Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Συνάντηση Δημάρχων Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη

Τη βούληση να δώσουν το παρόν και το στίγμα τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως αυτή διαμορφώνεται στο νέο τοπίο που καθορίζεται από την μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», αλλά και από την κρίσιμη οικονομική συγκυρία εξέφρασαν σήμερα (Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011) κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου τέσσερις Δήμαρχοι μεγάλων Δήμων της χώρας που είχαν τύχει της υποστήριξης ευρύτατου φάσματος κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων κατά τις εκλογές του 2010.
Οι Δήμαρχοι Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, Ιωαννίνων, Φίλιππος Φίλιος και Νίκαιας-Ρέντη Αττικής, Γιώργος Ιωακειμίδης, κατόπιν πρόσκλησης που τους απηύθυνε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, συναντήθηκαν σήμερα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης προκειμένου να προβούν σε έναν πρώτο απολογισμό από την εφαρμογή της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», αλλά και να επιχειρήσουν να επαναβεβαιώσουν την κοινή τους αυτοδιοικητική αντίληψη, όπως αυτή είχε εκφραστεί κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, οπότε και γνώρισε ευρύτατη αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες. Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, παρ’ ότι δεν κατέστη εφικτό να παραστεί στη σημερινή συνάντηση, δήλωσε παρών με τον εγκάρδιο γραπτό χαιρετισμό που απέστειλε.
Συγκεκριμένα, οι τέσσερις Δήμαρχοι, επισήμαναν πως στόχος της σημερινής συνάντησης είναι να εκφραστεί η αντίληψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που υπερβαίνει τις κομματικές εξαρτήσεις και το κλυδωνιζόμενο – εξαιτίας της γενικής κρίσης – πολιτικό σύστημα, αντίληψη, η οποία κατά τις τελευταίες εκλογές αποτυπώθηκε ως πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία, προκειμένου η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποτελέσει «μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος», όπως τόνισαν επανειλημμένα, καθώς τα μεγάλα ποσοστά αποχής από τις εκλογές, εθνικές και αυτοδιοικητικές, υποδεικνύουν την αποστασιοποίηση της κοινωνίας τόσο από το εθνικό πολιτικό σκηνικό όσο και από το τοπικό πολιτικό γίγνεσθαι. 


Επιπλέον, εξέφρασαν την ελπίδα πως αυτή η αυτοδιοικητική αντίληψη θα εκφραστεί και στα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διευκρινίζοντας, παράλληλα, πως στόχος τους δεν είναι η συγκρότηση ψηφοδελτίου ή αυτοδιοικητικής παράταξης ούτε η επιδίωξη προσωπικών στόχων.
Όπως ανακοίνωσαν, πρόκειται να συντάξουν σχετικό κείμενο διαλόγου, εν είδει συμβολής στη συζήτηση που γίνεται για τον ρόλο, τον χαρακτήρα, το παρόν και το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο θα απευθύνεται στους πολίτες, στα αυτοδιοικητικά στελέχη της χώρας,   στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.
Το κείμενο θα αναφέρεται αφενός στην ανάγκη αξιολόγησης του Καλλικράτη προκειμένου να βελτιωθεί, μετά από περίπου οκτώ μήνες εφαρμογής του, και αφετέρου στην ανάγκη για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της ελληνικής και της τοπικής οικονομίας, για την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής αλλά και για την ενίσχυση του κύρους των πολιτικών θεσμών της τοπικής δημοκρατίας.
Τέλος, συμφωνήθηκε ότι αυτή η συνάντηση θα επαναληφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
«Είμαστε εκ των πρωτεργατών του δικτύου ανεξάρτητων δημοτικών παρατάξεων. Μετά από περίπου οκτώ μήνες εφαρμογής της μεταρρύθμισης του ‘Καλλικράτη’ κρίναμε πως υπήρχε η ανάγκη να αξιολογήσουμε τη νέα κατάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης εντοπίζοντας τα προβλήματα και προτείνοντας κάποιες σκέψεις για την βελτίωση του νόμου. Οι ιδέες μας υποστηρίχθηκαν από ευρύ φάσμα κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων και επιθυμούμε να καλλιεργήσουμε αυτήν την αντίληψη της τοπικής αυτενέργειας. Είναι μια κίνηση που ξεκίνησε το 2006 και συνεχίζεται με νέους όρους και υπό νέες συνθήκες», σημείωσε ο Γιάννης Μπουτάρης.
«Υπήρξαμε όλοι μας επικεφαλής σχημάτων που εξασφάλισαν τη στήριξη ευρύτατου κοινωνικού και πολιτικού φάσματος. Θεωρούμε πως αυτή η αυτοδιοικητική προσέγγιση, που εκφράστηκε νικηφόρα σε πολλούς μεγάλους δήμους, πρέπει να συνεχίζει να εκφράζεται τόσο στην κοινωνία όσο και στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε η αυτοδιοίκηση να αποτελέσει μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος», ανέφερε ο Πάνος Σκοτινιώτης.
«Η Αυτοδιοίκηση, μέσα σ’ αυτήν την γενικότερη οικονομική, πολιτική, κοινωνική και ηθική κρίση, πρέπει να λειτουργήσει ως ένα εργαλείο που θα αντιμετωπίσει και θα αντιστρέψει τα κακώς κείμενα της σημερινής αρνητικής συγκυρίας, και όχι ως άλλο ένα πρόβλημα που επιβαρύνει την κατάσταση. Χρειάζεται η τοπική εξουσία να απαγκιστρωθεί από τη γενικά προβληματική κατάσταση και να προσφέρει λύσεις και υπηρεσίες στον πολίτη, να γίνει πιο προσιτή, πιο αποτελεσματική και λιγότερο γραφειοκρατική και δεν πρέπει να εμπλακεί στο γενικότερο οικονομικό πρόβλημα της χώρας», παρατήρησε ο Φίλιππος Φίλιος.
«Κοινή μας αντίληψη είναι πως η Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει ούτε να χειραγωγείται από το Κράτος ούτε να είναι ο χειροκροτητής του ούτε, όμως, απλώς να καταγγέλλει. Αυτή η λογική επιβραβεύτηκε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Όσο, όμως, ανεβαίνουμε υψηλότερα στα όργανα της Αυτοδιοίκησης, τόσο αυτή η αντίληψη φαίνεται να στραγγαλίζεται. Δεν φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε άλλο ένα ψηφοδέλτιο στις επερχόμενες εκλογές των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, ούτε διαπραγματευόμαστε κάποιον προσωπικό ρόλο, αλλά επιθυμούμε να εκφράσουμε την άποψή μας, που έγινε πλειοψηφικό ρεύμα, ελπίζοντας πως θα εκφραστεί και στις Περιφερειακές Ενώσεις και στην Κεντρική Ένωση Δήμων, και πως όσο το δυνατόν περισσότεροι Δήμαρχοι και άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης θα υιοθετήσουν τις ιδέες μας. Ζούμε την απαξίωση της πολιτικής και ελπίζουμε πως δεν θα περιπέσει σε αντίστοιχη απαξίωση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση», κατέληξε ο Γιώργος Ιωακειμίδης.
«Οι δήμαρχοι και οι συνδυασμοί που εκπροσωπήθηκαν σ’ αυτή τη συνάντηση, δεν είμαστε, ασφαλώς, ταυτόσημοι. Έχουμε, όμως, πιστεύω, κάτι ουσιαστικά κοινό – την αντίληψη για την πόλη και τον πολίτη. Και αν θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για ένα κίνημα στον χώρο της αυτοδιοίκησης, αυτό θα ήταν ένα ρεύμα ιδεών και δράσης που υπερβαίνει τα κομματικά όρια και τις κομματικές εξαρτήσεις. Που αρνείται την παραδοσιακή αντίληψη για την αυτοδιοίκηση σαν φορέα αποκλειστικά αιτημάτων προς το κράτος. Που καλλιεργεί μια νέα κουλτούρα διαβούλευσης και συμμετοχής, εμπιστοσύνης στις πρωτοβουλίες των πολιτών και στη συλλογική δημιουργικότητά τους. Μια κουλτούρα – θα έλεγα – προσωπικής ελευθερίας, κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: