Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Συνεχίζονται με εντυπωσιακή επιτυχία οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Βόλου

Με τη Γιορτή Κρασιού Νέας Αγχιάλου και τον Πηλιορείτικο Γάμο στην Πορταριά, δυο διοργανώσεις που αποτελούν από τους πλέον μακροχρόνιους και δημοφιλείς θεσμούς της περιοχής, κορυφώνονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο οι φετινές καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου. Για πρώτη φορά φέτος, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες Τοπικές Κοινότητες του Δήμου, σε γνωστούς αλλά και σε μη αξιοποιημένους έως τώρα χώρους. Εκδηλώσεις που ανέδειξαν τα έθιμα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του κάθε τόπου, αλλά και εκδηλώσεις σύγχρονες, για όλες τις ηλικίες, που διοργανώθηκαν με τη συνεργασία του Δήμου Βόλου,  του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε. Δήμου Βόλου και των τοπικών φορέων. 
Τόσο ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, όσο και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Απ.Παντσάς,  ο πρόεδρος   του ΔΟΕΠΑΠ  Π. Μαβίδης και ο υπεύθυνος Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ  Μ.Τσάμης, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης του προγράμματος και την εντυπωσιακή απήχηση που είχε, αφού χιλιάδες συμπολίτες και επισκέπτες της περιοχής κατέκλυσαν τους χώρους των εκδηλώσεων και ψυχαγωγήθηκαν με τα μουσικά και θεατρικά σχήματα. «Η εντυπωσιακή ανταπόκριση του κόσμου – ντόπιων και επισκεπτών – αποδεικνύει ότι επιτεύχθηκε ο διπλός στόχος που είχαμε θέσει. Δηλαδή,  αφενός της ψυχαγωγίας των συμπολιτών μας, που το έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη αφού, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι μακρινές αποδράσεις για τους περισσότερους ήταν φέτος απαγορευτικές, αφετέρου της τουριστικής προβολής και ανάπτυξης της περιοχής», υπογράμμισε ο κ.Σκοτινιώτης. 
 «Το σημαντικό είναι», όπως τόνισε ο Δήμαρχος, «ότι οι καθιερωμένες επί σειρά ετών εκδηλώσεις όχι μόνο δεν αποδυναμώθηκαν με τη δημιουργία του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου, αλλά αντίθετα ενισχύθηκαν και αναβαθμίστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ προστέθηκαν και νέες εκδηλώσεις. Και αυτό διότι σταθερή επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής, στο πλαίσιο του ενιαίου Δήμου Βόλου, είναι να διατηρηθεί και αναδειχθεί η ιδιαίτερη παραγωγική, κοινωνική και πολιτιστική ταυτότητα της κάθε περιοχής, αφού η διαφορετικότητα αυτή αποτελεί το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του Δήμου. Επιπλέον, στόχος είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των Δημοτικών Ενοτήτων και η συνύπαρξη θεσμών και εθίμων από διάφορες πηγές και διαφορετικές ρίζες». Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η «Ψαράδικη Βραδιά» στην Αγριά, που φέτος συμπλήρωσε 50 χρόνια ζωής και η επιτυχία της ξεπέρασε κάθε προηγούμενη διοργάνωση, τα «Θεοφίλεια», οι γιορτές του λουκάνικου, του τσίπουρου, του πεπονιού, του κερασιού, του ροδάκινου, της ελιάς, όπως επίσης η Γιορτή Κρασιού Ν.Αγχιάλου και ο «Πηλιορείτικος Γάμος», που πραγματοποιούνται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, αλλά και οι «Μνήμες Προσφύγων» που καθιερώθηκαν πέρυσι και διοργανώνονται για δεύτερη χρονιά φέτος στις 9 Σεπτεμβρίου.

«Μωσαϊκό» εκδηλώσεων

Το φετινό πρόγραμμα αποτελεί ένα «μωσαϊκό» εκδηλώσεων, που συνδυάζει την ανάδειξη του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού και της ερασιτεχνικής δημιουργίας, με τη φιλοξενία καταξιωμένων καλλιτεχνών και σχημάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τον ιδιαίτερο τόνο στις φετινές εκδηλώσεις έδωσε η περιοδεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου με την επιτυχημένη παραγωγή «Μιας Πεντάρας Νιάτα» σε όλη σχεδόν την έκταση του ενιαίου Δήμου Βόλου, όπου ήταν εφικτή η παρουσίαση λόγω των ειδικών τεχνικών απαιτήσεων. Επίσης, η περιοδεία της θεατρικής ομάδας Νέας Αγχιάλου με το έργο «Τα μωρά τα φέρνει ο Πελαργός» και η περιοδεία της συνεργαζόμενης θεατρικής ομάδας «Θρυαλλίδα» με το έργο «Μπαμπάδες με Ρούμι». Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά φέτος πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις και σε απομακρυσμένες Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Βόλου, όπως στον Άγιο Λαυρέντιο και τη Δράκεια, προσφέροντας υψηλού επιπέδου ψυχαγωγία στους θεατές που κατέκλυσαν τους χώρους των παραστάσεων.
Πόλο έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες αποτέλεσαν επίσης τα παραδοσιακά, λαϊκά πανηγύρια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, τα οποία συνδυάζονται κατά κύριο λόγο με θρησκευτικές γιορτές, έχουν πολύχρονη ιστορία και συνδέονται με τοπικά έθιμα, όπως αυτά εξελίσσονται με το πέρασμα των χρόνων. Με τη δημιουργία του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου, οι τοπικές γιορτές όχι μόνο διατηρήθηκαν, αλλά αναβαθμίστηκαν και ενισχύθηκαν τόσο από καλλιτεχνικής – ψυχαγωγικής πλευράς, όσο και από οργανωτικής, με σημαντική μείωση του οικονομικού κόστους, λόγω της άψογης συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Βόλου, τα Συμβούλια των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και τους φορείς – συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην κάθε περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση του προγράμματος καλοκαιρινών εκδηλώσεων, λόγω και της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, κινητοποιήθηκε εθελοντικά σημαντικό μέρος από τη σύγχρονη πολιτιστική και καλλιτεχνική δημιουργία του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής, ενώ για τη διεκπεραίωσή τους εργάστηκαν πολλά υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου και του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Μεγάλο γεγονός κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού αποτέλεσε το Πανελλήνιο Αντάμωμα των Συλλόγων της Ανατολικής Ρωμυλίας, που έγινε στη Ν.Αγχίαλο στις 27 Ιουλίου, ενώ τη σφραγίδα βάζουν δύο κορυφαίες παγκόσμιες διοργανώσεις, η 7η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής που διεξήχθη από 27.7.13 έως 4.8.13 με τη συμμετοχή 160 μαθητών από 36 χώρες του πλανήτη, και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πόλο Νέων Γυναικών που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, με συνδιοργανωτές το Δήμο Βόλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
«Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο Βόλος έχει τη δύναμη και τη δυνατότητα να συνδυάζει τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό με τον Τουρισμό, επιβεβαιώνοντας ότι έχει καθιερωθεί ως πόλη μεγάλων διεθνών γεγονότων, με σημαντικά θετικές επιπτώσεις στη διεθνή προβολή της και την τόνωση της τοπικής οικονομίας», τόνισε ο κ.Σκοτινιώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: