Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Π. Σκοτινιώτης: Ζήτημα τιμής για το Δήμο Βόλου να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει κανείς συμπολίτης χωρίς φαγητό και χωρίς στέγη

«Αποτελεί ζήτημα τιμής για το Δήμο Βόλου και την τοπική κοινωνία να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει κανείς συμπολίτης χωρίς φαγητό και χωρίς στέγη», δήλωσε ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης κατά τη διάρκεια επισκέψεων που πραγματοποίησε σήμερα στο Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Δημοτικό Κέντρο Διαβίωσης Αστέγων, υπογραμμίζοντας για μια ακόμη φορά τη βούληση της Δημοτικής Αρχής Βόλου να στηρίξει με κάθε τρόπο τις οργανωμένες κοινωνικές δομές του Δήμου. Ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι οι κοινωνικές δομές αποτελούν τον πυρήνα των πιο ανελαστικών δαπανών του Δήμου, καθώς προσφέρουν κοινωνικό έργο τεράστιας σημασίας για τους ανήμπορους συμπολίτες μας.
«Χωρίς πόρους, χωρίς νομική και θεσμική θωράκιση, δίνουμε μια σκληρή καθημερινή μάχη για  να αποτρέψουμε τη διάβρωση του κοινωνικού ιστού και να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή», τόνισε ο κ.Σκοτινιώτης.
Ειδικότερα, ο κ.Σκοτινιώτης επισκέφθηκε το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Βόλου νωρίς το πρωί συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού κ.Απόστολο Παντσά και ενημερώθηκε επί τόπου για θέματα εξυπηρέτησης των ωφελουμένων κατά τη διάρκεια των γιορτών και την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν. Όπως τόνισε αμέσως μετά «τα Δημοτικά Κοινωνικά  Παντοπωλεία εξελίσσονται σε ένα θεσμό με τεράστια κοινωνική  χρησιμότητα. Το δικό μας Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο εξυπηρετεί 500 οικογένειες συμπολιτών μας, με απολύτως διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες, με τάση διαρκούς αύξησης των ωφελουμένων, αφού η φτώχεια και η ανέχεια δυστυχώς καλπάζουν. Το σημαντικό  είναι ότι παράλληλα αναπτύσσεται στην πόλη μας ένα δυναμικό κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς, που αποτελεί και τον ισχυρότερο σύμμαχο της Δημοτικής Αρχής. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συμπολίτες μας, τα σχολεία και τις επιχειρήσεις που στηρίζουν με συγκινητικό τρόπο το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο».
Από την πλευρά του ο κ.Παντσάς σημείωσε ότι «το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο συντηρείται μέχρι τώρα από εθελοντικές προσφορές πολιτών και επιχειρήσεων. Η φετινή κινητοποίηση για τα Χριστούγεννα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αφού χάρις στις προσφορές που έγιναν, όχι μόνο γέμισαν τα ράφια του Παντοπωλείου, αλλά έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες βασικών ειδών  διατροφής (λάδι, γάλα, ρύζι, όσπρια, αλεύρι κ.λ.π.) που επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες για το επόμενο διάστημα». Ο κ.Παντσάς ανέφερε συγκεκριμένα ότι 50 σχολεία της πόλης συγκέντρωσαν φέτος τρόφιμα τα οποία παρέδωσαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, ενώ 40 αρτοποιοί – ζαχαροπλάστες ενισχύουν τη δομή σε σταθερή βάση με αρτοσκευάσματα και γλυκά.
Ο Δήμαρχος επισκέφθηκε νωρίς το μεσημέρι το Δημοτικό Κέντρο Διαβίωσης Αστέγων στην περιοχή της Νεάπολης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ κ.Βασίλη Κοντορίζο και την Αντιπρόεδρο κ.Κατερίνα Μπαρμπουδάκη. Ο ξενώνας αστέγων, όπως είπε, αποτελεί πρωτοποριακή για τα δεδομένα της χώρας δομή κοινωνικής παρέμβασης, η οποία ενισχύει το φάσμα των υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας που παρέχει ο Δήμος Βόλου στους δημότες.
Η λειτουργία της δομής  ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2013. Σήμερα φιλοξενούνται 18 άτομα, εκ των οποίων 5 παιδιά, που στερούνται στέγης και οικονομικής δυνατότητας διαβίωσης, τα οποία σιτίζονται από το πρόγραμμα του Δήμου Βόλου «Σίτιση στο Σπίτι», ενώ περιλαμβάνονται επίσης μεταξύ των επωφελούμενων του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου. Η φιλοξενία αστέγων εντάσσεται στην πολιτική προσωρινής – μεταβατικής φιλοξενίας και σε καμία περίπτωση δεν αποκτά σταθερό και μόνιμο χαρακτήρα. Στόχος είναι η κινητοποίηση, η κοινωνική επανένταξη και η μετάβαση των επωφελούμενων σε  ανεξάρτητες μορφές στέγασης. Στοχεύει, δηλαδή, στο να προσφέρει ένα ενδιάμεσο βήμα που θα οδηγήσει σε πιο οριστικές και μακροπρόθεσμες λύσεις.
Σε δήλωσή του ο κ.Κοντορίζος υπεραμύνθηκε του κοινωνικού έργου που επιτελείται στο Δήμο Βόλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όποιος αμφιβάλει για την κοινωνική πολιτική του Δήμου Βόλου, είμαι πρόθυμος να τον ξεναγήσω σε όλες τις δημοτικές κοινωνικές δομές. Εκεί θα διαπιστώσει το μεγάλο κοινωφελές έργο που γίνεται στο Δήμο. Είμαστε υπερήφανοι για την κοινωνική πολιτική του Δήμου μας και αυτό το λέω υπεύθυνα, με την εμπειρία που έχω και από τη συμμετοχή μου στην Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων της ΚΕΔΕ. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι άλλοι Δήμοι της χώρας, ακόμη και μεγαλύτεροι από το Δήμο Βόλου, δεν έχουν τέτοιο ισχυρό πλέγμα κοινωνικών δομών όπως αυτό του Δήμου Βόλου. Ως ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ καταφέρνουμε να υλοποιούμε το κοινωνικό μας έργο χάρις στη στήριξη του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου και την άψογη συνεργασία των εργαζομένων στην Κοινωφελή Επιχείρηση, στους οποίους πραγματικά οφείλουμε πολλά».
«Χωρίς να εγκαταλείπουμε τη σθεναρή διεκδίκηση από την Πολιτεία, η οποία οφείλει να εγγυηθεί ένα ελάχιστο "κοινωνικό δίκτυο ασφάλειας", αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα προκειμένου ο Δήμος να λειτουργεί ως ομπρέλα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, καθώς ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας ωθούνται στο περιθώριο της κοινωνίας»,  τόνισε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Βόλου και, υπογραμμίζοντας τη γόνιμη συνεργασία Δημοτικής Αρχής, Εκκλησίας  και εθελοντικών οργανώσεων  σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Χάρις στη συνεργασία αυτή έχουμε πετύχει ένα πολύ σημαντικό στόχο, να ζούμε σε μια πόλη όπου παρά τις ζοφερές συνθήκες, δεν υπάρχει κανένας συμπολίτης μας που δεν θα βρει ένα πιάτο φαγητό κι ένα κρεβάτι».
«Οι δομές του Δήμου, της Εκκλησίας, το όλο και πιο ισχυρό κίνημα εθελοντισμού και αλληλεγγύης που αναπτύσσεται, έχουν επιτρέψει να απλώσουμε ένα ισχυρό δίχτυ αλληλεγγύης στην πόλη, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι συμπολίτες μας που σπρώχνονται στο περιθώριο, λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, θα μπορέσουν να σταθούν όρθιοι και να ξεπεράσουν με αξιοπρέπεια τη δύσκολη αυτή κατάσταση», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: