Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Παυλόπουλος vs Παυλόπουλο


1. Ένας από τους βασικούς άξονες της πρότασης της «Επιτροπής Παυλόπουλου», δηλαδή της Επιτροπής που τον Δεκέμβριο του 2014 είχε καταθέσει την -τότε- πρόταση της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση, ήταν και η «διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των θεσμών άμεσης δημοκρατίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον θεσμό του δημοψηφίσματος». Η πρόταση, μάλιστα, προέβλεπε τη δυνατότητα δημοψηφίσματος και «δια της οδού της λαϊκής πρωτοβουλίας». Στη χθεσινή, ωστόσο, όντως ενδιαφέρουσα παρέμβασή του στο συνέδριο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος, Πρόεδρος πια της Ελληνικής Δημοκρατίας, εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για την ενίσχυση της άμεσης δημοκρατίας και ειδικά για
την προσφυγή σε δημοψηφίσματα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η λήψη αποφάσεων, υπό όρους άμεσης δημοκρατίας - π.χ. δημοψηφίσματος -ειδικώς ως προς ιδιαιτέρως κρίσιμα τεχνικά και εξειδικευμένα ζητήματα, «εγκυμονεί συγκεκριμένους κινδύνους για τους κρατικούς θεσμούς και το κοινωνικό σύνολο και τροφοδοτεί ρεύματα υφέρποντος λαϊκισμού».
2. Η πρόταση της «Επιτροπής Παυλόπουλου» όσον αφορά το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόβλεπε πως αν δεν επιτευχθεί η εκλογή με την τρίτη ψηφοφορία, η εκλογή να γίνεται «είτε δια της άνευ περιορισμών επανάληψης της ως άνω τρίτης ψηφοφορίας, βεβαίως με την ίδια πάντα πλειοψηφία, είτε δια της προσφυγής στο Εκλογικό Σώμα». Στη χθεσινή ωστόσο παρέμβασή του, ο Προκόπης Παυλόπουλος όχι μόνο εξέφρασε την αντίθεσή του στην απ’ ευθείας εκλογή Προέδρου από τον λαό, αλλά και επεσήμανε ότι «κάτι τέτοιο θα οδηγούσε, ενδεχομένως, σε μια συνταγματικώς προβληματική στροφή του πολιτεύματος προς την κατεύθυνση της Προεδρικής Δημοκρατίας» και «θα κατέληγε, οιονεί νομοτελειακώς, σε ένα είδος θεσμικής και πολιτικής "δυαρχίας" στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία έρχεται σε αντίθεση προς την κοινοβουλευτική παράδοση και λειτουργία του ελληνικού πολιτεύματος».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε χθες το έναυσμα μιας δημόσιας συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, που φαίνεται πως θα είναι έντονη -αν φυσικά δεν υπάρξουν άλλες πολιτικές εξελίξεις. Θεμιτή η διαφοροποίηση από πρόσφατες θέσεις του, ωστόσο κάποια εξήγηση είναι αναγκαία. Αυτό, άλλωστε, που περιμένει κανείς από τον -και συνταγματολόγο-Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι να σταθεί πάνω από την πολιτική συγκυρία. Σημειώνω πως προσωπικά είμαι μάλλον πιο κοντά στις χθεσινές θέσεις του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: