Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Λ.Μαυρογιάννης: Ψέματα και αλήθειες για το νερό της Αγριάς-Ή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια

Απαντήσεις για όλα τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν το δίκτυο ύδρευσης της Αγριάς και απασχολούν έντονα την τοπική κοινωνία, δίνει με δήλωσή του ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κ.Λεωνίδας Μαυρογιάννης, ασκώντας παράλληλα αιχμηρή κριτική σε πρώην δημοτικούς παράγοντες της Αγριάς οι οποίοι, όπως σημειώνει, “επιμένουν θρασύτατα να θορυβούν, γιατί αδυνατούν να  αντιληφθούν ότι την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας την κατακτάς όταν μιλάς στη γλώσσα της αλήθειας και όταν φροντίζεις να πιάνει τόπο και το τελευταίο ευρώ των δημοτών”. Επαναλαμβάνοντας δε τη σταθερή και αταλάντευτη θέση της Δημοτικής Αρχής Βόλου για το νερό και την αποχέτευση ως δημόσιων κοινωνικών αγαθών και σημειώνοντας ότι η ιδιωτικοποίηση των νερών δεν είναι πλέον ούτε στις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ.Μαυρογιάννης επικρίνει τους ίδιους πρώην δημοτικούς παράγοντες στην Αγριά για το γεγονός ότι δεν έχουν ψελλίσει ακόμη ούτε μια λέξη αυτοκριτικής για την επιλογή τους να ιδιωτικοποιήσουν τα νερά μέσω ΣΔΙΤ!
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ.Μαυρογιάννη έχει ως εξής:
«Μερικοί πρώην δημοτικοί παράγοντες της Αγριάς, οι οποίοι έχουν βαρύτατη ευθύνη για τα τεράστια προβλήματα που κληρονόμησαν στη σημερινή Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, αντί τουλάχιστον να σιωπήσουν,  επιμένουν θρασύτατα να θορυβούν, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των συμπολιτών μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι δυσκολεύονται να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι η ΔΕΥΑΜΒ, με το έμπειρο και με υψηλή τεχνογνωσία προσωπικό της, δίνει καθημερινή μάχη για να αντιμετωπίσει τις βαθιές πληγές που εκείνοι άφησαν και, ταυτόχρονα,  υλοποιεί πλέον έργα ζωής για την Αγριά. Όπως επίσης αδυνατούν να αντιληφθούν ότι την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας την κατακτάς όταν μιλάς στη γλώσσα της αλήθειας και όταν φροντίζεις να πιάνει τόπο και το τελευταίο ευρώ των δημοτών, και όχι σπαταλώντας τα χρήματά τους για να «διαφημίσεις», δήθεν, τον Δήμο που είναι «συνδυασμός θάλασσας και βουνού». 
Για την υπεύθυνη, λοιπόν, ενημέρωση των κατοίκων της Αγριάς και ευρύτερα του Δήμου, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
Η ΔΕΥΑΜΒ παρέλαβε τις εγκαταστάσεις ύδρευσης των νέων Δημοτικών Ενοτήτων, μεταξύ αυτών και της Αγριάς, στα τέλη του 2011.  Για να γίνει κατανοητή η κατάσταση των δικτύων που παρέλαβε η ΔΕΥΑΜΒ,  αναφέρουμε ότι, αν και το δίκτυο των νέων Δημοτικών Ενοτήτων καλύπτει το 5% του συνολικού δικτύου, οι ζημιές που εμφανίζονται αντιστοιχούν στο 29%!
Το δίκτυο ύδρευσης της Αγριάς, ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα του (Κεντρικός Τομέας) είχε πρόσφατα αντικατασταθεί με αγωγούς πολυαιθυλενίου, εμφανίζει πολύ μεγάλο αριθμό βλαβών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2012 πραγματοποιήθηκαν  221 επεμβάσεις αποκαταστάσεων, ενώ τους πρώτους εννέα μήνες του 2013 χρειάστηκε να πραγματοποιηθούν 243 επεμβάσεις. Σημειώνεται ότι το κόστος των επεμβάσεων αυτών είναι σημαντικά μεγαλύτερο  από τα έσοδα που εισπράττει η  ΔΕΥΑΜΒ από τους καταναλωτές της Αγριάς. 
Η ΔΕΥΑΜΒ, πέραν των αποκαταστάσεων των καθημερινών σχεδόν ζημιών, έχει ήδη προχωρήσει στην υπογραφή σύμβασης για την αντικατάσταση  7.000 μέτρων προβληματικού (κατά τα άλλα νέου) δικτύου της Αγριάς, στο πλαίσιο της εργολαβίας για το έργο των διακλαδώσεων του υπό κατασκευή δικτύου αποχέτευσης.
Σε σχέση με ορισμένα ειδικότερα θέματα που έχουν τεθεί δημοσίως:
1. Για τι θέμα της μεγάλης Δεξαμενής. Η εν λόγω δεξαμενή ποτέ δεν λειτούργησε ως Δεξαμενή Κεφαλής (στα οκτώ χρόνια που είχε την ευθύνη η προηγούμενη Δημοτική Αρχή), δηλαδή ως δεξαμενή που θα συγκεντρώνει όλον τον όγκο του νερού, ώστε στη  συνέχεια να γίνεται λειτουργική διαχείριση αυτού και, ταυτόχρονα, να εξασφαλίζεται ο απαραίτητος χρόνος για την  αντιμετώπιση βλαβών. Η δεξαμενή τροφοδοτούνταν από την Γεώτρηση «Κναβάκι». Ο λανθασμένος σχεδιασμός αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, με την κατάργηση της γεώτρησης λόγω εμφάνισης υδραργύρου, η δεξαμενή θα ήταν σήμερα ουσιαστικά παροπλισμένη.
Η ΔΕΥΑΜΒ εκπόνησε μελέτη για την ενοποίηση των δεξαμενών, δημοπράτησε το έργο και στο Δ.Σ. της ερχόμενης Τρίτης θα εγκριθεί το πρακτικό για την ανάθεση του έργου,    προϋπολογισμού 150.000,00 ευρώ, που θα καταβληθούν από ίδιους πόρους της Επιχείρησης. Με το έργο αυτό  επιτυγχάνεται η λειτουργική διαχείριση του συνολικού όγκου του νερού.
2. Σε σχέση με το ηλεκτρονικό σύστημα μεταξύ γεωτρήσεων και δεξαμενής: Η περίφημη αυτή λειτουργία επιτυγχάνονταν με ηλεκτροδότηση, μέσω καλωδίου 1.500 μέτρων τουλάχιστον από τη γεώτρηση μέχρι τη δεξαμενή, ενώ ο πρώην αυτοματισμός, δεν ήταν παρά ένα παλιό ασύρματο δίκτυο UHF. Το όλο σύστημα εμφάνιζε συχνές διακοπές, λόγω πτώσης τάσης αλλά και λόγω καιρικών συνθηκών (κεραυνοί).
Η ΔΕΥΑΜΒ ηλεκτροδότησε τη Δεξαμενή και τοποθέτησε νέο σύστημα αυτοματισμού, το οποίο ελέγχει τη λειτουργία όλων των γεωτρήσεων με πλήρες αντικεραυνικό σύστημα. Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε ότι το σύστημα χλωρίωσης που υπήρχε ήταν πεπαλαιωμένο και λειτουργούσε κατά το δοκούν με αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστή χλωρίωση του νερού. Για το λόγο αυτό αντικαταστάθηκε πλήρως με νέες αντλίες και δεξαμενή χλωρίωσης.
3. Σε σχέση με τη λειτουργία της υπερχείλισης της μικρής δεξαμενής:  η ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου (κυρίως το καλοκαίρι) να επέλθει ισορροπία στα χλωριώντα του νερού (υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις δυο γεωτρήσεις στο Τρύπιο Ληθάρι), ελέγχει χειροκίνητα τη μια γεώτρηση, ώστε να τροφοδοτεί τη δεξαμενή με νερό με μικρότερη περιεκτικότητα σε χλωριώντα. Γι’ αυτό και εμφανίζεται και το φαινόμενο της υπερχείλισης (κυρίως το βράδυ λόγω μικρής κατανάλωσης).
4. Στο ίδιο διάστημα αντικαταστάθηκαν τα υποβρύχια αντλητικά συγκροτήματα στις γεωτρήσεις «τρύπιο λιθάρι» (μικρή δύο φορές, μεγάλη μία φορά) και «κναβάκι» γιατί παρουσίαζαν συνεχώς βλάβες, με καινούργια και σύγχρονα.
Η ΔΕΥΑΜΒ, στοχεύοντας στον εμπλουτισμό του υδραγωγείου της Αγριάς, θα εντάξει σε αυτό τη νέα γεώτρηση «Βροχιά». Το συγκεκριμένο έργο έχει ήδη δημοπρατηθεί. Θα εντάξει, επίσης, στο υδραγωγείο άμεσα  και τη γεώτρηση «Σώμου».
Παράλληλα, επειδή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι οικισμοί στους πρόποδες του Πηλίου θα τροφοδοτούνται με νερό μόνο από γεωτρήσεις, η ΔΕΥΑΜΒ:
α) πρόκειται να πραγματοποιήσει μετρήσεις και καλλιέργεια των πηγών «Γαλανόπετρα» και «Σανατόριο», ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες άρδευσης με κλειστό σύστημα και, ταυτόχρονα, να εξασφαλιστεί νερό αρίστης ποιότητας για την ύδρευση της περιοχής του πρώην Δήμου Αγριάς (Δράκεια και Αγριά), και
β) προετοιμάζει το φάκελο για τη δημοπράτηση της μελέτης «Ολοκληρωμένη και Αειφόρος Διαχείριση των Υδατικών Πόρων της Λεκάνης Διαχείρισης Δήμου Βόλου», με την εφαρμογή της οποίας θα επιτευχθεί η ορθολογική διαχείριση του πηγαίου νερού.
Ειδικά λοιπόν η Αγριά, «ακόμη και αν δεν υπήρχε η ΔΕΥΑΜΒ, θα έπρεπε να την εφεύρει», όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος Βόλου Π.Σκοτινιώτης στην πρόσφατη παρουσίαση των έργων της ολοκληρωμένης παρέμβασης της ΔΕΥΑΜΒ στην Αγριά.
Οφείλουμε, τέλος, να επαναλάβουμε ότι με τη σταθερή και αταλάντευτη θέση μας για το νερό και την αποχέτευση ως δημόσιων κοινωνικών αγαθών, υπερασπιζόμαστε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τον χαρακτήρα της ΔΕΥΑΜΒ ως κοινωφελούς επιχείρησης. Από την υπεράσπιση αυτού του χαρακτήρα της επιχείρησης, δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Όταν πλέον η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι δεν είναι στις προθέσεις της  η ιδιωτικοποίηση των νερών και όταν όλες οι πόλεις, όπου δοκιμάστηκε η ιδιωτική διαχείριση των νερών, επιστρέφουν σε δημόσιους φορείς,  κάποιοι στην Αγριά δεν έχουν ψελλίσει ακόμη ούτε μια λέξη αυτοκριτικής για την επιλογή τους να ιδιωτικοποιήσουν τα νερά μέσω ΣΔΙΤ!»  


Δεν υπάρχουν σχόλια: