Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας από το Βόλο σε όλο τον πλανήτη

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην παραλία του Βόλου, το βράδυ της Κυριακής, η Τελετή Έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Πόλο Νέων Γυναικών, παρουσία εκπροσώπων της Διεθνούς Κολυμβητικής Ομοσπονδίας (FINA), του Προέδρου και στελεχών της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΟΕ), Βουλευτών του Νομού, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, του Δημάρχου Βόλου, εκπροσώπων των τοπικών φορέων και πλήθους κόσμου, που επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στις αθλήτριες των εθνικών ομάδων 15 χωρών από τις 5 ηπείρους.
Η εντυπωσιακή τελετή έναρξης, που αναδείκνυε τη συμβολή της Θεσσαλικής κουλτούρας στο σύγχρονο δυτικό πολιτισμό, μέσα από τους μύθους, την ιστορία, τη μουσική και το χορό, ενθουσίασε τις ξένες αποστολές αλλά και τους χιλιάδες Βολιώτες που είχαν κατακλύσει το χώρο της παραλίας. «Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για τον τόπο, ο Βόλος στέλνει ηχηρά μηνύματα αισιοδοξίας, ελπίδας και δημιουργικότητας, προάγοντας τα ιδεώδη του πολιτισμού και του αθλητισμού», σχολίαζαν εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και απλοί πολίτες μετά το πέρας της τελετής, την οποία μπορούν όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση: http://new.livestream.com/accounts/2680594/events/2336167
Η εκδήλωση άνοιξε σε πανηγυρικό κλίμα με την καθιερωμένη παρέλαση των αθλητριών κατά μήκος της παραλίας, από τη θέση πρόσδεσης της «Αργώ» προς το κτίριο Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με προπομπό τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου. Φθάνοντας στο χώρο της τελετής, εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων και των επευφημιών του κόσμου, οι αθλήτριες έλαβαν τις θέσεις τους στις ειδικά διαμορφωμένες εξέδρες, για να ακολουθήσει ο ύμνος της FINA από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου, η απόδοση για πρώτη φορά της μελωδίας που έγραψε ειδικά για τους αγώνες ο μαέστρος της Ορχήστρας Βασίλης Τασούδης και, τέλος, ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας.
Η τελετή συνεχίστηκε με σύντομους χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο της ΚΟΕ και μέλος της FINA Δημ.Διαθεσόπουλο, τον Δήμαρχο Βόλου Πάνο Σκοτινιώτη και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των Αγώνων.
Απευθυνόμενος στις αθλήτριες και τους αρχηγούς των ομάδων, στους διαιτητές, τους επιτετραμμένους της FINA και σε όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, ο κ.Διαθεσόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα αποτελεί μεγάλη δύναμη στην Παγκόσμια Υδατοσφαίριση και διαθέτει μεγάλη οργανωτική εμπειρία σε διεθνείς διοργανώσεις. Για την πόλη του Βόλου, ειδικότερα, υπογράμμισε ότι προσφέρει τέλειες υπηρεσίες και οργανώνει με επιτυχία τα τρία τελευταία χρόνια Παγκόσμια Πρωταθλήματα της FINA.
Από την πλευρά τους τόσο ο  Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, όσο και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τον κ.Διαθεσόπουλο, καθώς και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κολύμβησης που έδωσαν την ευκαιρία στην πόλη του Βόλου να διοργανώσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά παγκόσμιους αγώνες και ευχήθηκαν να αποτελέσει το γεγονός αυτό παρακαταθήκη ώστε να γίνουν εδώ ανάλογες διοργανώσεις και στο μέλλον.
«Είμαστε βέβαιοι πως τις μέρες αυτές θα αναδειχθούν οι πανανθρώπινες αξίες και τα πραγματικά ιδεώδη του αθλητισμού, του ερασιτεχνικού αθλητισμού, που τόσο το έχουμε ανάγκη σε εποχή βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής κρίσης. Αυτές οι αξίες και αυτά  τα ιδεώδη είναι που θέλουμε να γίνουν βίωμα και τρόπος ζωής για τους νέους μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βόλου, καλώντας τους Βολιώτες να «αγκαλιάσουν» τη διοργάνωση, όπως συνέβη και στα δυο προηγούμενα παγκόσμια Πρωταθλήματα.
«Έχουμε καταφέρει, στα χρόνια αυτά, να αποδείξουμε ότι ο Βόλος της δημιουργίας, της ελπίδας και της εξωστρέφειας είναι πάντοτε ζωντανός, έτοιμος να ανταποκριθεί, τόσο από πλευράς υποδομών και εγκαταστάσεων, όσο και οργανωτικά, σε κάθε μεγάλη πρόκληση. Να αποδείξουμε ότι ο Βόλος, ακόμη και σ’ αυτή την τόσο δύσκολη για την πατρίδα μας εποχή, όχι μόνο στέκεται όρθιος, αλλά αναδεικνύεται και ως η πόλη των μεγάλων διεθνών διοργανώσεων», συνέχισε ο Δήμαρχος, υπενθυμίζοντας ότι μόλις πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η 7η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής.
Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ.Κώστα Αγοραστό για την άριστη συνεργασία, χάρις στην οποία - όπως είπε – «στάθηκε δυνατό να αναλάβουμε, από κοινού, την ευθύνη μιας ακόμη μεγάλης διοργάνωσης. Μιας διοργάνωσης, που συμβάλλει, ταυτόχρονα, στη διεθνή προβολή της περιοχής μας και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Και μάλιστα, σε μια εποχή, που το έχουμε όσο ποτέ ανάγκη».
Επίσης, ο κ.Σκοτινιώτης ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους του Δήμου Βόλου και του ΔΟΕΠΑΠ, της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, όπως και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες προς τους δεκάδες εθελοντές της πόλης, οι οποίοι  κράτησαν ψηλά τη μεγάλη παράδοση εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, που έχει πια δημιουργηθεί στην πόλη του Βόλου, και σε όλους τους συντελεστές της Τελετής Έναρξης.
Τέλος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ.Αγοραστός τόνισε ότι οι αλλεπάλληλες διοργανώσεις επιβεβαιώνουν τον δυναμισμό που αναπτύσσει ο Βόλος στη φιλοξενία κορυφαίων αθλητικών γεγονότων και αναδεικνύουν τις οργανωτικές δυνατότητες της Θεσσαλίας γενικότερα σε όλα τα αθλήματα. «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με την ανάληψη αυτής της σημαντικής διοργάνωσης αποδεικνύει για μία ακόμα φορά το ενδιαφέρον της για τον αθλητισμό, ενισχύοντας την προσπάθεια στήριξης του αθλητικού τουρισμού και δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε η ενασχόληση με τον αθλητισμό να γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς  μας», ανάφερε χαρακτηριστικά και με τη σειρά του ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Βόλου  Πάνο Σκοτινιώτη για την άριστη συνεργασία, πρόσθεσε δε ότι στόχος είναι η νέα γενιά να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, βιώνοντας τη χαρά της άθλησης, της προσπάθειας, της συνεργασίας, της ευγενούς άμιλλας, του Ευ Αγωνίζεσθαι.
Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, που ακολούθησε αμέσως μετά, σε σκηνοθεσία Σπύρου Μαβίδη, ενθουσίασε το κοινό με το εντυπωσιακό θέαμα που προσέφερε, τις μουσικές επιλογές και την άρτια οργάνωση και δομή του. Ξεκίνησε με την προβολή video με πληροφοριακό υλικό για την περιοχή της Θεσσαλίας – τοπία και γνωστά έργα τέχνης που έχουν τις ρίζες τους στη θεσσαλική γη και είναι τμήματα της θεσσαλικής κουλτούρας και παράδοσης. Η «υπενθύμιση» αυτή προς τους φιλοξενούμενους για τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό, κορυφώθηκε με την ερμηνεία άριας από την όπερα «Άλκηστις» του C.W. Gluck. Αμέσως μετά, οι ρυθμοί άλλαξαν για να γίνει σταδιακά στροφή προς τη γυναίκα, αναφορά σε γυναίκες του κόσμου, σε γυναίκες που έγραψαν ιστορία, όπως θα πράξουν κατά τη διάρκεια των αγώνων και οι αθλήτριες. Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε αρκετές εκπλήξεις, καθώς κατά τη διάρκεια της ροής στη σκηνή αποκαλύφθηκαν και άλλοι καλλιτέχνες που με τις μουσικές τους ξεσήκωσαν τις αθλήτριες και όλους τους συμμετέχοντες.
Το θέαμα κορυφώθηκε με τη «Μισιρλού» και το ταξίδι της ανά τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της δυναμικής εκτέλεσης του κομματιού, οι αθλήτριες κινούνταν στους ελληνικούς ρυθμούς, ρυθμούς τους οποίους γνωρίζουν από τις επανεκτελέσεις του κομματιού ανά τον κόσμο, από τη γνωστή ταινία του Ταραντίνο. Εκείνο που ίσως  δεν γνωρίζουν και τους έγινε γνωστό, είναι ότι η Μισιρλού αποτελεί μία γνήσια ελληνική μελωδία. Η τελετή ολοκληρώθηκε με τη ρίψη βεγγαλικών και τους συμμετέχοντας να αποχωρούν μ’ ένα πλατύ χαμόγελο από το χώρο της εκδήλωσης.
Συντελεστές Τελετής Έναρξης: Σκηνοθεσία: Σπύρος Μαβίδης, Σκηνικός Χώρος – Κοστούμια: Ιωάννα Τουλούπη, Μαέστρος Φιλαρμονικής Ορχήστρας: Βασίλης Τασούδης, Ενορχήστρωση άριας: Γιώργος Ζαγόρης, Ερμηνεία άριας: Αναστασία Μπάρδα, Χορογραφία: Κατερίνα Σαρρή, Χορεύουν: η καθηγήτρια χορού Κατερίνα Σαρρή και οι Σοφία Μαρτίου, Άρτεμις Σταμούλη - μαθήτριες της Σχολής Χορού Dance Studio της Nikki Khrislow, Τραγούδι: Ζωή Τζαλαβρέτα, Ηλεκτρική Κιθάρα: Δημήτρης Δεμίρης, Πιάνο: Παναγιώτης Μπερλής, Τύμπανα: Άγγελος Τσιριγωτάκης, Μπάσο: Βαγγέλης Χάνος, Μοντάζ αρχειακού υλικού για projection και video clips: Α. Κραβαρίτη – Νίκος Κουμπουρλής, Μουσική Video: Μίξη κομματιών του Στάθη Θεοχαράκη από το συλλογή «Δίχως Άμφια», Φωτισμοί: Κώστας Μαργκάς, Τηλεοπτική Παραγωγή: Νίκος και Βαγγέλης Κουμπουρής, Ηχητική και Φωτιστική Κάλυψη: Studio A440 Γιώργος Ζαγόρης, Οργάνωση παραγωγής: Αιμιλία Κραβαρίτη. 
Συντονιστής Οργανωτικής Επιτροπής: Γιώργος Χρήστου, Δημόσιες Σχέσεις: Μαρία Σπανού, Υπεύθυνη Εθελοντών: Έφη Βλιώρα, Τεχνικοί: Αργύρης Ζήσης, Θανάσης Ματσαγγιάς.
Μέλη Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Βόλου: Ασπρούδης Χρήστος, Αρσενοπούλου Λίντα, Αναστασίου Γιώργος, Γκιούρκη Μαρία, Γατής Αθανάσιος, Θεοδωράκης Δημήτρης, Κακλία Κρινούλα, Κουτριάνος Κων/νος, Μπακάλης Ευάγγελος, Παπάς Δημήτριος, Παρλιάρου Κατερίνα, Παπαϊωάννου Κατερίνα, Μπάρτζου Ελένη, Στράκας Λευτέρης, Τακτικός Βάϊος,  Τακτικός Αθανάσιος, Φακίδης Θεόδωρος, Φραγκουδάκη Ελευθερία, Χατζηνικολάου Νίκος. Συμμετέχουν οι μαθητές της Φιλαρμονικής: Βούλγαρης Νίκος, Ασπρούδης Αργύρης, Καρπίδα Ευγενία, Μανιώτη Ματούλα.
Συνοδεία παρέλασης: Κοπέλες ντυμένες με τη φορεσιά Πηλίου από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου και κοπέλες ντυμένες με τη  νυφική φορεσιά Καραγκούνας (περιοχή Μ. Καλύβια Τρικάλων)  από τον Λαογραφικό & Χορευτικό Όμιλο Τρικάλων «Ο Ασκληπιός».
Εθελοντικές Οργανώσεις: Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν.Μαγνησίας, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Εθελοντική Ομάδα Άμεσης Επέμβασης Πολιτικής Προστασίας Αγριάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: