Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

«ΔΕΥΑΜΒ και έργα αποχέτευσης: Η παταγώδης αποτυχία της δημοτικής αρχής»

 *  της Νατάσας Οικονόμου
Στην περίπτωση της ΔΕΥΑΜΒ έχει καταφανεί, περισσότερο ίσως από κάθε άλλον τομέα της δημοτικής δραστηριότητας, η αδιαφορία, η άγνοια  και η ανικανότητα της δημοτικής αρχής. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς! Τους ανεύθυνους πειραματισμούς και την απαξίωση του Βιολογικού; Το ότι άφησαν χειμωνιάτικα την πόλη χωρίς νερό; Το αλαλούμ στους λογαριασμούς με τον «ημέτερο» ανάδοχο καταμετρήσεων; Την εκτόξευση στα ύψη των τελών σε πολλές περιφερειακές ενότητες; Τη διάλυση των υπηρεσιών και την «παλινόρθωση» που ακολούθησε, προκειμένου να περισωθεί ό,τι περισώζεται; Ωστόσο, για να μη μακρηγορήσουμε, θα περιοριστούμε  σε έναν μόνο, εξαιρετικά κρίσιμο τομέα της ΔΕΥΑΜΒ: στην απογοητευτική διαχείριση των έργων αποχέτευσης, τα οποία παρέλαβαν από τη δημοτική αρχή Σκοτινιώτη σε πλήρη εξέλιξη και έκτοτε σέρνονται από παράταση σε παράταση.  


Τα έργα αποχέτευσης της Αγριάς, δηλαδή οι τρεις ενεργές εργολαβίες που παρέλαβαν,  θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί  το 2015, με βάση τις συμβατικές υποχρεώσεις των αναδόχων. Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, ωστόσο, στις 25-07-2017, αποφάσισαν νέα παράταση του κεντρικού έργου του δικτύου αποχέτευσης Αγριάς, μέχρι την 21 Μαρτίου 2018! Σε συνέχεια της απόφασης αυτής, στην τελευταία (έκτακτη -για ακόμη μια φορά-) συνεδρίαση,  στις 28-08-2017, αποφάσισαν νέα παράταση και του συνοδού έργου των διακλαδώσεων αποχέτευσης, επίσης μέχρι την 21 Μαρτίου 2018. Σε ό,τι αφορά στο κεντρικό έργο του δικτύου αποχέτευσης Αγίου Στεφάνου, που έπρεπε κι αυτό να έχει ολοκληρωθεί το 2015, στη συνεδρίαση του Ιουλίου έδωσαν νέα παράταση μέχρι 5 Σεπτεμβρίου 2017 (ελπίζουμε να μη χρειαστεί να δοθεί και νέα), ενώ το συνοδό έργο των διακλαδώσεων αποχέτευσης έχει παραταθεί μέχρι 8 Οκτωβρίου 2017.  Το 2015 έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί και το κεντρικό έργο του δικτύου αποχέτευσης Ιωλκού.

Συνέπεια των συνεχών παρατάσεων δεν είναι μόνο η απίστευτη ταλαιπωρία των κατοίκων που πνίγηκαν στη σκόνη άλλο ένα καλοκαίρι, ούτε μόνο η μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί οι επαγγελματίες. Ήδη, όπως επισημαίνεται στη σχετική εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας της ΔΕΥΑΜΒ, για μεν το κεντρικό έργο του δικτύου αποχέτευσης της Αγριάς τίθεται πια θέμα και για την «επιλεξιμότητα της αναθεώρησης, η οποία θα εξεταστεί με την ολοκλήρωση του έργου» (δηλαδή, τίθεται θέμα για το αν η αναθεώρηση θα πληρωθεί από το ΕΣΠΑ ή από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΜΒ), ενώ για το  έργο του Αγ. Στεφάνου «επισημαίνεται ότι η αναθεώρηση κατά 5 ημέρες θα πληρωθεί από ίδιους πόρους»!
Επιπλέον, οι μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα αποχέτευσης Αγριάς, Αγ. Στεφάνου και Ιωλκού, αλλά και η πρόδηλη ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής, έχουν πάει πίσω τα άλλα ώριμα έργα που παρέλαβαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή, με έτοιμα ακόμη και τα τεύχη δημοπράτησης και με προεγκεκριμένη την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ (ΕΠΠΕΡΑΑ) 2014-2020. Τόσο το έργο αποχέτευσης της Ν. Αγχιάλου, όσο και η β΄ φάση του έργου αποχέτευσης της Αγριάς, ενώ θα έπρεπε να έχουν ήδη εδώ και καιρό εγκατεστημένο εργολάβο, τρία ολόκληρα χρόνια μετά, δεν έχει γίνει καν η δημοπράτησή τους!
Σε σχέση με την Αγριά, αναφερόμαστε  στην ολοκληρωμένη β΄ φάση του έργου αποχέτευσης, με (επιπλέον) προϋπολογισμό 1.550.000,00 πλέον Φ.Π.Α., έργο για το οποίο, με την 62/05-02-2013 απόφαση της προηγούμενης Διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ, είχε υποβληθεί πρόταση στο ΕΠΠΕΡΑΑ και, με τη 208/16-04-2013 απόφασή της, είχε γίνει η επικαιροποίηση των τευχών δημοπράτησης. Αυτό που αποφάσισαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ τον περασμένο Ιούλιο, βαφτίζοντάς το β΄ φάση, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των κατοίκων της Αγριάς, είναι απλώς ότι θα κατασκευάσουν ένα πολύ περιορισμένο τμήμα που προβλεπόταν στη β΄ φάση του έργου, το οποίο χρειάστηκαν τρία χρόνια, για να κριθεί ότι καλύπτει πιο πιεστικές ανάγκες, σε αντικατάσταση αντίστοιχου τμήματος που προβλεπόταν να εκτελεστεί στο πλαίσιο της τρέχουσας εργολαβίας που αφορά στην α΄ φάση του έργου, το οποίο θα παραμείνει ανεκτέλεστο. Δεν αυξάνεται, δηλαδή, η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ,  αλλά γίνεται μια πολύ περιορισμένη μετατόπιση του φυσικού αντικειμένου του έργου, στα όρια πάντοτε της υφιστάμενης χρηματοδότησης.  Για να αντιληφθούμε την «αξιοπιστία» τους, θυμίζουμε ότι πριν από ένα και πλέον χρόνο αρνήθηκαν μια μικρή μετατόπιση του αντλιοστασίου στα «Αστέρια», ισχυριζόμενοι ότι δήθεν δεν μπορούσε να υπάρξει αντίστοιχη μικρή τροποποίηση της υλοποιούμενης μελέτης του έργου!
Σε ό,τι αφορά στο έργο αποχέτευσης Ν. Αγχιάλου, υπενθυμίζουμε ότι, με την 68/05-03-2014 απόφαση της προηγούμενης Διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ, είχε εγκριθεί η οριστική παραλαβή της μελέτης και η αποστολή της στο ΕΠΠΕΡΑΑ για έγκριση των τευχών δημοπράτησης, όπως και έγινε. Και αφού άφησαν τον φάκελο τρία χρόνια στα συρτάρια να «σιτέψει», μόλις πρόσφατα αποφάσισαν να κινηθούν, με συνέπεια να χρειαστεί και επικαιροποίηση των τευχών δημοπράτησης γιατί εν τω μεταξύ άλλαξε η νομοθεσία!
Είναι τόσο κραυγαλέα η αποτυχία τους, που το ομολογούν πλέον και οι ίδιοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Επιχείρησης  (βλ. 241/31-05-2017 απόφαση του ΔΣ), αναγνώρισαν ότι «η προϋπολογισθείσα αξία των συμβασιοποιημένων συγχρηματοδοτούμενων τεχνικών έργων και μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη (δηλαδή έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ), μαζί με τα συνοδευτικά έργα, υπερβαίνει τα 21 εκ. € χωρίς τον Φ.Π.Α». Το μόνο που δεν είπαν είναι ότι όλα αυτά  -και όχι μόνο αυτά- τα έργα έχουν συμβασιοποιηθεί από τη Διοίκηση Σκοτινιώτη, η θητεία της οποίας στη ΔΕΥΑΜΒ διήρκεσε μόλις τρία χρόνια και τρεις μήνες (16 Ιουνίου 2011-19 Σεπτεμβρίου 2014), όση δηλαδή περίπου είναι η μέχρι τώρα θητεία της παρούσας Διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ. Η παρούσα δημοτική αρχή κατέχει το θλιβερό προνόμιο να είναι η πρώτη δημοτική αρχή που επί τρία ολόκληρα χρόνια δεν έχει καταφέρει να συμβασιοποιήσει, πολλώ μάλλον να ξεκινήσει,  ούτε ένα νέο έργο με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ! Στο μόνο που πράγματι είναι ασυναγώνιστοι, είναι στην αλλαγή προέδρων και δικηγόρων: τους αλλάζουν σαν τα πουκάμισα. 

*Η Νατάσα Οικονόμου είναι δημοτική σύμβουλος Βόλου, επικεφαλής της παράταξης «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ».


Δεν υπάρχουν σχόλια: