Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

«Επιλογή Ευθύνης»: Κορυφαία προτεραιότητα το Μουσείο της Αργούς

«Το Μουσείο της Αργούς είναι μια υποδομή που θα αλλάξει ριζικά την προοπτική της πόλης και  θα σημαδέψει το Βόλο για τα επόμενα πολλά χρόνια», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Επιλογή Ευθύνης», και ζητάει από τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή να φέρουν στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την έγκριση του πρακτικού της Επιτροπής του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού προσχεδίων. Ως γνωστόν, ο διαγωνισμός  ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2014 με πολύ μεγάλη συμμετοχή αρχιτεκτονικών γραφείων, αλλά η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, σεβόμενη αίτημα της τότε νεοεκλεγείσας, μετέθεσε για τη νέα δημοτική περίοδο την  έγκριση του πρακτικού της Επιτροπής.
Η ανακοίνωση της «Επιλογής Ευθύνης» έχει ως εξής:

«Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ήταν εκείνη που δρομολόγησε, επιτέλους, τη δημιουργία του Μουσείου της Αργούς, ένα έργο  που χρόνια ολόκληρα  η πόλη έχει θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα. Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, συγκεκριμένα, υιοθέτησε την πρόταση του  τέως Δημάρχου, Πάνου Σκοτινιώτη, και αποφάσισε να αξιοποιήσει τα χρήματα της τεχνικής βοήθειας που ο Δήμος εξασφάλισε από το ΕΣΠΑ, για τη διεξαγωγή Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού προσχεδίων του Μουσείου. Ο διαγωνισμός  ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2014 με  πολύ μεγάλη επιτυχία, αφού κατατέθηκαν   μελέτες από 68 αρχιτεκτονικά γραφεία. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, σεβόμενη αίτημα της τότε νεοεκλεγείσας, μετέθεσε για τη νέα δημοτική περίοδο την τυπική έγκριση του πρακτικού της κριτικής Επιτροπής  του διαγωνισμού.

Ο κ.Μπέος, ωστόσο,  σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, ανέφερε ότι το Μουσείο της Αργούς  δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα Δημοτική Αρχή. Έτσι, προφανώς,  εξηγείται και το γεγονός ότι   μέχρι τώρα   δεν έχει φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο  την έγκριση του πρακτικού της Επιτροπής του διαγωνισμού. Είναι φανερό ότι ο κ.Μπέος, αγνοώντας  την ιστορία και τις διαχρονικές επιλογές  της πόλης, δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι  το ομοίωμα της μυθικής Αργούς και το Μουσείο   που θα αναδείξει τον παγκόσμιο μύθο, αποτελούν πραγματικό σύμβολο και στοιχείο του πολιτισμού και  της  ταυτότητας της πόλης, αλλά και πολύτιμο “εργαλείο” για την τουριστική της ανάπτυξη.  Το Μουσείο της Αργούς είναι μια υποδομή που θα αλλάξει ριζικά την προοπτική της πόλης και  θα σημαδέψει το Βόλο για τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε, αν ανατρέξει κανείς στην ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία θα διαπιστώσει ότι μουσεία που φτιάχτηκαν την τελευταία 20ετία, άλλαξαν καθοριστικά την πόλη τους, ανανεώνοντας το προφίλ της και προσελκύοντας  ένα  διεθνές κοινό.

Περιθώριο για άλλο χαμένο χρόνο δεν υπάρχει. Ζητούμε από τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή να φέρουν στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την έγκριση του πρακτικού της Επιτροπής του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού προσχεδίων,  ώστε να ακολουθήσει η υποβολή των ενστάσεων, η ανάρτηση όλων των μελετών και  η τελική απόφαση του Δημοτικού  Συμβουλίου. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να εκπονηθούν, το γρηγορότερο δυνατόν, οι αναγκαίες συμπληρωματικές μελέτες, ώστε να καταρτιστεί ο πλήρης φάκελος και το έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020. 

Το να λέγεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο να χρηματοδοτηθούν τόσο η ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου, όσο και η δημιουργία του Μουσείου της Αργούς, αν δεν κρύβει σκοπιμότητες, δείχνει ασυγχώρητη άγνοια. Η ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου και ταυτόχρονα η αξιοποίησή του και ως Συνεδριακού Κέντρου είναι έργο απολύτως ώριμο να ενταχθεί με την πρώτη προκήρυξη του νέου ΕΣΠΑ. Το έργο κατασκευής του Μουσείου της Αργούς, εξάλλου, έχει ήδη κριθεί ως προς την επιλεξιμότητά του και έχει προβάδισμα να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ, αφού ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός προσχεδίων χρηματοδοτήθηκε από το τρέχον ΕΣΠΑ γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: