Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Απ.Παντσάς: Οι νέες γενιές των αδέσποτων και οι ευθύνες των πολιτών

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μεγάλος αριθμός εγκαταλελειμμένων κουταβιών στο διευρυμένο Δήμο Βόλου. Καθημερινά, το συνεργείο του Δήμου για τα αδέσποτα ζώα, πολίτες, φιλόζωοι και μέλη φιλοζωικών οργανώσεων έρχονται αντιμέτωποι με εγκαταλελειμμένα κουτάβια σε κούτες, κάδους,  χωράφια, ακόμη και έξω από το Καταφύγιο Αδεσπότων, στις Γλαφυρές. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ.Απ.Παντσάς, «χωρίς να σκεφτούν τις υποχρεώσεις τους, οι συμπολίτες μας επιλέγουν να μη στειρώνουν το ζώο τους, να μην το περιορίσουν τις λίγες μέρες του χρόνου που αυτό επιβάλλεται και να το αφήνουν να ζευγαρώνει ανεξέλεγκτα. Επίσης, νομίζουν ότι όταν βαρεθούν ή δε μπορούν να φροντίσουν τα κατοικίδια τους, ο Δήμος και οι Φιλοζωικές οργανώσεις είναι αυτοί που μπορούν να βρουν λύσεις γι αυτά.
Οι δυνατότητες, όμως, του Δημοτικού Καταφυγίου δεν είναι απεριόριστες. Η κραυγή του τύπου «Μαζέψτε τα!!!», μπορεί να είναι βολική και εύκολη, αλλά δεν είναι εφαρμόσιμη.
Η πραγματικότητα είναι πως είναι δύσκολο να βρεθούν υιοθεσίες για όλα τα ζώα, ενώ ο χώρος του Δήμου μπορεί να φιλοξενήσει περιορισμένο αριθμό ζώων, επιπλέον δε, δίνεται προτεραιότητα σε ζώα που χρήζουν θεραπείας και στείρωσης.
Θυμίζουμε, λοιπόν, στους συμπολίτες μας που συμπεριφέρονται ανεύθυνα και θεωρούν λύση για τα μικρά κουτάβια την εγκατάλειψη, ότι ο νόμος ορίζει πως ο ιδιοκτήτης ζώου θα πρέπει να μεριμνά για τη στείρωση του ζώου του, αν δεν έχει εξασφαλίσει οικογένειες για τα κουτάβια. Η εγκατάλειψη είναι βάρβαρη, ανεύθυνη και παράνομη πράξη και τιμωρείται αυστηρά με φυλάκιση 1-5 χρόνια και χρηματική ποινή 5.000 - 15.000 ευρώ και με διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.
Καλούμε τους πολίτες του Βόλου να είναι παρατηρητικοί, να συγκρατούν πινακίδες και να ενημερώνουν την αστυνομία, τις φιλοζωικές οργανώσεις και την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, όταν αντιλαμβάνονται εγκατάλειψη ζώου. Παρακαλούμε τους ιδιώτες κτηνιάτρους να συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην ενημέρωση των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών των ζώων συντροφιάς (σήμανση- καταγραφή) και στην αποτροπή των φαινομένων εγκατάλειψης.
Τέλος, με την ευκαιρία δημοσιευμάτων για σκέψη δημιουργίας «Γκουαντάναμο» αδέσποτων στο Δήμο Βόλου, απλά θα επαναλάβουμε, για μία ακόμη φορά, ότι ο Νόμος είναι σαφής και προσδιορίζει επακριβώς ποιες είναι οι υποχρεώσεις του κάθε Δήμου, καθώς ποια τα δικαιώματά του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: