Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Π.Σκοτινιώτης προς ΤΕΕ: Ο Δήμος Βόλου πρωτοπορεί στα θέματα πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού

Ιδιαίτερα πλούσιος είναι ο απολογισμός του Δήμου Βόλου στον τομέα του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, όπως προκύπτει από την απάντηση του Δημάρχου Βόλου κ.Πάνου Σκοτινιώτη σε επιστολή (από 22.8.2013) της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ, η οποία δημοσιεύθηκε και στον τοπικό τύπο. Όπως μάλιστα τονίζει ο Δήμαρχος Βόλου στην απαντητική επιστολή του, ειδικά στο ΤΕΕ Μαγνησίας η εξέλιξη των μελετών είναι πλήρως γνωστή, αφού, για κάθε στάδιο στο οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, ζητείται εκτός των άλλων και η άποψή του. Υπενθυμίζει δε, χαρακτηριστικά, ότι για το Γ.Π.Σ. της Ν. Αγχιάλου, παρόλο που ζητήθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου οι απόψεις του ΤΕΕ Μαγνησίας ήδη από τις 11-6-2013,  με καταληκτική ημερομηνία την  1.7.2013, αυτές μέχρι στιγμής δεν έχουν κατατεθεί. 
Παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία για σειρά πολεοδομικών μελετών που προωθήθηκαν τα προηγούμενα 2,5 χρόνια και συνιστούν έναν ολοκληρωμένο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό στο σύνολο του ενιαίου Δήμου Βόλου, ο κ.Σκοτινιώτης  επισημαίνει ότι η ισοπεδωτική αναφορά του ΤΕΕ στους Δήμους της Μαγνησίας δημιουργεί απολύτως στρεβλές εντυπώσεις και αδικεί προδήλως το Δήμο Βόλου, αλλά και τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δυο φορέων, όλο αυτό το διάστημα, στα θέματα του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού της περιοχής. «Ελπίζουμε ότι το στοιχείο αυτό θα το λάβετε υπόψη την επόμενη φορά που θα αναζητήσετε από τους Δήμους, ερμηνεύοντας, έστω, κατά το δοκούν το θεσμικό ρόλο του ΤΕΕ, τις όποιες “ευθύνες”», καταλήγει στην απαντητική επιστολή του ο Δήμαρχος Βόλου. 
Αναλυτικά, η απάντηση του Δημάρχου προς τον πρόεδρο της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ κ.Σωκράτη Αναγνώστου , η οποία κοινοποιείται επίσης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας - Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας, έχει ως εξής: 
«Αποτελεί κεντρική επιλογή της παρούσας δημοτικής αρχής να επιταχύνει, να επεκτείνει και να αναπτύξει τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής. Είναι δε ευρέως γνωστό –πρωτίστως στο ΤΕΕ-, ότι με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου βρίσκονται σε εξέλιξη, τα τελευταία δυόμισι χρόνια, πολλά  και σημαντικά πολεοδομικά εργαλεία, στο σύνολο του Καλλικρατικού Δήμου.   
Συγκεκριμένα :

1. Μελέτη Αναθεώρησης – Επέκτασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου
Το έργο, η πίστωση του οποίου προέρχεται από το ΕΣΠΑ, περιλαμβάνει δύο υποέργα:

Ι) Υποέργο 1: Μελέτη Αναθεώρησης – Επέκτασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου.
Το συμφωνητικό υπογράφηκε στις 15.10.2008, μετά και την με αρ. 172/2008 Α.Δ.Σ.
Έχει ήδη ολοκληρωθεί το Α΄ Στάδιο και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το Β΄ Στάδιο του σχεδιασμού (πρόταση). Συγκεκριμένα, έχει υποβληθεί η Β1 φάση και ακολούθησε ευρύτατη διαβούλευση, στο πλαίσιο της οποίας υποβλήθηκαν από το Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας γνωμοδοτήσεις τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2011.
Στο πλαίσιο όμως της έγκρισης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου, που αποτελεί εργαλείο υπερκείμενου σχεδιασμού, αποφασίστηκε να «παγώσει» για ένα διάστημα η διαδικασία έγκρισης του ΓΠΣ, προκειμένου να μπορέσει να ενσωματώσει τις νέες κατευθύνσεις. Μετά από πολλές διαδικασίες, επαφές, συναντήσεις κλπ, μας κοινοποιήθηκε από το ΥΠΕΚΑ το τελικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Ρυθμιστικού.   
Κατόπιν αυτού, έγινε συνάντηση με τους μελετητές του ΓΠΣ στις 7.6.2013, με τους οποίους συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στο Ρ.Σ.Β. και στο Γ.Π.Σ. Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των φορέων, θα γνωμοδοτήσει σχετικά τον προσεχή μήνα (Σεπτέμβριο 2013), προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες κατευθύνσεις στους μελετητές, ώστε να τροποποιηθεί η μελέτη και να συνεχιστεί η διαδικασία.

ΙΙ) Υποέργο 2: Μελέτη Στρατηγικών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Αναθεώρηση – Επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου
Η εν λόγω μελέτη είναι συνοδευτική και έχει υποβληθεί φάκελος προελέγχου στο ΥΠΕΚΑ ΕΥΠΕ, για έγκριση.

2. Μελέτη Αναθεώρησης και Επέκτασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δημοτικής Ενότητας Ν. Αγχιάλου 
Το έργο αυτό εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, και συγκεκριμένα στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007 – 2013, μετά από αίτημα της δημοτικής αρχής. Η προθεσμία παραλαβής προσφορών για το διαγωνισμό ήταν στις 24 Οκτωβρίου 2011. 
Με την με αρ. 636/2012 Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου ανατέθηκε η εκπόνηση της μελέτης στη Σύμπραξη: ¨ΓΑΙΑ¨ Α. Ε. ΜΕΛΕΤΩΝ, Δ. ΜΑΜΜΟΥΝΗΣ & ΣΙΑ - ¨DELCO¨ Ε.Π.Ε Ν. ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΙΔΗΣ & ΣΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ - ΚΑΛΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΟΡΝΗΛΙΑ. Υπογραφή Συμφωνητικού 14 Νοεμβρίου 2012 και διάρκεια εκπόνησης μελέτης (καθαρός χρόνος) 8 μήνες.Το Α’ Στάδιο παραδόθηκε από την ομάδα μελέτης το Μάιο 2013. Επίσης έχει παραδοθεί η συνοδευτική προκαταρκτική γεωλογική μελέτη. Ακολούθησε στάδιο ενημέρωσης – απόψεων φορέων (συμμετοχικές διαδικασίες)  και κοινοποιήθηκε σε όλους τους φορείς (μεταξύ αυτών και στο Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας), με το έγγραφο με αρ. πρωτ. 5219/11-6-2013,  από τους οποίους αναμένουμε παρατηρήσεις. Μετά την λήψη των παρατηρήσεων, το Δημοτικό Συμβούλιο θα γνωμοδοτήσει σχετικά και θα δώσει εντολή για τη συνέχιση της Β’ φάσης.
Το Β’ Στάδιο περιλαμβάνει την Πρόταση του Γ.Π.Σ. που υποδιαιρείται σε δύο επιμέρους στάδια, Στάδιο Β1 και Στάδιο Β2, καθώς και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

3. Μελέτη Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) Δημοτικής Ενότητας Μακρινίτσας (πρώην Κοινότητας Μακρινίτσας Ν.Μαγνησίας)»
Και αυτό το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007 – 2013, μετά από αίτημα της δημοτικής αρχής. Η προθεσμία παραλαβής προσφορών για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό ήταν στις 28 Σεπτεμβρίου 2011. 
Με την αρ. 640/2012 Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκαν τα πρακτικά του διαγωνισμού και ανατέθηκε η εκπόνηση της μελέτης στη Σύμπραξη:  Γ. ΔΕΜΙΡΙΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ «ΠΡΟΒΟΛΙΚΗ» - Κ. ΡΑΠΤΗ – Δ. ΞΗΡΟΥΧΑΚΗΣ – Α. ΚΑΡΙΝΑΣ – Α.Χ. ΡΑΠΤΗ.   
Υπογραφή Συμφωνητικού 22 Μαρτίου 2013 και διάρκεια εκπόνησης μελέτης (καθαρός χρόνος) 8 μήνες. Το Α΄ Στάδιο της μελέτης είναι στο στάδιο της εκπόνησης.
           
4. ΣΧΟΟΑΠ Αρτέμιδας
Το ΣΧΟΟΑΠ Αρτέμιδας βρίσκεται στην τελική φάση έγκρισης. Υποβλήθηκε αίτηση στο ΥΠΕΚΑ για απαλλαγή ΣΜΠΕ τον Οκτώβριο του 2010. Ωστόσο, τελικά ζητήθηκε να υποβληθεί ΣΜΠΕ, η οποία υποβλήθηκε μέσω Περιφέρειας Θεσσαλίας, τον Μάιο του 2011. Αφού ζητήθηκαν ορισμένες διορθώσεις,  υποβλήθηκε νέα διορθωμένη ΣΜΠΕ, πάλι μέσω Περιφέρειας Θεσσαλίας, στις αρχές του 2012. Στις 8.8.2013 διαβιβάστηκε ο φάκελος της ΣΜΠΕ στην Δ/ση Υπηρεσίας Δόμησης για θεώρηση της μελέτης. Ο φάκελος διαβιβάστηκε στο ΥΠΕΚΑ για συνέχιση της διαδικασίας.
Να σημειωθεί ότι το ΣΧΟΟΑΠ Αρτέμιδας έχει ήδη εγκριθεί από το περιφερειακό ΣΧΟΠ, στις 16-11-2010 και συνεπώς, μετά την έγκριση της ΣΜΠΕ, μπορεί να υπογραφεί άμεσα από τον Περιφερειάρχη και να δημοσιευθεί  ΦΕΚ. 

Περαιτέρω εκτός από τα ανωτέρω, βρίσκονται σε εξέλιξη τα εξής :

5.  Πράξη Εφαρμογής Αγ. Παρασκευής
Για την πολύπαθη αυτή υπόθεση και προκειμένου να βρεθεί κοινωνικά και πολεοδομικά ανεκτή λύση, έχουμε φτάσει στο σημείο ακόμη και να επεξεργαστούμε και να καταθέσουμε τον Ιούνιο του 2012 αιτιολογημένη πρόταση τροποποίησης του Ν. 2508/1997. Εξάλλου είναι πολύ πρόσφατη και η σχετική συνάντηση μας, παρουσία της Υφυπουργού Υγείας κας Ζ. Μακρή και των εκπροσώπων του Συλλόγου, στον Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ κ. Αλεξιάδη. Αναμένουμε την πρόταση τροποποίησης του Ν. 2508/1997, η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση έως τις 15.9/.2013.

6. Πολεοδομική Μελέτη Μαράθου
Η Πολεοδομική Μελέτη του οικισμού Μάραθου του τέως Δήμου Ν. Αγχιάλου ανήκει στις «ταλαιπωρημένες» μελέτες, η εξέλιξη της οποίας διαρκεί επί πολλά έτη, δοκιμάζοντας τις αντοχές δεκάδων ιδιοκτητών και αντιστοίχως φρενάροντας τον οποιοδήποτε πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής.  Συγκεκριμένα :  
Η εκπόνηση της μελέτης ανατέθηκε στις 7.11.1995 με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Από τις 4.12.1995, που υπογράφηκε η σχετική σύμβαση και μέχρι σήμερα, έχουν εκπονηθεί και παραδοθεί στην Δ/νουσα Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ η Α’ φάση και η Β’ φάση (οριστική μελέτη). Η Α’ φάση της Πολ/κης Μελέτης παραδόθηκε στις 31-5-96, ενώ η Β’ φάση αυτής στις 15-3-98, οπότε και απεστάλη στο πρώην Δήμο Νέας Αγχιάλου, για την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας. Ο Δήμος ανάρτησε το σχέδιο την 18-11-98 και αφού τήρησε την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία, επέστρεψε το φάκελο στη Δ/νση Πολ/κού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ. Κατόπιν το Περιφερειακό Σ.Χ.Ο.Π. εξέτασε την Πολ/κή Μελέτη του οικισμού Μαράθου και τις εμπρόθεσμες ενστάσεις και γνωμοδότησε το 1999 με σχετική του πράξη, που απεστάλη στη Δ/νση Πολ/κού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ η οποία και έδωσε τις ανάλογες κατευθύνσεις, προκειμένου να ξεκινήσει η Γ’ φάση της Πολ/κής Μελέτης. Οι μελετητές προσκόμισαν, με αίτησή τους στις 1.10.1999, το τροποποιημένο ρυμοτομικό σχέδιο, προκειμένου να προχωρήσουν στην τελική μορφή του σχεδίου και τη σύνταξη της Πράξης Εφαρμογής του.
Όμως, με την υπ’αρ.83/2001 απόφαση ΣτΕ, ακυρώθηκε ο καθορισμός των γραμμών Αιγιαλού και Παραλίας του οικισμού, οι οποίες επανακαθορίστηκαν με Απόφ. Γ.Γ. Περιφ. Θεσσαλίας το 2004.   Αφού μεσολάβησε μεγάλο διάστημα λόγω των παραπάνω εξελίξεων, στις 21.10.2010 υποβλήθηκε από τους μελετητές, αναμορφωμένος φάκελος της Πολ/κής Μελέτης, σύμφωνα με τις προφορικές συνεννοήσεις, που είχε κάνει η Δ/νση Πολ/κού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ.        Τελικά και ενώ η νέα αναμορφωμένη μελέτη βρισκόταν στα συρτάρια του ΥΠΕΚΑ επί δύο και πλέον έτη, μετά από αλλεπάλληλες οχλήσεις, επιστολές της δημοτικής αρχής και σχετικές συναντήσεις στο ΥΠΕΚΑ του αρμοδίου Αντιδημάρχου Πολεοδομίας Ν.Μόσχου, ο φάκελος απεστάλη στις 25.6.2012 στο Δήμο Βόλου προκειμένου να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία, δημοσιοποίησης και ανάρτησης.  
Με την υπ’αρ.3620/13-9-2012 πρόσκληση ανακοινώθηκε η ανάρτηση της Β’ φάσης της Πολεοδομικής Μελέτης του οικισμού του Μαράθου της Δ.Ε. Νέας Αγχιάλου. Για να δοθεί παραπάνω χρόνος για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων, η ανάρτηση διήρκησε 30 ημέρες (έναντι των 15 ημερών που ορίζεται εν του νόμου), από την ημερομηνία της τελευταίας δημοσίευσης στις εφημερίδες (δηλαδή από τις 20-9-2012). Στο διάστημα αυτό, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες προσήλθαν στα γραφεία της υπηρεσίας μας, στο κτίριο Σπίρερ, και έλαβαν γνώση επί της προτεινόμενης αυτής Πολεοδομικής Μελέτης. Επίσης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις, με εκπροσώπους συλλόγων και τοπικών φορέων. Παράλληλα είχε δοθεί η δυνατότητα κατάθεσης ενστάσεων από όποιον εκ των πολιτών επιθυμούσε να εκφράσει τις αντιρρήσεις-προτάσεις του. Στην Υπηρεσία κατατέθηκαν 50 ενστάσεις.  
Το Δ.Σ. Βόλου, με την με αρ. 191/2013, γνωμοδότησε σχετικά και προχώρησε στην πρόταση δέσμευσης επιπλέον ιδιοκτησιών για ανάπτυξη κοινοχρήστων χώρων. Κατόπιν πραγματοποιήθηκε νέα ανάρτηση, δημοσιεύσεις, επιδόσεις κλπ. Κατατέθηκαν δύο ενστάσεις. Η υπηρεσία έχει εισηγηθεί στην Ε.Π.Ζ., η απόφαση της οποίας εκκρεμεί, προκειμένου να τεθεί και πάλι το θέμα στο Δ.Σ.
         
7. Πολεοδομική Μελέτη Κριθαριάς
Για τον οικισμό της Κριθαριάς του τέως Δήμου Ν. Αγχιάλου υπήρχε εγκεκριμένο σχέδιο πόλης, κατόπιν της υπ’ αριθ. 1659 / 14-9-98 Απόφασης του Γ. Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία όμως ακυρώθηκε  με την υπ’ αριθ. 3062/2000 ΣτΕ. Μετά την ακύρωση, το ΥΠΕΚΑ ξεκίνησε τη διαδικασία επανέγκρισης της Π.Μ. Κριθαριάς.  
Η υπόθεση της μελέτης αυτής ήταν επί πολλά χρόνια στα αζήτητα του ΥΠΕΚΑ. Μετά από συστηματικές ενέργειές μας, η μελέτη ανασύρθηκε, και το ΥΠΕΚΑ, αφού έλεγξε διαγράμματα της Π.Μ.,  ενημέρωσε τον μελετητή για τις επί πλέον αναγκαίες διορθώσεις, με το υπ’ αρ.28096/23-6-2011 έγγραφο. Τα διορθωμένα διαγράμματα και στοιχεία προσκομίστηκαν από τον μελετητή με την υπ’ αρ. 32164/19-7-2011 αίτηση προς τη Δ/νση Πολ/κού Σχεδιασμού. Έγινε εκ νέου έλεγχος από το αρμόδιο τμήμα και διατυπώθηκαν κάποιες παρατηρήσεις. Ύστερα έγινε νέα εισήγηση του θέματος προς το ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Στις 28-6-2012 συνεδρίασε το ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. και γνωμοδότησε ομοφώνως, συμφωνώντας με την παραπάνω εισήγηση της Δ/νσης Πολ/κού Σχεδιασμού.
Έτσι, με το αρ. πρωτ. 36985/23-7-2012 διαβιβαστικό έγγραφο του ΥΠΕΚΑ προς τον Δήμο Βόλου, μας απεστάλη το σύνολο της Πολεοδομικής Μελέτης Κριθαριάς, για να τηρηθεί εκ νέου η νόμιμη διαδικασία (της ανάρτησής της, της υποβολής ενστάσεων καθώς και της εκδίκασης αυτών, της Απόφασης Δ.Σ. Βόλου κ.λ.π.).
Σημειώνεται ότι λόγω των μεγάλων διαφοροποιήσεων που έγιναν στην Π.Μ., το Υπουργείο έκρινε ότι δεν θα εξεταστούν οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν κατά την προηγούμενη διαδικασία του πρώην Δ. Νέας Αγχιάλου, το έτος 2005.
Μετά την εξέταση των (197) ενστάσεων που κατατέθηκαν στην Πολεοδομία, το θέμα εισήχθη στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, προκειμένου να γνωμοδοτήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, το οποίο ακολούθως εξέδωσε την υπ’αρ.298/2013 Απόφαση, περί έγκρισης της Π.Μ. (Β’ φάση) του οικισμού Κριθαριάς της Δ.Ε. Νέας Αγχιάλου του Δήμου Βόλου και κρίσης των επ’ αυτής ενστάσεων. Ο φάκελος απεστάλη στη Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την προώθηση της διαδικασίας έγκρισης στα επόμενα στάδια.
 
8. Πράξη Εφαρμογής Ν. Παγασών
Η αρχική έγκριση του σχεδίου έγινε σύμφωνα με το Π.Δ. της από 15-1-1988 (Φ.Ε.Κ. 77Δ/3-2-1988) και το Π.Δ. της από 6-8-1990 (Φ.Ε.Κ. 513Δ/21-7-1990).   
Στη συνέχεια συντάχθηκε η με αρ. 7/94 Πράξη Εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης των Ν. Παγασών, η οποία κυρώθηκε με την υπ’ αρ. πρωτ. ΕΠΑ 127/11-10-1994 απόφαση του Νομάρχη Μαγνησίας.  Με την υπ’ αρ. 5354/95 απόφαση του ΣτΕ ακυρώθηκε μέρος του σχεδίου πόλης των Ν. Παγασών σε περιοχές (θύλακες) που κρίθηκαν ότι είναι ζώνες υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας. 
Με την με αρ. πρωτ. 6231/29-6-2004 απόφαση Νομάρχη Μαγνησίας έγινε μερική ακύρωση της 7/94 πράξης εφαρμογής μετά την 5354/95 απόφαση του ΣτΕ.
Στη συνέχεια, με την υπ’ αρ. 4992/2-2-2004 απόφαση  Υφυπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε  η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 246Δ/5-3-2004,  επανεγκρίθηκε το σχέδιο πόλης στους παραπάνω θύλακες των Ν. Παγασών που είχαν τεθεί εκτός σχεδίου πόλης.
Με την υπ’ αρ. 560/23-2-2005 απόφαση του Νομάρχη Μαγνησίας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 375/7-4-2005, εγκρίθηκαν τροποποιήσεις  σε ορισμένα οικοδομικά τετράγωνα του ρυμοτομικού σχεδίου.
Με την υπ’ αρ. 1742/17-5-2006 απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 656Δ/3-8-06, εγκρίθηκαν συνολικές τροποποιήσεις του ρυμοτομικού σχεδίου στη συνοικία των Ν. Παγασών.
Η Δ/ση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Βόλου  ξεκίνησε αμέσως τις διαδικασίες προκήρυξης της μελέτης επανασύνταξης της πράξης εφαρμογής και ανάθεσης σε ιδιώτη, αλλά οι συνεχείς προσφυγές μεταξύ των μελετητικών γραφείων, καθυστέρησαν τη διαδικασία και τελικά το πρόβλημα λύθηκε μετά από απόφαση του ΣτΕ.
Η ανάρτηση της μελέτης έγινε τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2011, κατά τη διάρκεια της οποίας υποβλήθηκαν ενστάσεις, οι οποίες κρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου με την υπ’ αριθ. 109/2013 απόφασή του. Ακολούθησε και δεύτερη ανάρτηση, τον Ιούλιο του 2013, με στοχευμένες – προσωπικές προσκλήσεις. Μετά την κρίση τους από το Δημοτικό Συμβούλιο, η μελέτη θα προωθηθεί στον Περιφερειάρχη, για κύρωση.

9.  Πρόταση για εντάξεις μελετών στο «Πράσινο Ταμείο»

Με τις με αρ. 222, 223,224,225,226,227/9.4.2013 Α.Δ.Σ. λήφθηκαν σχετικές αποφάσεις για υποβολή πρότασης, προκειμένου  να ενταχθεί στο «Πράσινο Ταμείο» για χρηματοδότηση σειρά μελετών.  Ειδικότερα :  
· Ολοκλήρωση πράξης εφαρμογής, της επέκτασης σχεδίου πόλης Νεάπολη – Αγ. Ανάργυροι, του Δήμου Βόλου.
· Ολοκλήρωση επανασύνταξης πράξης εφαρμογής της πολεοδομικής ενότητας Ν. Παγασών.
· Ολοκλήρωση γεωλογικής μελέτης, για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου.
· Ολοκλήρωση της πολεοδόμησης της συνοικίας Αγ. Παρασκευής, του Δήμου Βόλου και σύνταξη πράξης εφαρμογής.
· Ολοκλήρωση της πολεοδόμησης του οικισμού Κριθαριάς, της ΠΕ Ν.Αγχιάλου, του Δήμου Βόλου και σύνταξη πράξης εφαρμογής.

Τέλος ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου.
Στις 17.5.2011 το ΥΠΕΚΑ απέστειλε στο Δήμο Βόλου το Σχέδιο Π.Δ. για το Ρυθμιστικό Σχέδιο και Πρόγραμμα Προστασίας Περιβάλλοντος Οικιστικού Συγκροτήματος Βόλου (Ρ.Σ.Β.). Μετά από εκτεταμένη δημόσια διαβούλευση το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, σε ειδική συνεδρίαση, παρουσία Βουλευτών του Νομού και του Περιφερειάρχη, εξέδωσε την υπ’ αρ. 530/2011 απόφαση με συγκεκριμένες παρατηρήσεις στο σχέδιο Π.Δ. 
Μετά από σχετικές υπηρεσιακές και πολιτικές συνεννοήσεις ο Δήμος Βόλου ανέλαβε την επανασύνταξη του σχεδίου, ενσωματώνοντας τις παρατηρήσεις και προτάσεις και των Δήμων Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου, με τη βοήθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στις 23.1.2012 αποστείλαμε στο ΥΠΕΚΑ το νέο σχέδιο Π.Δ. μαζί με τις συνοδευτικές αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, σχεδίων, τεχνικών εκθέσεων κλπ 
Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΚΑ και έχοντας αναγάγει την τροποποίηση της Ζ.Ο.Ε ως ένα μείζον, για το Ρ.Σ.Β., θέμα, αναλάβαμε να καταθέσουμε και συγκεκριμένη αιτιολογημένη πρόταση τροποποίησης της Ζ.Ο.Ε. Για το λόγο αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου εξέδωσε την υπ’ αρ. 215/2012 απόφαση – γνωμοδότηση για την τροποποίηση ΖΟΕ με αποτύπωση αυτών σε χάρτες και διαγράμματα, προκειμένου αυτή να προωθηθεί, από κοινού με το σχέδιο Π.Δ. του Ρ.Σ.Β., στο ΣτΕ για επεξεργασία σε ένα ενιαίο Π.Δ.
Τον Ιανουάριο του 2013 μας απεστάλη από το γραφείο του Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ το τελικό σχέδιο του Π.Δ. με τις τροποποιήσεις που επέφεραν τα υπηρεσιακά στελέχη, καθώς και του σχετικού άρθρου για την τροποποίηση συγκεκριμένων ΖΟΕ. Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι έχουν υιοθετηθεί πολλές από τις παρατηρήσεις και προτάσεις μας και κυρίως το άρθρο με την τροποποίηση της Ζ.Ο.Ε,  Επισημαίνοντας τη θετική αυτή εξέλιξη, με δεδομένο, ωστόσο, ότι ο χωροτακτικός σχεδιασμός θα δεσμεύσει το αναπτυξιακό μέλλον της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής για την επόμενη, ουσιαστικά, εικοσιπενταετία, με το 16824/ΓΠ 3645/  8.2.2013  έγγραφό μας προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ζητήσαμε, ταυτόχρονα,  να υιοθετηθεί το σύνολο των απολύτως τεκμηριωμένων προτάσεων μας, όπως αυτές αναφέρονται στις 530/2011 και 215/2012 αποφάσεις των Δημοτικού Συμβουλίου, ως  ενιαίο και αναπόσπαστο σύνολο, σε συνδυασμό μάλιστα και με τις παρατηρήσεις επί του σχεδίου που διατύπωσε το Τ.Ε.Ε.
Δυστυχώς όμως, παρότι έχει ήδη παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την ολοκλήρωση όλων των ως άνω διαδικασιών, οι οποίες στο σύνολό τους πραγματοποιήθηκαν με την επίβλεψη των αρμοδίων στελεχών του ΥΠΕΚΑ,  και   ενώ υπάρχει ευρεία σύγκλιση απόψεων μεταξύ τοπικών φορέων, υπηρεσιακών στελεχών ΥΠΕΚΑ κλπ,  για άγνωστους σε εμάς λόγους σε εμάς το σχέδιο ΠΔ δεν έχει προωθηθεί ακόμη στο ΣτΕ.

_______________________

Από τα ανωτέρω γίνεται σαφές, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Δήμο Βόλου, ότι όχι μόνο οι μελέτες δεν βρίσκονται στα αζήτητα, αλλά αξιοποιείται κάθε ευκαιρία και κάθε δυνατότητα για την προώθηση και επικαιροποίηση των πολεοδομικών μελετών, προς όφελος της ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής και οικιστικής προστασίας της περιοχής μας.    
Από την πρώτη στιγμή διακηρύττουμε την τεράστια σημασία του ευρύτατου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, ο οποίος αποτελεί, για το λόγο αυτό, προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή, ενώ στρατηγική επιλογή μας αποτελεί η ευρεία κοινωνική διαβούλευση για το καθένα από τα πολεοδομικά αυτά εργαλεία.
Επισημαίνουμε ότι ειδικά στο ΤΕΕ Μαγνησίας είναι πλήρως γνωστή η εξέλιξη των μελετών αυτών, αφού, για κάθε στάδιο στο οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, ζητούμε εκτός των άλλων και την άποψή του. Θυμίζουμε μάλιστα ότι για το Γ.Π.Σ. της Ν. Αγχιάλου, παρόλο που έχουμε ζητήσει τις απόψεις του ΤΕΕ Μαγνησίας ήδη  με το με αρ. πρωτ. 5219/11-6-2013 έγγραφο της Δ/σης Υπηρεσίας Δόμησης (με καταληκτική ημερομηνία την  1.7.2013), αυτές μέχρι στιγμής δεν μας έχουν κατατεθεί.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς έχουν κάνει οι άλλοι Δήμοι του Νομού μας για τα θέματα αυτά, ωστόσο η ισοπεδωτική εκ μέρους σας αναφορά, το ελάχιστο που μπορούμε να πούμε είναι ότι δημιουργεί απολύτως στρεβλές εντυπώσεις και αδικεί προδήλως το Δήμο Βόλου, αλλά – θα προσθέταμε-  και τη συνεργασία που έχουμε όλο αυτό το διάστημα στα θέματα του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού της περιοχής. Ελπίζουμε ότι το στοιχείο αυτό θα το λάβετε υπόψη την επόμενη φορά που θα αναζητήσετε από τους Δήμους, ερμηνεύοντας, έστω, κατά το δοκούν το θεσμικό ρόλο του ΤΕΕ, τις όποιες «ευθύνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: