Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Π.Σκοτινιώτης: Ο Δήμος Βόλου προσπαθεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην τόνωση της απασχόλησης

Στις πρωτοβουλίες που έλαβε η παρούσα Δημοτική Αρχή για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, προτάσσοντας την προσπάθεια αξιοποίησης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, χάρις στην οποία ο Δήμος Βόλου και η ΔΕΥΑΜΒ αποτελούν σήμερα τον μεγαλύτερο επενδυτή στο Νομό Μαγνησίας, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος κ.Πάνος Σκοτινιώτης στο χαιρετισμό του κατά τη σημερινή ενημερωτική εκδήλωση για τα Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης που οργάνωσε ο Δήμος Βόλου υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν οι βεβαιώσεις στους καταρτιζόμενους οι οποίοι ολοκλήρωσαν με επιτυχία Προγράμματα που υλοποιήθηκαν από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Βόλου εντός του 2014. Σημειώνεται ότι από τον Μάιο του 2013 μέχρι και σήμερα ολοκληρώθηκαν πενήντα (50) προγράμματα, στα οποία 900 περίπου συμπολίτες καταρτίστηκαν σε διάφορα θεματικά αντικείμενα, όπως πληροφορική, ξένες γλώσσες (αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, τούρκικα, ρώσικα), υγεία, γλωσσικές δεξιότητες, κ.α.
Στην εκδήλωση μίλησε ο Αντιδήμαρχος Δια Βίου Μάθησης και Τοπικής Ανάπτυξης Δ.Δερβένης  με θέμα «Η εφαρμογή της Δια Βίου Μάθησης στο Δήμο Βόλου και η σύνδεσή της με την απασχόληση και την τοπική ανάπτυξη», τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης καταγράφηκε τεράστιο ενδιαφέρον από πλευράς πολιτών, γεγονός που καθιστά την δομή σημείο αναφοράς για τα εκπαιδευτικά δρώμενα της πόλης. «Ευελπιστούμε ότι τα προγράμματα αυτά θα βοηθήσουν τους συμπολίτες μας στη βελτίωση της καθημερινότητας τους, αλλά κυρίως, στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, για να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ή να διατηρήσουν μια θέση απασχόλησης, στο συνεχώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον. Στόχος μας είναι να ενταχθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι σ’ένα τουλάχιστον εκπαιδευτικό πρόγραμμα της 1ης επιλογής τους. Για το λόγο αυτό δεν ανακυκλώνονται τα ίδια άτομα στα τμήματα μάθησης», είπε.   
Νωρίτερα, στον χαιρετισμό του, ο κ.Σκοτινιώτης είχε αναφερθεί γενικότερα στις δράσεις και τη συστηματική προσπάθεια που καταβλήθηκε τα τρία προηγούμενα χρόνια με στόχο την αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας και την άμβλυνση των προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι στην κατεύθυνση αυτή η Δημοτική Αρχή εξάντλησε όλες τις ευκαιρίες από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Αναλυτικά, ο κ.Σκοτινιώτης επισήμανε στον χαιρετισμό του τα ακόλουθα:

Αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι στην Ελλάδα βιώνουμε με οδυνηρό τρόπο το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, με τα κοινωνικά προβλήματα να παίρνουν πλέον εκρηκτικές διαστάσεις.
Σε αυτή την πραγματικά ιστορική συγκυρία η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μένει ουδέτερη ούτε να εγκλωβίζεται σε ένα κλίμα που τροφοδοτεί και αναπαράγει αδιέξοδα. Η μεγάλη πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πλαίσιο ενός Εθνικού Σχεδίου Ανόρθωσης και Ανασυγκρότησης της χώρας, διαμορφώνοντας τοπικά και περιφερειακά σχέδια βιώσιμης ανάπτυξης, με κορυφαίο στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Κινούμενοι με αυτή την αντίληψη, ως «Καλλικρατικός» Δήμος Βόλου  έχουμε προχωρήσει στις παρακάτω, ενδεικτικά, δράσεις:
• Αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικής δυνατότητας (κυρίως του ΕΣΠΑ) και προετοιμασία, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, προκειμένου να διεκδικήσουμε τη χρηματοδότηση και υλοποίηση ολοκληρωμένων αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών σχεδίων.
• Αξιοποίηση των εργαλείων χωροταξικού σχεδιασμού (Ρυθμιστικό, τροποποίηση ΓΠΣ, ΣΧΟΑΠ,  Πολεοδομικές Μελέτες, Master Plan Λιμένος, Χωροταξικό Τουρισμού, κλπ).
• Αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας προς όφελος του Δήμου και των δημοτών.
• Πρόγραμμα τουριστικής προβολής και δράσεις τουριστικής ανάπτυξης (Εκθέσεις, Διαδίκτυο  Γαλάζιες Σημαίες, Θαλάσσιος Τουρισμός, Κρουαζιέρα, κλπ.)
• Ανάδειξη της πολιτιστικής και αθλητικής ταυτότητας της πόλης και εδραίωσή της ως πόλης φιλοξενίας μεγάλων διεθνών διοργανώσεων (τα τριάμισι αυτά χρόνια ο Βόλος φιλοξένησε τρία Παγκόσμια Πρωταθλήματα Πόλο και Συγχρονισμένης Κολύμβησης, Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, μεγάλα Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια, Το «Καρναβάλι του Κόσμου», κλπ).
• Μετατροπή ενός πολιτιστικού πόρου σε τουριστικό προϊόν. Τέτοια περίπτωση είναι ο Μύθος της Αργοναυτικής Εκστρατείας.
• Πρωτοβουλίες για την αγροτική ανάπτυξη, με αξιοποίηση και της δημοτικής περιουσίας (Σφαγεία, Δημοτικός Λαχανόκηπος, Προώθηση Τοπικών Προϊόντων, κλπ).
• Αξιοποίηση μεγάλων υποδομών και δικτύων μεταφορών (Λιμάνι, Αεροδρόμιο,  Οδικά Δίκτυα, Σιδηρόδρομος, Υδροπλάνα)
• Προσέλκυση επενδύσεων και οικονομικών δραστηριοτήτων.
• Προώθηση τοπικών προϊόντων και υποκατάσταση των εισαγωγών, μέσω της διασύνδεσης με τις τοπικές αγορές.
• Εξωστρέφεια: διεθνείς δραστηριότητες, αδελφοποιήσεις, συνεργασίες, κλπ.
Πολλές από τις παραπάνω δράσεις  παρεμβαίνουν στον πυρήνα της τοπικής οικονομίας, γεγονός που αποτελεί από μόνο του σημαντική καινοτομία. Κυρίως οι δράσεις αυτές,  απαιτούν συνέργιες και συνεργασίες με άλλους τοπικούς φορείς.
Σε περιβάλλον ύφεσης, μεγάλης ανεργίας και βαθιάς κοινωνικής κρίσης, οποιαδήποτε προσπάθεια για ανάπτυξη πρέπει πρωτίστως να στοχεύει στην αύξηση της απασχόλησης.
Στο βασικό ερώτημα αν μπορεί να κάνει κάτι ο Δήμος για την απασχόληση, εμείς απαντάμε: ΝΑΙ. Και μπορούμε και οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει απ' το χέρι μας για να φύγει απ' τους καταλόγους έστω και ένας άνεργος.
Για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, ασφαλώς και απαιτούνται  συντονισμένες δράσεις από την πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, εκτός από την εφαρμογή εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών, έστω και χωρίς αρμοδιότητες, έστω και με τα οικτρά οικονομικά τους, οι Δήμοι μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της απασχόλησης τοπικά, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες της τοπικής οικονομίας.
Στο Βόλο  και τη Μαγνησία η ανεργία κυριολεκτικά καλπάζει. Τόσο τα επίσημα όσο και τα ανεπίσημα στοιχεία ανεργίας, κατατάσσουν την περιοχή μας στα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2012, η Μαγνησία εμφανίζεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 33.3%, με δεύτερη την Κοζάνη με 32,5 % και τρίτη την Αχαΐα με 29,3%. Σε επίπεδο Θεσσαλίας,  βρισκόμαστε κατά πολύ πάνω από τον μέσο όρο (22,6%), το ίδιο και σε επίπεδο χώρας (27,9%). Τα ανεπίσημα στοιχεία των τοπικών φορέων (Πανεπιστήμιο, Εργατικό Κέντρο κλπ.) εκτιμούν ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να αγγίζει και το 40%, ενώ σε εφιαλτικά επίπεδα ανέρχεται το ποσοστό ανεργίας στους νέους ανθρώπους. Για το 2013 δεν διαθέτουμε επίσημα στοιχεία, αλλά υπάρχουν βάσιμες εκτιμήσεις ότι το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί.
Εκτός από τον δείκτη της ανεργίας, και οι υπόλοιποι σχετικοί δείκτες, όπως το τοπικό ΑΕΠ, η βιομηχανική παραγωγή, οι καταθέσεις, το λιανικό εμπόριο, κλπ., συρρικνώνονται διαρκώς. Σημειώνουμε ότι η Μαγνησία έχει  υψηλή εξειδίκευση στους τομείς οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, δηλαδή στον δευτερογενή και τριτογενή.
Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι όταν αναφερόμαστε στη Μαγνησία, ουσιαστικά  αναφερόμαστε στο Δήμο Βόλου, δεδομένου ότι τα τρία τέταρτα του πληθυσμού του Νομού κατοικούν στο Δήμο μας και εδώ είναι συγκεντρωμένες, σχεδόν στο σύνολό τους, οι δραστηριότητες των δύο προαναφερομένων τομέων της οικονομίας.
 Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, είναι αυτονόητο  πως  η ανεργία αποτελεί το κορυφαίο κοινωνικό πρόβλημα της περιοχής μας.
Για την άμβλυνση του προβλήματος εξαντλούμε όλες τις ευκαιρίες από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Παράλληλα, με την πεποίθηση ότι οι δυνατότητες και τα περιθώρια για δράση και πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο είναι περισσότερο αναγκαίες, σήμερα από ποτέ άλλοτε, προσπαθούμε, ως Δήμος Βόλου, να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στην τόνωση της απασχόλησης, με τη συμμετοχή μας σε προγράμματα και πρωτοβουλίες.
Συγκεκριμένα  :
1.Υλοποιούμε με επιτυχία τα προγράμματα “Κοινωφελούς Εργασίας”, μέσω των οποίων εκατοντάδες άνεργοι της περιοχής μας απασχολήθηκαν για πέντε μήνες στις υπηρεσίες του Δήμου.
2.Υλοποιούμε δύο προγράμματα για την απασχόληση (ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ) συνολικά 160 επωφελούμενων άνεργων, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και γενικότερα  ενισχύουμε με κάθε τρόπο την ανάπτυξη των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων (ΚοινΣΕπ).
3.Το γραφείο Δια Βίου Μάθησης & Απασχόλησης του Δήμου, έχει δημιουργήσει επτά Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, χωροθετημένα σε όλες τις δημοτικές ενότητες και θα υλοποιήσει, έως το 2015, 80 προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων σε κρίσιμους παραγωγικούς τομείς (ήδη έχουμε υλοποιήσει τα 50 προγράμματα). Επίσης, το γραφείο έχει αναλάβει και άλλες σημαντικές δραστηριότητες, δύο από τις οποίες έχουν αναγνωριστεί και πανελλαδικά  ως καλές πρακτικές. Πρόκειται για:
• Το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Απασχόλησης (ΤΣΑΑ). Σε συνεργασία με τους βασικούς τοπικούς παραγωγικούς φορείς συμφωνήσαμε την εφαρμογή ενός Τοπικού Αναπτυξιακού Σχεδίου κινητοποίησης των τοπικών δυνάμεων, με δράσεις ρεαλιστικές και εφικτές, με τελικό στόχο τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Πολλές από αυτές τις δράσεις βρίσκονται, σήμερα, σε εξέλιξη.
• Το Κέντρο Υποστήριξης Απασχόλησης (ΚΥΑ) που παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες σε ανέργους και γενικότερα σε άτομα που επιδιώκουν την είσοδό τους στην αγορά εργασίας. Από επαγγελματικό προσανατολισμό για μαθητές και νέους, μέχρι συμβουλευτική, ψυχολογική υποστήριξη, πληροφόρηση, καθοδήγηση και ανεύρεση κατάλληλης θέσης εργασίας. Στα τρία τελευταία χρόνια, προσέφερε υπηρεσίες σε πάνω από 1000 άτομα και προώθησε στην αγορά εργασίας πάνω από 500 ανέργους.
4. Διεκδικούμε ο  Δήμος Βόλου να είναι ένας από τους 10 Δήμους της χώρας, όπου θα υπάρξει πιλοτική εφαρμογή του μέτρου διασφάλισης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Τέλος, στην προσπάθεια αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, καταγράφεται η κινητοποίηση της Ομογένειας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, των τοπικών ερευνητικών κέντρων, κλπ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: