προγράμματος παρακολουθεί ομάδα ειδικών στελεχών της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ με επικεφαλής την γιατρό κ. Κατερίνα Αχμάντ, σύμφωνα με την οποία το σχολείο αποτελεί ιδανικό χώρο για την πρώτη προσέγγιση και ευαισθητοποίηση του παιδιού ως προς την πρόληψη και προαγωγή της υγείας, με στόχους:
•    την ουσιαστική επαφή της σχολικής κοινότητας (γονείς, δάσκαλοι, μαθητές) με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα προγράμματα Αγωγής Υγείας
•    την ανάδειξη του θέματος της υγείας ως κυρίαρχου από όλη τη σχολική αλλά και την ευρύτερη κοινότητα
•    τη δημιουργία και προώθηση ενός προτύπου υγιεινής ζωής

Δεν υπάρχουν σχόλια: