Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός η συναυλία του Θoδωρή Οικονόμου «Από την Οδύσσεια στη μελοποίηση του Καβάφη»

Με μια ξεχωριστή εκδήλωση, μια συναυλία που ενώνει τον Όμηρο με τον Καβάφη, την Οδύσσεια με την Ιθάκη, η οποία θα δοθεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στο νέο Δημοτικό Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Ν. Ιωνίας,  με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, κορυφώνονται οι επταήμερες εκδηλώσεις, με τίτλο «Από τον αλεξανδρινό ποιητή στον Οικουμενικό Καβάφη». Τις εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή, διοργανώνουν ο Δήμος Βόλου και τα νομικά του πρόσωπα ΔΟΕΠΑΠ-Δη.Πε.Θε. και Μουσείο Α.Κ. Δάμτσα, με την  υποστήριξη τοπικών φορέων που υπηρετούν τα γράμματα και τον πολιτισμό.
Η συναυλία με τίτλο «Από την Οδύσσεια στη μελοποίηση του Καβάφη», που περιλαμβάνει τη  μουσική που έγραψε ο Θοδωρής Οικονόμου  για την παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου «Οδύσσεια» σε σκηνοθεσία του κορυφαίου δημιουργού Robert Wilson, είναι χωρισμένη σε δύο επίπεδα:
Στο πρώτο μέρος της θα ακουστεί η μουσική που συνέθεσε ο Θ.Οικονόμου για την «ΟΔΥΣΣΕΙΑ», όπως παιζόταν στην παράσταση με ένα πιάνο και μαζί με το ηχητικό τοπίο της (sound design), που προσαρμόστηκε ειδικά για την συναυλία αυτή. Στο  δεύτερο μέρος  θα παρουσιαστούν, για πρώτη φορά, 11 μελοποιημένα ποιήματα του ποιητή Κ. Καβάφη σε μία προσπάθεια να αποδοθούν με τον τρόπο που πρωτοδημιουργήθηκαν, με ένα πιάνο και τη φωνή του Θ. Οικονόμου. Τα τραγούδια  ενώνονται με μουσική, η οποία  διαπερνά όλο το έργο και το κάθε ένα τραγούδι  προβάλει ως μία ξεχωριστή εικόνα ενός ενιαίου σύμπαντος,  ενώ χρησιμοποιούνται   εξωτερικές ηχητικές πηγές (φωνές ηχογραφημένες, ηχητικά τοπία). Κυρίαρχο σκηνικό στοιχείο, ένα πιάνο και ο  ξεχωριστός μονόλογος, με τη μουσική και το  λόγο να είναι ένα.
Θα ακουστούν μελοποιημένα τα ποιήματα «Περιμένοντας τους Βαρβάρους», «Η πόλις», «Φωνές», «Όσο μπορείς», «Θάλασσα του πρωιού», «Κεριά», «Επιθυμίες», «Παράθυρα», «Leaving Therapia», «Η Τράπεζα του Μέλλοντος».
Η παράσταση θα κλείσει με τα λόγια του ποιητή Γ. Σεφέρη ο καθρέφτης της ιστορίας που προτείνει ο ποιητής είναι τόσο επίκαιρος ώστε «κοιτάζουνται όσοι δεν «επαναπαύονται», όσοι έχουν το θάρρος να κοιταχτούνε».
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο συνθέτης και πιανίστας Θοδωρής Οικονόμου παρουσίασε όλο τον Οκτώβριο στην καρδιά της Αθήνας, στον Ιανό, τη μουσική του από την «Οδύσσεια» μαζί με τον κορυφαίο Έλληνα ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Κιμούλη στο ρόλο του αφηγητή, προσφέροντας μια ξεχωριστή περιπλάνηση στους δρόμους της Καβαφικής πόλης.

Βιογραφικό
Ο Θοδωρής Οικονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Royal College of Music στο Λονδίνο. Ως πιανίστας και ενορχηστρωτής έχει συνεργαστεί με τους Μ.Θεοδωράκη, Θ. Μικρούτσικο, Γ.Μαρκόπουλο, Ηλ.Ανδριόπουλο, Ν. Μαμαγκάκη, Δ.Παπαδημητρίου, καθώς και με ερμηνευτές όπως οι Μ.Δημητριάδη, Μαργ.Ζορμπαλά, Χρ.Θηβαίος, Κ.Θωμαίδης, Ειρ.Καράγιαννη, Eλ.Πέτα, Άλκ.Πρωτοψάλτη, Τ.Τσανακλίδου, Μ.Φαραντούρη, Τ.Χριστογιαννόπουλος. Με τον Μάριο Φραγκούλη συνεργάστηκε από το 2000 μέχρι και το 2009 δίνοντας συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το χειμώνα του 2008 συμμετείχε σε συναυλίες των Lucio Dalla, Madeleine Peyroux, Lara Fabian και τον Justin Haywαrd.
Το 2004 συνέθεσε τη μουσική της έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., τα Δη.Πε.Θε. Πάτρας και Λαμίας έχοντας γράψει τη μουσική για πάνω από τριάντα θεατρικές παραστάσεις που έχουν σκηνοθετήσει οι Στ.Φασουλής, Ν.Μαστοράκης, Έλ.Παπακωνσταντίνου, Αντ.Καλογρίδης, Θ.Μουμουλίδης, Γ.Μπέζος, Π.Ζούνη, Ι. Σιδέρης, Γ.Ιορδανίδης, Θ.Γράμψας. Έχει γράψει τη μουσική για την ταινία «Γλυκιά μνήμη» του Κ. Κατζουράκη καθώς και για δύο ταινίες μικρού μήκους. Είχε την μουσική επιμέλεια στην παράσταση των «Ορνίθων» του Αριστοφάνη μια παράσταση που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στην Κίνα το 2008 από το Θέατρο Τέχνης. Έχει εκδώσει δύο προσωπικούς δίσκους με τη Μ.Δημητριάδη (Δον Κιχώτες) και τον βαρύτονο Τ.Αποστόλου (Στην ίδια ζωή), ενώ τραγούδια του συμπεριλαμβάνονται σε δίσκους των Άλκ.Πρωτοψάλτη, Τ.Τσανακλίδου και Μ.Φραγκούλη (SONY CLASSICAL NEW YORK). Έχει συμπράξει με Συμφωνικές Ορχήστρες και άλλα μικρότερα σχήματα στο Σικάγο, Ν.Υόρκη, Βοστώνη, Βαλτιμόρη, Λονδίνο, Τόκιο, Οζάκα, Ναγκόγια Γλασκώβη, Εδιμβούργο, Αλεξάνδρεια, Νότια Αφρική, Πεκίνο. Για τη μουσική σύνθεση στη θεατρική παράσταση "Το Τρίτο Στεφάνι", σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή βραβεύτηκε με το 3ο Βραβείο Κοινού στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού Αθηνοράματος 2010, καθώς και με το βραβείο Δημήτρης Μητρόπουλος 2011 από το Θεατρικό Μουσείο. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Τέχνης «Μύκητας» με την οποία παρουσίασαν τον Βεβρουάριο του 2010 την παράσταση ¨Το Φευγιό¨ στο ακριτικό νησί της Κάσου, και τον Μάρτιο του 2012 την παράσταση/performance ¨Επιτέλους αδιέξοδο¨ στο χώρο του Baumstrasse/Δρόμος με δέντρα. Το 2011 επιλέχτηκε από τον αμερικανό σκηνοθέτη Robert Wilson για να συνθέσει τη μουσική, καθώς και να εμφανιστεί ζωντανά παίζοντας πιάνο, στην παράσταση «Οδύσσεια» την θεατρική περίοδο 2012-13 σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου.
Η παράσταση σημείωσε μεγάλη επιτυχία στη Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου καθώς και στο Piccolo Teatro του Μιλάνο. Περισσότεροι από 50.000 θεατές παρακολούθησαν την «Οδύσσεια» ενώ οι κριτικές για την πρωτότυπη μουσική σύνθεση είναι διθυραμβικές. Παράλληλα είχε ξεκινήσει τη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Θ.Αγγελόπουλο για την καινούργια του ταινία με τίτλο «Η Άλλη θάλασσα», η οποία και σταμάτησε μετά απ’τον αιφνίδιο θάνατό του. Από το 2005 διδάσκει στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης, καθώς και στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Πράξη Επτά.

Η είσοδος για το κοινό για τη συναυλία
«Από την Οδύσσεια στη μελοποίηση του Καβάφη» θα είναι ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια: