Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Η Δημοκρατική Συμπολιτεία θα είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών

Τη βεβαιότητα ότι η «Δημοκρατική Συμπολιτεία» θα είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών στο νέο Δήμο Βόλου, εξέφρασε ο υποψήφιος Δήμαρχος Πάνος Σκοτινιώτης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μία μόλις εβδομάδα πριν την προσφυγή στις κάλπες. «Κανείς πια δεν αμφισβητεί την «παράσταση νίκης» του συνδυασμού μας», τόνισε ο κ. Σκοτινιώτης και πρόσθεσε ότι η «Δημοκρατική Συμπολιτεία» δεν ζητάει ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά ψήφο εμποστοσύνης, ελπίδας και προοπτικής.    Αναλυτικά, ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε:

«Στην τελική πλέον ευθεία προς τις εκλογές και στη θολή ατμόσφαιρα της μεγάλης οικονομικής κρίσης, μερικοί νόμισαν ότι  μπορούν να επενδύσουν στη στείρα άρνηση, το μηδενισμό και τον άκρατο κομματισμό. Προσπάθησαν και προσπαθούν, με λίγο απ’ όλα και με προεκλογικές υποσχέσεις προς  κάθε κατεύθυνση, να εκμεταλλευτούν ψηφοθηρικά την οποιαδήποτε δυσαρέσκεια.
Αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη λογική και τις μεθόδους  που οδήγησαν στην απαξίωση  της πολιτικής και στην κρίση του πολιτικού μας συστήματος. Και πώς να ξεφύγουν άλλωστε, όταν:
  • Διεκδικούν ψήφο για να διοικήσουν –υποτίθεται- ένα Δήμο, όταν καταψήφισαν  τη σύστασή του. 
  • Διεκδικούν ψήφο για να υπηρετήσουν –υποτίθεται-  μια μεταρρύθμιση, που την πολέμησαν με κάθε τρόπο, όπως πολέμησαν και κάθε προηγούμενη  μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση. Τον «Καποδίστρια» χθες, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προχθές.
  • Διεκδικούν ψήφο υποσχόμενοι αξιοκρατία, όταν αντέδρασαν με «νύχια και με δόντια» στους νόμους Ραγκούση για τις αξιοκρατικές προαγωγές και τις προσλήψεις
  • Διεκδικούν ψήφο για το νέο Δήμο Βόλου, χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο νέος Δήμος δεν είναι απλώς το άθροισμα των συνενούμενων Δήμων, αλλά ένα μέγεθος που το υπερβαίνει και θέτει τις δικές του προτεραιότητες για τους πολίτες, αλλά και για να σταματήσει η απαξίωση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης.
  • Διεκδικούν ψήφο για το νέο Δήμο Βόλου χωρίς να έχουν παρουσιάσει πρόγραμμα, μια μόλις βδομάδα πριν από τις εκλογές. Και φυσικά μιλάμε για συγκροτημένο πρόγραμμα, και όχι για φλύαρες και ανούσιες αποσπασματικές εκθέσεις ιδεών και κακόγουστα επικοινωνιακά τρικ. Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε να  υπάρχει  ανάλογο προηγούμενο.

Είναι φανερό ότι αυτή την τακτική δεν την παρακολουθήσαμε, ούτε και πρόκειται να την παρακολουθήσουμε.
  • Γιατί αυτό που εμάς πρωτίστως μας ενδιαφέρει, είναι να συμβάλουμε στην  αποκατάσταση μιας σχέσης εμπιστοσύνης   των πολιτών με το Δήμο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα.
  • Γιατί εμείς παλέψαμε χρόνια ολόκληρα για τη μεταρρύθμιση, και μας πονάει το αν θα πετύχει και το αν θα γίνει αφετηρία για ακόμη πιο ριζοσπαστικές τομές στο κράτος και την αυτοδιοίκηση.
  • Γιατί εμείς υποστηρίζουμε χρόνια ολόκληρα ότι έπρεπε επιτέλους να επανενωνθεί η πόλη μας και να κλείσει, μετά από 63 χρόνια, η τελευταία εκκρεμότητα του εμφυλίου πολέμου.
  • Γιατί εμείς από την αρχή διακηρύξαμε ότι αυτές οι εκλογές είναι ¨δημοψήφισμα¨ για το ποιον  Δήμαρχο και ποια Δημοτική Αρχή θα εκλέξουμε,   που θα σηκώσουν το βάρος να  ορθοποδήσουν το νέο, ενιαίο Δήμο Βόλου και να νοικοκυρέψουν τα οικονομικά του.
     Για το ποιος Δήμαρχος και ποια Δημοτική Αρχή μπορούν να καθαρίσουν την πόλη. Ποιος Δήμαρχος και ποια Δημοτική Αρχή μπορούν να ανασυγκροτήσουν τη ΔΕΥΑΜΒ. Να βάλουν μπροστά λύσεις για το κυκλοφοριακό. Να δημιουργήσουν έναν Δήμο αλληλέγγυο στους ανήμπορους συμπολίτες μας. Να προσφέρουν καλές και γρήγορες υπηρεσίες στους πολίτες του Δήμου, ακόμη κι αν κατοικούν στο πιο απομακρυσμένο χωριό. Να προστατέψουν το περιβάλλον και το δημόσιο χώρο. Να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες για ένα νέο, ιστορικό κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης.
Ναι, εμείς αποφεύγουμε τις μεγαλοστομίες. Γιατί αυτό που απαιτούν οι καιροί είναι: ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΠΑΝΤΟΥ!
Καθαρές θέσεις.
Καθαρή πόλη. Στους δρόμους και τις πλατείες. Στο νερό και τον αέρα.  
Καθαροί λογαριασμοί. Διαφάνεια και χρηστότητα στα οικονομικά του Δήμου.
Καθαρές σχέσεις με τους πολίτες και τους φορείς. Τέλος στις πελατειακές σχέσεις και τις προσλήψεις από το «παράθυρο».
Από την αρχή λοιπόν αυτής της μακράς τελικά προεκλογικής περιόδου, εμείς επιμείναμε αυτοδιοικητικά.
Όλη μας η δραστηριότητα, οι συναντήσεις, οι επισκέψεις, οι θεματικές εκδηλώσεις ξεκινούν και τελειώνουν στην ανάγκη να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα συνεκτικό, ριζοσπαστικό, ρεαλιστικό, με ιεράρχηση στόχων και  ενιαία στρατηγική αντίληψη. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί κατ’ αρχάς τον ενοποιητικό παράγοντα της μεγάλης, πέρα από κομματικά σύνορα, αυτοδιοικητικής μας παράταξης. Μα πάνω απ’ όλα αποτελεί το συμβόλαιο τιμής με τους συμπολίτες μας, που τους καλούμε από τώρα να μας κρίνουν και μάλιστα αυστηρά για την τήρησή του. Το πρόγραμμά αυτό, που όπως όλοι γνωρίζετε είναι προϊόν ευρύτατης κοινωνικής διαβούλευσης, το παρουσιάζουμε σήμερα και τυπωμένο,  σε μια λιτή έκδοση και, όπως πάντας σε ανακυκλώσιμο χαρτί, και όχι σε ιλλουστρασιόν, όπως κάποιοι άλλοι που εμφανίζονται μάλιστα να κόπτονται για το περιβάλλον.

Επιτρέψτε μου, με αφορμή αυτό το γεγονός, ορισμένες επισημάνσεις που αποσαφηνίζουν τη στρατηγική μας αντίληψη και απαντούν, πέραν των όσων προανέφερα, στο ερώτημα: ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ;
1. Όλοι αναγνωρίζουν ότι οι άνεργοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι, πληρώνουν με σκληρό τρόπο το τίμημα της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Εμείς, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ,  δεν επενδύουμε στο φόβο και την ανασφάλεια, ούτε  πιστεύουμε στο μοντέλο μιας Αυτοδιοίκησης αδρανούς και απαθούς στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της. Μιας Αυτοδιοίκησης που εξαντλείται   στον εύκολο δρόμο της κούφιας συνθηματολογίας για να κρύψει την προγραμματική γύμνια. Γι’  αυτό:
α/ Θεωρούμε κορυφαίο χρέος μας να μη μείνουμε στην αυτονόητη πολιτική συμπαράσταση στους αγώνες και τις διεκδικήσεις όσων θίγονται από την κρίση, αλλά να οικοδομήσουμε, ως δημοτική αρχή, ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας των κοινωνικά αδυνάτων.
Δεσμευόμαστε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα δύσκολα οικονομικά για να περιορίσουμε την κοινωνική πολιτική του νέου Δήμου Βόλου. Αντίθετα, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά κάθε μορφή κακοδιαχείρισης και σπατάλης, θα εξοικονομήσουμε πόρους για την ενίσχυση της κοινωνικής μας πολιτικής.
Με αυτή τη λογική εξαγγείλαμε συγκεκριμένη, πιο δίκαιη κοινωνικά τιμολογιακή πολιτική στη ΔΕΥΑΜΒ, ξεκινώντας από τους μακροχρόνια ανέργους και τη γενίκευση ελαφρύνσεων σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΑμεΑ.
β/ Έχουμε παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο  για να μπει ο νέος Δήμος Βόλου σε αναπτυξιακή τροχιά, με την αξιοποίηση όλων  των εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Κεντρικός μας στόχος η δημιουργία νέων, σταθερών θέσεων εργασίας και ηπροστασία του περιβάλλοντος, στόχος που διαπερνά όλες τις δράσεις του προγράμματός μας.  Στο πλαίσιο αυτό βλέπουμε και τη στήριξη των τοπικών προϊόντων σε μια ανταγωνιστική οικονομία και γενικότερα τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για τη διατήρηση και την αύξηση των θέσεων εργασίας.
Σύμμαχός μας η πολύτιμη εμπειρία που αποκτήσαμε από την άσκηση αντίστοιχων πολιτικών στη Νομαρχία,  στα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν η περιοχή μας δοκιμαζόταν από το μαζικό κύμα της αποβιομηχάνισης. Πεποίθησή μας είναι ότι, όπως τότε δουλέψαμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα και καταφέραμε να πετύχουμε τη συστράτευση όλης της τοπικής κοινωνίας και του συνόλου των κοινωνικών και παργωγικών φορέων, το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και από την 1η Ιανουαρίου.

2. Η οργάνωση του νέου, ενιαίου Δήμου Βόλου είναι ένα εγχείρημα που απαιτεί εμπειρία, γνώση και σκληρή, επίμονη, καθημερινή δουλειά. Δεν πρόκειται απλώς για ένα τεχνοκρατικό σχέδιο. Απαιτεί, επιπλέον, εξειδικευμένη γνώση και των ιδιαιτεροτήτων της κάθε συνενούμενης δημοτικής ενότητας. 
    Έτσι, έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη που διαδραμάτισαν και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στους συνενούμενους Δήμους έχουν να συνεισφέρουν πολύτιμη εμπειρία στο δύσκολο έργο της οργάνωσης του νέου Δήμου. Και τη δυνατότητα αυτή δεν μπορούν να την ακυρώσουν οι λοιδορίες των αντιπάλων μας, οι οποίοι, την ίδια ώρα, σε μια αποθέωση της πολιτικής υποκρισίας, προσπαθούν να «πιαστούν» από   αυτοδιοικητικά στελέχη που, για διάφορους λόγους, δεν συμπεριλάβαμε στο ψηφοδέλτιό μας. Φυσικά, δίπλα στα αυτοδιοικητικά στελέχη, στο ψηφοδέλτιό μας συμμετέχουν  και πολλά άλλα άξια στελέχη, βγαλμένα από την κοινωνία και τους καθημερινούς αγώνες.
   
Γνωρίζουμε ότι στους σημερινούς δύσκολους  καιρούς, πολλοί συμπολίτες μας νιώθουν απογοήτευση, αισθάνονται πικρία, προσανατολίζονται στην αποχή. Όμως η  αποχή δεν είναι λύση. ΛΥΣΗ είναι η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. Είναι η επιλογή των ικανών και έμπειρων για να χειριστούν τις τοπικές υποθέσεις με ήθος και διαφάνεια. Με συγκεκριμένες, ρεαλιστικές λύσεις. Με σθένος και μαχητικότητα.

Μπαίνουμε στην τελευταία βδομάδα των εκλογών με τη βεβαιότητα ότι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ θα είναι ο μεγάλος νικητής. Κανείς πια δεν ανφισσβητεί την  «παράσταση νίκης» του συνδυασμού μας. Το μόνο που μπορεί να αλλάξει σε σχέση με το μεγάλο προβάδισμα που έχουμε από την αρχή της προεκλογικής περιόδου, είναι το προβάδισμα αυτό να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ δεν ζητάει ψήφο διαμαρτυρίας. Εμείς ζητάμε ψήφο εμποστοσύνης. Ψήφο ελπίδας και προοπτικής. Και απευθυνόμαστε σε ολόκληρη την κοινωνία.   Γιατί εμείς, ως αυριανή Δημοτική Αρχή, δεν θα είμαστε ο Δήμος των δικών μας παιδιών.
Θα είμαστε η Συμπολιτεία όλων των πολιτών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: