Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

"Συμμαχία ευθύνης για το μέλλον του Δήμου" - της Νατάσας Οικονόμου, Αντιδημάρχου Βόλου

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού, ως χώρος διαμόρφωσης και υλοποίησης πολιτικών με αντανάκλαση στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, αποτελεί κατεξοχήν πεδίο συγκλίσεων, με γνώμονα το τοπικό συμφέρον. Ο Βόλος έχει να παρουσιάσει αρκετά μακρά παράδοση συνεργασιών, που έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας συμμαχιών. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, της Δημοκρατικής Συμπολιτείας, που εκφράζει η παρούσα Δημοτική Αρχή, με συμμετοχή σχεδόν από όλους τους χώρους, δείχνει ότι η συμπόρευση μπορεί να πετύχει, αρκεί να υπάρχει αγάπη για τον τόπο, αυτοδιοικητικός προσδιορισμός πέρα από κόμματα, υπεύθυνη στάση και κοινό σχέδιο. Τις προηγούμενες μέρες, η Δημοκρατική Συμπολιτεία, η Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Πολιτών και πρόσωπα με αυτοδιοικητική εμπειρία, από ένα ευρύ φάσμα, παραμερίζοντας διαφορές και συμφωνώντας στο μείζον, προχώρησαν στην ανακοίνωση της συνεργασίας τους, δεσμευόμενοι μάλιστα για τη συγκρότηση νέας παράταξης και τη συνέχιση της λειτουργίας της και μετά τις εκλογές. Στόχοι, στην τρέχουσα κρίσιμη περίοδο, η ευρύτερη εκπροσώπηση στη διαμόρφωση πολιτικών για το μέλλον του Δήμου, η ευρύτερη συμμετοχή, η συλλογικότερη διακυβέρνηση στα δημοτικά πράγματα.
Οι αντιδράσεις των άλλων παρατάξεων που διεκδικούν την ψήφο των δημοτών, ήταν αναμενόμενες, καταγγελτικές και απαξιωτικές του εγχειρήματος, με τις ιδιαίτερες βεβαίως αποχρώσεις τους. Προσπερνάμε τοποθετήσεις στην ουσία τους επικίνδυνες για τη δημοκρατία, που, με ένα γενικό μηδενιστικό αφοριστικό λόγο, επιδιώκουν την εκμετάλλευση της δικαιολογημένης αγανάκτησης των πολιτών για όσα βιώνουν, και την καλλιέργεια κλίματος απαξίωσης και ενοχοποίησης όλων των άλλων, χωρίς βεβαίως προτάσεις και πρόγραμμα, εκτός ίσως από κάποια καλλιτεχνικού χαρακτήρα…
Ας σταθούμε σε εκείνους που προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος και να πετύχουν την πρόκριση, αυτοπροσδιοριζόμενοι, όχι μέσα από τις προτάσεις τους, αλλά από την κομματική τους ταυτότητα, και θεωρώντας πως η τοποθέτησή τους στο χώρο της Αριστεράς (όπως οι ίδιοι την αντιλαμβάνονται) τους καθιστά εξ ορισμού, αυτούς και μόνον, τιμητές του κοινωνικού συμφέροντος. Θέτουν ανεπίκαιρα πλέον και άσχετα με το διακύβευμα αυτών των δημοτικών εκλογών διλήμματα (μνημόνιο - αντιμνημόνιο), βάζουν ταμπέλες στους αντιπάλους τους («οι μνημονιακοί», «οι διαχειριστές», «οι συνεργαζόμενοι, για να διασωθούν») και προσπαθούν να περιχαρακώσουν τον κομματικό τους χώρο, ενώ η ευρύτερη Αριστερά παραδοσιακά επιδιώκει συμμαχίες. Στην ουσία αποκαλύπτουν την προγραμματική τους γύμνια, καθώς δεν έχουν να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη μελλοντική πορεία του Δήμου.
Το ζητούμενο, σήμερα, είναι ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας και, στο πλαίσιο αυτό,  η ενδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης.
Για τη διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων, και μάλιστα σε μία εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία, απαιτούνται γνώση, ικανότητες και πολλή δουλειά. Άλλωστε, από την αναποτελεσματική και κακή διαχείριση φτάσαμε εδώ που φτάσαμε ως χώρα.
Αν το να ενώσεις 9 πρώην δήμους, χωρίς να σταματήσει ούτε μία μέρα η λειτουργία του νέου και η εξυπηρέτηση των δημοτών. Να διασφαλίσεις τους μισθούς των εργαζομένων και να αποπληρώσεις 18,7 εκατ. ευρώ παλιών οφειλών. Να ενδυναμώνεις τις κοινωνικές  δομές. Να παράγεις έργο χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, με συνεχή αναδιάταξη δυνάμεων, για τη συνέχιση της λειτουργίας των δημοτικών δομών και τη μεγαλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών στους δημότες, και μάλιστα, με μειώσεις πόρων της τάξης του 60% (ΚΑΠ) και του 80% (ΣΑΤΑ), μειώνοντας παράλληλα τα τέλη και χωρίς να επιβάλεις κανένα νέο. Να διασφαλίζεις για το Δήμο και τα νομικά του πρόσωπα έργα 100 εκατ. ευρώ, που σημαίνουν βελτίωση της ποιότητας ζωής και εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας. Να προετοιμάζεσαι συστηματικά για την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ, να έχεις σχεδιασμό και προτάσεις για την κοινωνική πολιτική, τον πολιτισμό, τα ενεργειακά, τη διαχείριση των απορριμμάτων κ.ά. Να έχεις κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, με τη διαφάνεια, την τήρηση της νομιμότητας, την ισότιμη αντιμετώπιση όλων, ακόμα και υφιστάμενος πολιτικό κόστος για αυτές σου τις επιλογές. Αν όλα τα παραπάνω, που έγιναν στην πιο δύσκολη τριετία που γνώρισε ποτέ η Αυτοδιοίκηση, ενώ τα πρώτα δύο χρόνια ουσιαστικά αφιερώθηκαν στο «στήσιμο» του νέου Δήμου, δέχονται μία μεμψίμοιρη και κοντόφθαλμη κριτική και αντιμετωπίζονται υποτιμητικά ως «διαχείριση», ε, εμείς είμαστε περήφανοι για τη διαχείριση που κάναμε, και με ήσυχη τη συνείδησή μας, ότι εργαστήκαμε για το συμφέρον του Δήμου. Κι αυτό το έργο δε μηδενίζεται, όσο κι αν προσπαθούν να το απαξιώσουν κάποιοι. Δυστυχώς, σε αυτή τη βασανιστική περίοδο και με αυτό το βάρος στις πλάτες μας, δεν μπορέσαμε να έχουμε την επικοινωνία που θα θέλαμε με τους δημότες, να βρεθούμε πιο κοντά στις δυσκολίες τους,  να τους κάνουμε κοινωνούς του μεγέθους των προβλημάτων και όσων καταφέραμε να πετύχουμε. Ό,τι όμως υποσχεθήκαμε, δηλαδή πως θα κρατήσουμε το Δήμο όρθιο και θα αποκτήσει βάσεις και προοπτική, το τηρήσαμε.
Κι αυτό ακριβώς το έργο αποτελεί και την εγγύηση ότι εμείς μπορούμε να συνεχίσουμε με καλύτερες προϋποθέσεις. Γιατί τα εχέγγυα για την υπεράσπιση του κοινωνικού συμφέροντος τα έχουν οι δυνάμεις που έχουν να επιδείξουν έργο, συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον, στις υφιστάμενες συνθήκες, όχι σε μία ιδεατή κατάσταση που θα δημιουργηθεί, αν ανατραπεί όλο το ισχύον ευρωπαϊκό πλαίσιο και οι διεθνείς συσχετισμοί. Κι αυτή ακριβώς η στάση μας δημιουργεί την εικόνα μιας δύναμης ευθύνης, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, που συνεχώς διευρύνει τα κοινωνικά της στηρίγματα..
Εμείς πιστεύουμε στην αναγκαιότητα της διεύρυνσης. Ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία, μετά την πρώτη καλλικρατική θητεία – «γέφυρα» για την επόμενη κρίσιμη πενταετία, το διακύβευμα των εκλογών είναι η δυνατότητα του Δήμου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020, σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται, τόσο σε εθνικό, όσο και περιφερειακό επίπεδο, αναφορικά με τη διεκδίκηση κονδυλίων. Σε αυτή την προσπάθεια, χρειάζεται η συμπόρευση όσο το δυνατό, περισσότερων αυτοδιοικητικών δυνάμεων, που θα τολμήσουν να ξεπεράσουν στεγανά, αναγνωρίζοντας ως μείζων προτεραιότητά τους τη σύγχρονη αναπτυξιακή πορεία του Δήμου. Σε μία συμμαχία ευθύνης για το μέλλον του Δήμου έχουν θέση όλες οι δημιουργικές αυτοδιοικητικές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: