Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Διασφαλισμένα πάνω από 30 εκατ. ευρώ για έργα της ΔΕΥΑΜΒ από το νέο ΕΣΠΑ

Διασφαλισμένη είναι η χρηματοδότηση έργων της ΔΕΥΑΜΒ, κυρίως αποχέτευσης, από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνάει τα 30 εκατ. ευρώ (χωρίς τον Φ.Π.Α.). Το σημαντικό αυτό αποτέλεσμα προέκυψε κατά τη χθεσινή συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Βόλου κ.Πάνου Σκοτινιώτη με τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) κ Νίκο Μαμαλούγκα. 
Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Διευθυντής Προγραμματισμού και Νέων Υποδομών της ΔΕΥΑΜΒ κ.Σταύρος Τζίνης και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού κ.Στέφανος Κανταρτζής, είχε ως αντικείμενο την αντιμετώπιση διαχειριστικών θεμάτων που αφορούν έργα της ΔΕΥΑΜΒ τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και τη διασφάλιση της χρηματοδότησης από το νέο ΕΣΠΑ των προγραμματισμένων  έργων που δεν μπορούν να εκτελεστούν στον χρονικό ορίζοντα της παρούσας προγραμματικής περιόδου. Πρόκειται κατά βάση για έργα στον τομέα της αποχέτευσης που έχει σχεδιάσει και προωθήσει η ΔΕΥΑΜΒ, με την υλοποίηση των οποίων, το σύνολο της ακτογραμμής του Δήμου Βόλου από το Μαλάκι μέχρι τη Νέα Αγχίαλο θα έχει αποκτήσει δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων, με συνέπεια να εξαλειφθεί κάθε ανεξέλεγκτη διάθεση λυμάτων προς το έδαφος και να θωρακιστεί ακόμη περισσότερο περιβαλλοντικά ο Παγασητικός Κόλπος. Αυτονόητο είναι ότι χρηματοδότηση θα υπάρξει και για αναγκαία έργα ύδρευσης που θα προταθούν από τη ΔΕΥΑΜΒ.
    
Κατά τη χθεσινή συνάντηση εργασίας διασφαλίστηκε ότι θα περάσουν στο νέο ΕΣΠΑ, με δέσμευση χρηματοδότησης, τα παρακάτω έργα, τα οποία άλλωστε είναι απολύτως ώριμα για δημοπράτηση αφού έχουν ολοκληρωμένες μελέτες και τεύχη δημοπράτησης:
α/       το έργο «Αποχέτευση Ακαθάρτων Ν. Αγχιάλου, προϋπολογισμού 8.276.422,76€ (χωρίς Φ.Π.Α), που αφορά την κατασκευή του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων της Νέας Αγχιάλου, και
β/     το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση και Αξιοποίηση της Ιλύος των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Βόλου», προϋπολογισμού 8.499.881,00€ (χωρίς Φ.Π.Α). Το έργο αφορά στην επεξεργασία 58 tn/ημ αφυδατωμένης ιλύος που παράγεται στις ΕΕΛ Βόλου, μέσω θερμικής ξήρανσης και την αξιοποίηση αυτής για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω αεριοποίησης.

Θα περάσουν, επίσης, στην επόμενη προγραμματική περίοδο, με δέσμευση χρηματοδότησης, το μεγαλύτερο τμήμα των έργων που θα προκύψουν από την υλοποίηση της «Μελέτης Αποχέτευσης Ακαθάρτων Παραλιακού Μετώπου Βόλου – Επέκτασης ΕΕΛ ΔΕΥΑΜΒ». Η συγκεκριμένη μελέτη χρηματοδοτείται από το ΕΠΠΕΡΑΑ, έχει ήδη δημοπρατηθεί και η ανάθεσή της στον Ανάδοχο θα προχωρήσει στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, αφορά δε τα έργα διαχείρισης των ακαθάρτων του παραλιακού μετώπου του Βόλου (Μαλάκι, Πλατανίδια, Λεχώνια, Βελανιδιά, Αγ. Γεώργιος, Μάραθος, Κριθαριά, Χρυσή Ακτή Παναγίας), δηλαδή τα εσωτερικά δίκτυα ακαθάρτων, τα έργα μεταφοράς τους προς την ΕΕΛ και την απαιτούμενη επέκταση – αναβάθμιση της δυναμικότητας της υφιστάμενης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) της ΔΕΥΑΜΒ για την κάλυψη πρόσθετων παροχών και ρυπαντικών φορτίων αφομοιώνοντας στην κατασκευή τις πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους και τεχνολογίες επεξεργασίας λυμάτων. 

Συγκεκριμένα, τα έργα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν, χωρίς να αποκλείεται η χρηματοδότηση και άλλων, είναι (ο ακριβής προϋπολογισμός θα προκύψει από την ολοκλήρωση της μελέτης):
α/ «Επέκταση ΕΕΛ Βόλου», εκτιμώμενου προϋπολογισμού 4.800.000,00€ (χωρίς τον Φ.Π.Α.).
β/ «Σύνδεση Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων Ν. Αγχιάλου με ΕΕΛ ΔΕΥΑΜΒ», εκτιμώμενου προϋπολογισμού 4.500.000,00€ (χωρίς τον Φ.Π.Α.). Το έργο συνδέεται άμεσα με το Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Ν. Αγχιάλου.
γ/ «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Άνω και Κάτω Λεχωνίων», εκτιμώμενου προϋπολογισμού 500.000,00€ (χωρίς τον Φ.Π.Α.)
δ/ «Αγωγός Μεταφοράς Λυμάτων Παραλιακού Μετώπου από Λεχώνια έως Αγριά», εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1.000.000,00€ (χωρίς τον Φ.Π.Α.) 

Ήδη, ως γνωστόν, από το συνολικό πρόγραμμα των έργων αποχέτευσης που έχει σχεδιάσει η ΔΕΥΑΜΒ, βρίσκονται υπό κατασκευή τα έργα  αποχέτευσης της Αγριάς, της Ιωλκού και του Συνοικισμού Ρομά στο Αλιβέρι Νέας Ιωνίας, ενώ έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί τα έργα του Σέσκλου. Επίσης, έχει δημοπρατηθεί το έργο «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Αγ. Στεφάνου Δ. Βόλου», προϋπολογισμού σύμβασης 2.069.232,26€ (χωρίς τον Φ.Π.Α.), για το οποίο το ΕΠΠΕΡΑΑ θα επισπεύσει την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου, ώστε να προχωρήσει το ταχύτερο η έναρξη κατασκευής του, με μείωση του συμβατικού χρονοδιαγράμματος κατά 2 μήνες, προκειμένου να ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.
 Ως προς το έργο «Περιορισμός Διαρροών του Δικτύου Διανομής Ύδρευσης Βόλου», προϋπολογισμού ένταξης (με την τελευταία τροποποίηση) 3.216.531,71€ (χωρίς Φ.Π.Α.), συμφωνήθηκε ότι σε κάθε περίπτωση το έργο θα εκτελεστεί, είτε στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ, είτε, εάν αυτό για διαχειριστικούς λόγους δεν καταστεί δυνατό,  θα περάσει στην επόμενη προγραμματική περίοδο, με δέσμευση χρηματοδότησης. 
Επισημαίνεται ότι αύριο Τετάρτη θα γίνει η προγραμματισμένη αναλυτική ενημέρωση του νέου Δημάρχου κ.Αχιλλέα Μπέου για όλα τα θέματα της ΔΕΥΑΜΒ. «Δική μας υποχρέωση», όπως τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Πάνος Σκοτινιώτης, «είναι να κάνουμε, μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας  μας, ό,τι περνάει από το χέρι μας για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου και της πόλης μας, και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε καθημερινά. Ταυτόχρονα, να παράσχουμε πλήρη ενημέρωση στη νέα Δημοτική Αρχή, ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία συνέχεια ειδικά στο χειρισμό των έργων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: