Ολοκληρωμένες προτάσεις για την μεταρρύθμιση της Διοικητικής Δομής των Δήμων, την μείωση της γραφειοκρατίας, την μείωση του χρόνου για την ικανοποίηση αιτημάτων, την αποτελεσματική παρακολούθηση των διαδικασιών και τον προγραμματισμό υλοποίησης των αποφάσεων, διετύπωσαν οι Δήμαρχοι της «Πρωτοβουλίας των 5» σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στην Πάτρα. Με τη συνέντευξη ολοκληρώθηκε η τρίτη δημόσια παρέμβαση της «Πρωτοβουλίας των 5» με θέμα “Τοπική Διακυβέρνηση και Ολοκληρωμένη Εξυπηρέτηση του Δημότη”, στην οποία συμμετείχε και ο πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών και Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Σταύρος Μπένος.
Συνοψίζοντας τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης τόνισε μεταξύ άλλων πώς «όλα τα προηγούμενα χρόνια έγιναν διάφορες μεταρρυθμίσεις, τώρα θα πρέπει να γίνει Η μεταρρύθμιση, μια βαθιά δημοκρατική μεταρρύθμιση. Κεντρικός στόχος είναι ο Δήμος να έρθει πιο κοντά στον πολίτη και να γίνει πιο φιλικός και πιο αποτελεσματικός στην προσφορά υπηρεσιών και στην άσκηση του αναπτυξιακού και κοινωνικού του ρόλου. Με την υλοποίηση της μεταρρύθμισης του “Καλλικράτη” εντοπίστηκαν αστοχίες και λάθη, αναδείχθηκαν προβλήματα και όλα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σ’ ένα νέο κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ανάλογη τομή θα πρέπει να γίνει και στην κρατική διοίκηση, τόσο στις κεντρικές όσο και στις αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες. Είναι εύκολο να ξορκίζονται και να καταγγέλλονται τα μνημόνια, το δύσκολο όμως είναι να διατυπώνεται εναλλακτικός προγραμματικός λόγος, που στην πράξη να τα αμφισβητεί, όπως η θέση μας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να γίνει αιχμή του δόρατος για εθνική ανασυγκρότηση που θα υπερβαίνει τη μνημονιακή εποχή. Αυτή είναι η συμβολή της “Πρωτοβουλίας των 5” και αυτή είναι επί της ουσίας η πιο αντιμνημονιακή στάση σήμερα».
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ.Σκοτινιώτης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προβλέπεις του “Kαλλικράτη” που δεν έχουν υλοποιηθεί, όπως τα 1000 e-ΚΕΠ σε όλη τη χώρα, που θα λειτουργούσαν ως το αντίβαρο στον συγκεντρωτισμό του “Καλλικράτη”, καθώς και οι ελεγκτές νομιμότητας που θα διευκόλυναν σημαντικά τη λειτουργία των Δήμων. «Αυτά είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν προς όφελος των πολιτών», είπε ο κ.Σκοτινιώτης. Επίσης, μίλησε για το ρόλο της “Πρωτοβουλίας των 5” επαναλαμβάνοντας ότι φιλοδοξία των Δημάρχων που συμμετέχουν δεν είναι να διαδραματίσουν ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή. «Δεν μας ενδιαφέρει να γίνουμε ούτε υπουργοί, ούτε ευρωβουλευτές. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να είμαστε καλοί Δήμαρχοι με ένα προγραμματικό πλαίσιο που μπορεί να βοηθήσει ώστε να αντιμετωπίζονται οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διαπιστώσεις - προτάσεις
Στη συνάντηση της Πάτρας οι Δήμαρχοι της Πρωτοβουλίας των 5 κωδικοποίησαν σειρά προτάσεων τους για την οργάνωση της τοπικής διακυβέρνησης και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του Δημότη. Οι ομιλητές περιγράφοντας την υφιστάμενη προβληματική κατάσταση μεταξύ Κεντρικού Κράτους και Αυτοδιοίκησης έκαναν τις εξής διαπιστώσεις:
• Το κεντρικό κράτος παρά τις εξ αντιθέτου εξαγγελίες κρατάει την Τοπική Αυτοδιοίκηση υποτελή και εξαρτημένη
• Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο διέπεται από συγκεντρωτισμό και οι όποιες απόπειρες αποκέντρωσης έχουν θεσμοθετηθεί ως σήμερα είναι πρόχειρες, χωρίς στόχο και δυσκολεύουν μάλλον, παρά διευκολύνουν το έργο της αυτοδιοίκησης.
• Δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες που να εξασφαλίζουν τη διοικητική συνέχεια
• Έχει δημιουργηθεί ένα δαιδαλώδες και χρονοβόρο προληπτικό σύστημα ελέγχων, που στην προσπάθεια αποτροπής της φαυλότητας και του πελατειακού μοντέλου, οδηγεί την Αυτοδιοίκηση σε ακινησία.
Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις οι Δήμαρχοι διατύπωσαν τις ακόλουθες προτάσεις, με στόχο ένα πλέγμα γενναίων μεταρρυθμίσεων που θα μετατρέπει τον Δήμο από γραφειοκρατικό μηχανισμό σε Οργανισμό Εξυπηρέτησης του Δημότη.
• Θέσπιση νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας πραγματικότητας στην Αυτοδιοίκηση.
• Αλλαγή των διαδικασιών με τις οποίες λαμβάνονται αποφάσεις, ώστε να διαχωρίζεται η πολιτική απόφαση από την διοικητική πράξη, σε συνδυασμό με την εκλογίκευση και την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.
• Αναδιοργάνωση των δομών του δήμου και σταδιακή θέσπιση διαδικασιών, περιγραφή καθηκόντων των θέσεων εργασίας, στοχοθέτησης και αξιολόγησης του προσωπικού και υπηρεσιών.
• Συστηματική εφαρμογή της πληροφορικής στις εσωτερικές διαδικασίες των Δήμων για την διακίνηση εγγράφων ώστε να ποσοτικοποιηθεί και να παρακολουθείται η πορεία εκτέλεσης όλων των αποφάσεων αλλά να αξιολογείται η αποδοτικότητα του συστήματος.
• Δημιουργία ενός νέου διοικητικού συστήματος, που να στηρίζεται στο «τεκμήριο εμπιστοσύνης». Δηλαδή απλούστευση των διαδικασιών και δημιουργία ενός συστήματος με δειγματοληπτικούς εκ των υστέρων αυστηρούς ελέγχους κατά τη διαδικασία και την εκτέλεση των έργων, με αυστηρότερες ποινές.
• Σταδιακή υλοποίηση ενός ολιστικού σχεδίου για τη λειτουργία των ΚΕΠ, η οποία θα ξεκινήσει με την καταγραφή και την κωδικοποίηση των υπηρεσιών που καλούνται οι Δήμοι να παράσχουν στους πολίτες. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί ένα ποιοτικό άλμα από το σημερινό κεκτημένο των ΚΕΠ σε μία πορεία οραματική, μέχρι αυτά να γίνουν πλήρη υποκαταστήματα του κράτους. Στόχος είναι η ισότιμη προσβασιμότητα του πολίτη, στο κράτος του, δηλαδή η δημοκρατία της καθημερινότητας.
Η επόμενη συνάντηση της «Πρωτοβουλίας των Πέντε» θα γίνει στις 27 και 28 Φεβρουαρίου στα Ιωάννινα με θέμα «Δημοκρατική Συμμετοχή και Κοινωνική Οικονομία»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου