Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Η Δημοτική Αρχή παρουσιάζει σε ανοικτή εκδήλωση την πρώτη τριετία του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου Βόλου

Η πρώτη δύσκολη, μα συναρπαστική όπως την χαρακτηρίζουν στελέχη της Δημοτικής Αρχής, τριετία του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου Βόλου θα ξεδιπλωθεί την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014, στις 7 μ.μ.,  σε ανοιχτή εκδήλωση στο «ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ».

Θα είναι μια λιτή αλλά με ουσιαστικό περιεχόμενο εκδήλωση, υποστηρίζουν συνεργάτες του Δημάρχου, αφού θα δοθεί η δυνατότητα στη Δημοτική Αρχή να παρουσιάσει με συγκεκριμένα, αδιαμφισβήτητα στοιχεία το πολύπλευρο,  συλλογικό έργο που επιτελέστηκε, παρά τη δραματική περικοπή των επιχορηγήσεων, τους διαρκείς νομοθετικούς αιφνιδιασμούς και τη συνεχή αμφισβήτηση από την κυβέρνηση της  θεσμικής και διοικητικής αυτονομίας των Δήμων.
Όπως επισημαίνεται, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σε αυτό που θεωρείται ως  το πιο πολύτιμο κεφάλαιο αυτής της Δημοτικής Αρχής.  Τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει οικοδομήσει και την επιλογή της να λειτουργεί ως παράγοντας ενότητας και συνοχής της τοπικής κοινωνίας, με απόλυτη προσήλωση στις αρχές της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας,  της ισονομίας και της υπεράσπισης του κοινωνικού και συλλογικού συμφέροντος. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά σε χθεσινή συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, «αυτό που πρωτίστως πέτυχε η Δημοτική Αρχή, ήταν να ξεθεμελιώσει την αντίληψη των πελατειακών σχέσεων, του κομματισμού και του λαϊκισμού, την αντίληψη που θέλει τον Δήμο να προσφέρει διορισμούς και εξυπηρετήσεις, αντί για αξιόπιστα και ποιοτικά δημόσια-κοινωνικά αγαθά. Ειδικά σε μια περίοδο όπου τα κρούσματα διαφθοράς και διαπλοκής και τα εκφυλιστικά φαινόμενα προκαλούν μια κοινωνία που βρίσκεται σε απόγνωση και κυριαρχείται από θυμό, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς αποκτά μείζονα πολιτική σημασία για την ίδια την ικανότητα της δημοκρατίας να υπερασπίσει τον εαυτό της».

«Πραγματικό άθλο», χαρακτηρίζουν στελέχη της Δημοτικής Αρχής, τόσο το εγχείρημα της διοικητικής συγκρότησης του νέου Δήμου, που μάλιστα πραγματοποιήθηκε χωρίς να στερηθεί ούτε για μια μέρα ακόμη και ο πιο απομακρυσμένος οικισμός τις καθημερινές λειτουργίες και φροντίδες των δημοτικών υπηρεσιών, όσο και τη σταδιακή οικονομική εξυγίανση του Δήμου σε συνθήκες μάλιστα οικονομικής ασφυξίας, όπως αποδεικνύεται από συγκεκριμένα στοιχεία που θα παρουσιαστούν.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το πλούσιο κοινωνικό έργο του Δήμου, ο οποίος βρίσκεται στην πρωτοπορία της τιτάνιας προσπάθειας που κατέβαλλαν, στον έναν ή τον άλλο βαθμό, όλοι οι Δήμοι της χώρας, προκειμένου να αποτρέψουν τη διάβρωση του κοινωνικού ιστού και να διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή σε μια εποχή πλήρους κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους.

Από τα συγκεκριμένα στοιχεία που θα παρατεθούν, αποδεικνύεται ότι  ο Δήμος και η ΔΕΥΑΜΒ κινήθηκαν, ταυτόχρονα, με έντονη εξωστρέφεια και στηριζόμενοι στο προσωπικό των υπηρεσιών και όχι σε εξωτερικούς συμβούλους, αξιοποίησαν στο έπακρο τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ,  αναδεικνυόμενοι ως ο μεγαλύτερος επενδυτής στο Νομό Μαγνησίας σε περίοδο κρίσης και   δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Το ΕΣΠΑ αξιοποιήθηκε επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματικά από τον Δήμο, την ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, τον ΔΟΕΑΠΑΠ-ΔηΠεΘε και την ΑΝΕΒΟ  για την υλοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων και προγραμμάτων δια βίου μάθησης.

Στην εκδήλωση θα  παρουσιαστούν, επίσης,  οι σημαντικές πρωτοβουλίες του Δήμου στον τομέα της ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης, της προστασίας του δημοσίου χώρου, της καθημερινότητας και γενικότερα της βελτίωσης της ποιότητας ζωής, το σχέδιο που υλοποιεί η Δημοτική Αρχή για τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη όλων των δημοτικών ενοτήτων, ενώ θα τονιστεί ότι στο Δήμο έχουν τεθεί γερά θεμέλια, ώστε να στηριχθεί η δυναμική προοπτική του την επόμενη πενταετία που συμπίπτει και με τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

«Θα γίνει μια έντιμη και ειλικρινής παρουσίαση του έργου μας. Μαζί με τις εγκάρδιες ευχές μας να είναι η νέα χρονιά καλύτερη για όλους και για το Δήμο, περιμένουμε τους συμπολίτες μας στο Αχίλλειο, επισφραγίζοντας τη σχέση εμπιστοσύνης με τη Δημοτική Αρχή», τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος  Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: