Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Παρουσίαση μελέτης για το τουριστικό προφίλ του Δήμου Βόλου

Ενδιαφέρουσα μελέτη που καταγράφει τις απόψεις των επισκεπτών για το τουριστικό προφίλ του Δήμου Βόλου, θα παρουσιαστεί σε διευρυμένη συνεδρίαση της δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής που συγκαλείται την ερχόμενη Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα του Τουρισμού. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με τη συμμετοχή πολλών φορέων που ενδιαφέρονται άμεσα ή έμμεσα για την  τουριστική ανάπτυξη, αλλά θα είναι ανοιχτή και για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να την παρακολουθήσει.
Στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής 2011 – 2014, ο Δήμος Βόλου διερεύνησε τις απόψεις των επισκεπτών της πόλης για το τουριστικό προφίλ της περιοχής, μέσω μιας εμπεριστατωμένης μελέτης που εκπόνησε το επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος Τουρισμού της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης.
«Θέλοντας να αποκτήσει πιο ουσιαστικό περιεχόμενο ο γιορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης κ.Δημήτρης Δερβένης, «σκεφθήκαμε να παρουσιάσουμε αυτή την επιστημονική εργασία των στελεχών του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου. Εκτός από τα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από τη μελέτη αυτή, καταδεικνύεται ότι η χάραξη της τουριστικής πολιτικής του Δήμου δεν γίνεται αυθαίρετα και υποκειμενικά, αλλά στηρίζεται σε επιστημονικά αντικειμενικά δεδομένα, γεγονός που ενισχύει την αποτελεσματικότητά τους».
Ειδικότερα, προκειμένου να συλλεχθούν στοιχεία για το τοπικό τουριστικό προϊόν αλλά και για να αξιολογηθεί ο βαθμός ικανοποίησης των τουριστών από την περιοχή, υλοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2013, δύο έρευνες πεδίου. Η πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε στα καταλύματα της περιοχής του Δήμου Βόλου με σκοπό την καταγραφή της σύνθεσης των επισκεπτών αναφορικά με τον τόπο προέλευσής τους. Ουσιαστικά έγινε προσπάθεια εντοπισμού των βασικών τουριστικών αγορών αλλά και προσδιορισμού πιθανών αλλαγών στην αναλογία Ελλήνων και αλλοδαπών επισκεπτών. Η έρευνα απευθύνθηκε στο σύνολο των ξενοδοχείων της περιοχής του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου και πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά.
Παράλληλα υλοποιήθηκε 2η έρευνα που αφορούσε τους επισκέπτες της ίδιας περιοχής. Η έρευνα αποσκοπούσε στην συλλογή πρωτογενών στοιχείων με χρήση ερωτηματολογίου και στόχο είχε την αξιολόγηση των χαρακτηριστικών της περιοχής ως τουριστικού προορισμού, με τα μάτια των επισκεπτών. Η διανομή των ερωτηματολογίων πραγματοποιήθηκε σε καταλύματα και χώρους συνάθροισης τουριστών με την ευθύνη των στελεχών του Τμήματος Τουρισμού. Παράγοντες που αξιολογούνται είναι η διαμονή, η διατροφή, η ψυχαγωγία, οι τιμές, οι μεταφορές και μετακινήσεις, το περιβάλλον και οι άνθρωποι, όλα δηλαδή τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα που εισπράττει κάθε επισκέπτης.
Τα συμπεράσματα των δυο ερευνών θα παρουσιαστούν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης την ερχόμενη Παρασκευή, με σκοπό, όπως επισημαίνει η Πρόεδρος της Επιτροπής κ.Σ.Μπαρτζιώκα, «να αποτελέσει την έναρξη της διαβούλευσης μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τον σχεδιασμό του επόμενου προγράμματος Τουριστικής Προβολής μετά το 2014, με σκοπό τη διαμόρφωση της μελλοντικής τουριστικής ανάπτυξή της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: