Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Στην τελική ευθεία η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Βόλου

Κορυφώνονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της μελέτης αναθεώρησης και επέκτασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Βόλου, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης 30 Ιανουαρίου (8:30μ.μ.), καλείται να γνωμοδοτήσει επί της Β1 φάσης της μελέτης. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, αφού η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία είχε ξεκινήσει από το 2008, αναμένεται να αποτελέσει ένα πολεοδομικό και χωροταξικό εργαλείο στρατηγικού χαρακτήρα για την περιοχή του Βόλου.
Συγκεκριμένα, η μελέτη καθορίζει σε χωρικό επίπεδο τις γενικές παραμέτρους και τους άξονες πάνω στους οποίους θα υλοποιηθεί η οικονομική, παραγωγική, οικιστική ή άλλη δραστηριότητα στο μέλλον. Ουσιαστικά, δηλαδή, θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η τοπική ανάπτυξη για την επόμενη 20ετία. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το προηγούμενο Γ.Π.Σ. για την πόλη του Βόλου εγκρίθηκε το 1985.
Το Γ.Π.Σ. εναρμονίζεται και εξειδικεύει τις κατευθύνσεις που προβλέπονται από υπερκείμενα επίπεδα σχεδιασμού όπως του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου, του Περιφερειακού Πλαισίου Χωρικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης καθώς και των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων της Βιομηχανίας, του Τουρισμού και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σε συνδυασμό και με τις άλλες πρωτοβουλίες που έχουν υλοποιηθεί σε επίπεδο σχεδιασμού από την Δημοτική Αρχή, όπως η σύνταξη μελέτης για την αναθεώρηση και επέκταση του Γ.Π.Σ. Ν.Αγχιάλου, η ολοκλήρωση του ΣΧΟΟΑΠ Αρτέμιδος και η σύνταξη μελέτης για το ΣΧΟΟΑΠ Μακρινίτσας, διαμορφώνεται πλέον ένας ευρύτατος, ενιαίος και συμπαγής πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός για το σύνολο του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου.
Όπως εξηγεί ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ.Νίκος Μόσχος, η συζήτηση για το Γ.Π.Σ. καθυστέρησε καθώς υπήρχε η εκκρεμότητα με το σχέδιο Π.Δ. του Ρυθμιστικού Σχεδίου, το οποίο ωστόσο εξακολουθεί να μην έχει προωθηθεί για επεξεργασία στο ΣτΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημασία του Γ.Π.Σ. είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού αναφέρεται σε μείζονα θέματα που αφορούν την περιοχή όπως: επεκτάσεις, παραγωγικές δραστηριότητες, προστατευόμενες περιοχές και αυστηροποίηση δόμησης, χρήσεις γης, πολεοδομική οργάνωση, προστασία περιβάλλοντος, υποδομές, χωροθέτηση ειδικών χρήσεων (π.χ. Δικαστικό Μέγαρο), λιμάνι κ.λ.π. Λόγω ακριβώς της ιδιαίτερης αυτής σημασίας δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στις συμμετοχικές διαδικασίες, με την παρουσίαση της μελέτης ανά δημοτική ενότητα, με την δημιουργία forum συζήτησης στο διαδίκτυο, με ανοικτές συζητήσεις στο Δημαρχείο του Βόλου παρουσία των μελετητών, με αποφάσεις τοπικών συμβουλίων, με την γνωμοδότηση πολλών φορέων, με την κατάθεση ενστάσεων, παρατηρήσεων από 145 πολίτες και φορείς, με δεκάδες συναντήσεις πολιτών και φορέων στην Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης.
Να σημειωθεί τέλος ότι ο ευρύτατος αυτός διάλογος, ο οποίος ξεκίνησε το 2011 και κορυφώνεται την Πέμπτη, όπως και η πολυσέλιδη εισήγηση που τελικά διαμορφώθηκε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Μόσχο, αποτελούν προϊόν της σύμπραξης και της γόνιμης συνεργασίας μεταξύ των εκπροσώπων όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα των κ.κ. Δουλόπουλου, Μολοχίδη και Ριζόπουλου. «Το γεγονός αυτό αποδεικνύει έμπρακτα ότι στα σημαντικά ζητήματα της πόλης, το δημοτικό συμφέρον υπερισχύει», τόνισε σε δήλωσή του ο κ.Μόσχος.  


Δεν υπάρχουν σχόλια: