Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Συνεργασία με το Σύλλογο «Φλόγα» σπουδαστών και εκπαιδευτών του ΔΙΕΚ Βόλου

Το κτίριο επί της οδού Χαρισιάδου στο κέντρο του Βόλου, στο ισόγειο του οποίου φιλοξενούνται οι δραστηριότητες του συλλόγου «Φλόγα» για παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια, επιλέχθηκε για τη φετινή πρακτική άσκηση σπουδαστών του ΙΕΚ Δήμου Βόλου που παρακολούθησαν το Τμήμα «Τεχνικός Διακόσμησης». Όπως είναι γνωστό, στo πλαίσιο της πρακτικής άσκησης ανατίθεται κάθε χρόνο στους σπουδαστές ένα πραγματικό αντικείμενο προς διακόσμηση, ένα υπαρκτό κτίριο της πόλης, το οποίο τα παιδιά καλούνται να οργανώσουν σύμφωνα με τις πραγματικές απαιτήσεις, σαν να πρόκειται για αληθινή ανάθεση εργοδότη προς διακοσμητές, με την προοπτική ενδεχόμενης υλοποίησης της παρέμβασης υπό προϋποθέσεις.  
Στις αρχές του εαρινού εξαμήνου, οι τρεις ομάδες που τελικά σχηματίστηκαν για την εργασία αυτή επισκέφτηκαν το κτίριο, αποτύπωσαν τον χώρο μετρώντας επακριβώς τις διαστάσεις του και μίλησαν με την Πρόεδρο της «Φλόγας» κ.Ντίνα Τριανταφύλλου για τον τρόπο που λειτουργεί ο Σύλλογος, καθώς και για τις ανάγκες που υπάρχουν σε χώρους ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι δραστηριότητες του Συλλόγου. Στη συνάντηση αυτή τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη διαμόρφωσης ενός μεγάλου κύριου χώρου, που να λειτουργεί πολυδύναμα για συγκεντρώσεις, ομιλίες, προβολές αλλά και κάθε άλλου είδους δράσεις του Συλλόγου (εργαστήριο κατασκευής αντικειμένων για την οικονομική υποστήριξή του), ενώ θα περιλαμβάνει επίσης χώρους υγιεινής και αποθήκευσης, μικρή κουζίνα, το γραφείο του Συλλόγου, αλλά και έναν μικρό ξενώνα για την φιλοξενία των γονέων που μετακινούνται για τις ανάγκες της θεραπείας των παιδιών ως ενδιάμεσος σταθμός. 
Στη συνέχεια του εξαμήνου οι σπουδαστές, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του προγράμματος σχεδίασης Autocad, κατέθεσαν τις προτάσεις τους οι οποίες δημιουργούν ευφάνταστα αποτελέσματα, ξεχωρίζοντας η κάθε ομάδα για τις ιδιαίτερες ιδέες απόψεις σε σχέση με την αξιοποίηση του χώρου. Οι προτάσεις παρουσιάστηκαν με τη μορφή προοπτικών  σχεδίων, αξιοποιώντας τις δυνατότητες φωτορεαλισμού του προγράμματος με υλικά και φώτα. Ο τρόπος αυτός δίνει την δυνατότητα και στον πλέον αδαή να κατανοήσει πλήρως τις προτεινόμενες ιδέες για την οργάνωση του χώρου, αφού δεν χρησιμοποιούνται σχέδια κατόψεων και τομών που πολλοί δεν είναι εξοικειωμένοι, αλλά εικόνες που δεν διαφέρουν σε τίποτε από φωτογραφίες, με τη διαφορά ότι περιγράφουν ένα αποτέλεσμα που ακόμη δεν υπάρχει. 
Η εργασία παρουσιάζεται στο χώρο του ΔΙΕΚ στο πλαίσιο της ετήσιας  έκθεσης, στην οποία εκτίθεται το σύνολο των εργασιών όλων των ειδικοτήτων της σχολής. 
Επίσης, παρουσιάστηκε στους υπεύθυνους του Συλλόγου, ώστε αυτοί να ενημερωθούν σχετικά και να διερευνήσουν πιθανή δυνατότητα υλοποίησης των προτάσεων. Από τον σύλλογο «Φλόγα» παρέστησαν η πρόεδρος Ν.Τριανταφύλλου, η Τ.Μπούση ως μέλος και ο  Κ.Βαγενάς ως αρωγό μέλος. Παρόντες ήταν οι σπουδαστές Σ.Αποστολίδη, Δ.Καπετανιά, Μ.Καρασιώτα, Χ.Καπουράνη, Δ.Κατσικαδάμος και Μ.Κοντακτσή, ο Διευθυντής του Δ.Ι.Ε.Κ.  Φίλιππος Καλογιάννης και οι καθηγητές της ειδικότητας διακόσμησης Χρύσα Διανέλλου, Τάκης Κουτσορεβύθης και Γιώργος Βογιατζής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: