Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Π.Σκοτινιώτης: Η ευρεία, άτυπη, παράταξη που έχει δημιουργηθεί στην τοπική κοινωνία θα εκφραστεί και στις δημοτικές εκλογές

Μιλώντας στην κοπή της βασιλόπιτας των μελών του συνδυασμού της «Δημοκρατικής Συμπολιτείας» στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, αφού αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά του έργου της Δημοτικής Αρχής, μεταξύ άλλων τόνισε: «Αν παρακολουθήσει κανείς το πώς διαμορφώνεται τοπικά το σκηνικό ενόψει των επόμενων δημοτικών εκλογών, θα διαπιστώσει ένα διαγκωνισμό υποψηφίων, που είτε βυθισμένοι στον κομματικό τους μικρόκοσμο αναζητούν το πολυπόθητο χρίσμα μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, είτε θεωρούν ότι μπορούν να μετατρέψουν σε πρόβλημα της κοινωνίας τα δικά τους αδιέξοδα.

Οι ισοπεδωτικές αναφορές σε καμία περίπτωση δεν είναι στη δική μας αντίληψη. Αν, ωστόσο, σε όλα αυτά μπορεί να διακρίνει κανείς κάποιο κοινό χαρακτηριστικό, αυτό είναι ο λαϊκισμός, αφού, στον έναν ή τον άλλο βαθμό, όλοι επενδύουν στο θυμό της κοινωνίας για να κρύψουν την έλλειψη αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης, αλλά και ο ετεροπροσδιορισμός  - κάποιων ακόμη και ημερολογιακός - σε σχέση με τη  Δημοτική Αρχή και τις πρωτοβουλίες της. Δική μας, αντίθετα, σταθερή επιδίωξη είναι ο δικαιολογημένος θυμός της κοινωνίας, να μετατραπεί σε δύναμη δημιουργίας και ανανέωσης. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η μόνη δύναμη σταθερότητας, μεταρρυθμιστικής προοπτικής, ενότητας και συνοχής της τοπικής κοινωνίας είναι η αντίληψη που αντιπροσωπεύει η Δημοτική Αρχή και η ευρεία, άτυπη, παράταξη που έχει διαμορφωθεί στην τοπική κοινωνία, η οποία στηρίζει, έστω και με κριτικό τρόπο, την επίμονη προσπάθεια να ανατρέψουμε συνήθειες δεκαετιών, να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο με νοσηρές καταστάσεις του παρελθόντος  και να αποτελέσει η τοπική αυτοδιοίκηση αιχμή της εθνικής ανασυγκρότησης.

Οι καθημερινές ενέσεις κομματικού πατριωτισμού και η έκδηλη αγωνία των κομματικών μηχανισμών για το πώς θα περιχαρακώσουν κομματικά το εκλογικό σώμα, είναι βέβαιο πως φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Τροφοδοτούν και ενδυναμώνουν το κοινωνικό ρεύμα που αναζητά μια τοπική αυτοδιοίκηση χειραφετημένη από τα κόμματα και το κράτος και προσηλωμένη στην υπεράσπιση του κοινωνικού και συλλογικού συμφέροντος.

Η πραγματικότητα αυτή μας δημιουργεί την ευθύνη να κάνουμε κάθε τι το δυνατό, ώστε η ευρεία αυτή κοινωνική συμμαχία, το ισχυρό - πλειοψηφικό, πιστεύουμε - κοινωνικό ρεύμα που όλο και περισσότερο διαμορφώνεται στην τοπική κοινωνία, να βρει έκφραση στις επόμενες δημοτικές εκλογές, ανεξάρτητα από πρόσωπα, διασφαλίζοντας ότι ο Δήμος θα παραμείνει σε τροχιά εξυγίανσης, ανάπτυξης και απαλλαγής από τον κομματισμό και τις πελατειακές σχέσεις. Αυτά όμως είναι θέματα για τα οποία σύντομα θα τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα.

Προηγείται η δημόσια παρουσίαση της δύσκολης, μα συναρπαστικής πρώτης τριετίας του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου  Βόλου, την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στο «Αχίλλειον».

Θα  γίνει μια έντιμη και ειλικρινής παρουσίαση του συλλογικού μας έργου. Δεν θα κρύψουμε τις αδυναμίες και τα λάθη. Κατανοούμε και την κριτική που ασκείται από συμπολίτες μας, ακόμη και στις περιπτώσεις όπου είναι υπερβολική και άδικη. Γνωρίζουμε, άλλωστε, ότι η πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους πολίτες και είναι λογικό να μην έχουν την πολυτέλεια να διακρίνουν ποιος είναι κάθε φορά υπεύθυνος για τα προβλήματα που βιώνουν.

Πιστεύουμε ότι το περιεχόμενο του εντύπου μας που συνοψίζει τα όσα κάναμε τα τρία αυτά χρόνια, θα αποτελέσει έκπληξη ακόμη και γι’ αυτούς που παρακολουθούν από κοντά τη δράση της Δημοτικής Αρχής. Μένω προς το παρόν σε δύο χαρακτηριστικά του, που αποτελούν και καινοτομίες:
α/ ο απολογισμός δεν αποτελεί το άθροισμα των επιμέρους δημοτικών τομέων με βάση τον εσωτερικό καταμερισμό μας, αλλά μια νέα σύνθεση που αποτυπώνει τη συλλογική μας προσπάθεια,
β/ είναι ένας απολογισμός με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Ούτως ή άλλως, η πρώτη σύντομη δημοτική περίοδος αποτελεί «γέφυρα» για την επόμενη πενταετία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: