Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Π.Σκοτινιώτης: Ας σταματήσουν κάποιοι να “πετροβολούν” τη ΔΕΥΑΜΒ

Αναλυτική ενημέρωση για τους πόρους και τις δαπάνες της ΔΕΥΑΜΒ έδωσε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Επιχείρησης κ.Πάνος Σκοτινιώτης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την έγκριση των τελών ύδρευσης – αποχέτευσης. Κατά πλειοψηφία τα μέλη του Δ.Σ. ενέκριναν το πάγωμα των τελών για το 2014, έπειτα από τη δραστική μείωση που σημειώθηκε τα δυο προηγούμενα χρόνια και έφθασε μεσοσταθμικά στα επίπεδα του 25,3 %, πέραν του προωθημένου κοινωνικού τιμολογίου. Ο κ.Σκοτινιώτης υπογράμμισε, για μία ακόμη φορά, την ανάγκη να υπάρξει καθολική στήριξη του έργου της ΔΕΥΑΜΒ, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς όσους συστηματικά προσπαθούν να δυσφημήσουν την Επιχείρηση, ότι η παρούσα Διοίκηση δεν πρόκειται να παρεκκλίνει της πορείας της και να ξεφύγει από το στόχο της που είναι η επούλωση πληγών του παρελθόντος και η υλοποίηση ενός ιστορικής κλίμακας αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού προγράμματος έργων.
«Χάρις στο νοικοκύρεμα της Επιχείρησης που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, η ΔΕΥΑΜΒ καταφέρνει να στέκεται όρθια και μπορεί να ανταποκρίνεται στον κοινωνικό της ρόλο», ξεκαθάρισε ο Δήμαρχος.
Όπως εξήγησε ο κ.Σκοτινιώτης, η ΔΕΥΑΜΒ έχει σήμερα δύο πηγές εσόδων: τα τέλη ύδρευσης-αποχέτευσης και τους πόρους από χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ οι οποίοι προορίζονται αποκλειστικά για επενδύσεις. Υπάρχει θεωρητικά και το 3% εξ οικοδομών, το οποίο ωστόσο εδώ και τρία χρόνια, στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης, δεν έχει αποδοθεί σε καμία ΔΕΥΑ.
Όσον αφορά τα τέλη, αξιοποιούνται για την κάλυψη δαπανών που αφορούν τέσσερις κατηγορίες: α) τη μισθοδοσία του προσωπικού, που με τα σημερινά δεδομένα αντιστοιχεί περίπου στο 33% των τακτικών εσόδων της Επιχείρησης, β) το δυσβάστακτο κόστος που καταβάλλει στη ΔΕΗ για τη λειτουργία των αντλιοστασίων, που φθάνει σήμερα στα 3 εκ. ετησίως, όταν το μισθολογικό κόστος έχει περιοριστεί, λόγω των γνωστών νομοθετικών ρυθμίσεων και της μείωσης του προσωπικού, στα 5,5 εκ., γ) τις λοιπές λειτουργικές δαπάνες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι ανελαστικές και δ) τη συντήρηση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού, καθώς και επενδύσεις μικρότερης κλίμακας  που δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Στο σημείο αυτό ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε ότι η ΔΕΥΑΜΒ είναι από τις ελάχιστες ΔΕΥΑ της χώρας που υλοποιεί και έργα εξ ιδίων πόρων, όταν οι περισσότερες ΔΕΥΑ έχουν περιοριστεί σε συντηρήσεις.
«Με δυο λόγια δηλαδή, ό,τι εισπράττει η ΔΕΥΑΜΒ από τους λογαριασμούς πηγαίνει σε αυτές τις κατηγορίες των δαπανών. Η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν ξοδεύει τα χρήματα της ΔΕΥΑΜΒ ούτε σε δημόσιες σχέσεις, ούτε σε διαφημίσεις προκειμένου να εξασφαλίσει την καλή δημόσια εικόνα της, ούτε σε προγραμματικές συμβάσεις για δραστηριότητες που δεν αφορούν την Επιχείρηση, ούτε σε αμοιβές αιρετών στελεχών», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και υπενθύμισε ότι ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ δεν αμείβεται για τις υπηρεσίες που προσφέρει, παρότι παρέχεται αυτή η δυνατότητα από τη νομοθεσία.
Ο κ.Σκοτινιώτης υπερασπίστηκε επίσης το προσωπικό της ΔΕΥΑΜΒ, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι οι 144 εργαζόμενοι, που κάποτε ήταν πολλοί περισσότεροι, παράγουν σημαντικό έργο και η σχέση «κόστους-κοινωνικής ωφελιμότητας» αποτελεί σήμερα «σημαία» για την Επιχείρηση. «Καταφέρνουμε, μαζί με τους εργαζόμενους, με μικρό κόστος να επιτυγχάνουμε μεγάλο κοινωνικό όφελος», τόνισε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε για υποκρισία και λαϊκισμό όσους επιχειρούν να παρουσιάσουν ότι το πρόβλημα της βολιώτικης οικογένειας είναι η ΔΕΥΑΜΒ.  «Η ΔΕΥΑΜΒ γνωρίζει πολύ καλά τις δυσκολίες που περνούν οι συμπολίτες μας, γι’ αυτό και παρέχει υπηρεσίες όσο το δυνατόν φθηνότερες, με βάση τα πραγματικά της κόστη, και παράλληλα παρέχει νερό καλής ποιότητας. Είμαστε η μοναδική ΔΕΥΑ που αναρτά τα αποτελέσματα όλων των αναλύσεων του νερού στο διαδίκτυο. Όσοι ισχυρίζονται ότι δεν είναι καλό το νερό που παρέχει η ΔΕΥΑΜΒ, ας πουν επιτέλους πού το στηρίζουν.  Ας σταματήσουν πια να δυσφημούν τη ΔΕΥΑΜΒ. Ας σταματήσουν να παίζουν τους ντίλερ των ιδιωτικών εταιρειών εμφιάλωσης. Είναι ντροπή να καλλιεργούν αυτή την ψεύτικη εικόνα στην πόλη. Ας καταλάβουν, επιτέλους, ότι δεν πρέπει να “πετροβολάμε” τη ΔΕΥΑΜΒ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: