Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Διήμερος ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στη Μακρινίτσα

Ένα από τα πιο φημισμένα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου στο Νομό Μαγνησίας, πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας. Οι εορτασμοί  ξεκινούν από την παραμονή της γιορτής και κορυφώνονται το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου με τη λήξη του παραδοσιακού πανηγυριού. Έτσι και φέτος, το απόγευμα της Τετάρτης 14 Αυγούστου, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μακρινίτσα θα πραγματοποιηθεί αρτοκλασία και στη συνέχεια, στην κεντρική πλατεία θα ξεκινήσει το πανηγύρι, το οποίο θα διακοπεί τις πρώτες πρωινές ώρες για να συνεχιστεί και να κορυφωθεί την επόμενη ημέρα.
Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, πραγματοποιείται το πρωί Θεία Λειτουργία σε κλίμα κατάνυξης ενώ το βράδυ συνεχίζεται το παραδοσιακό πανηγύρι στην πλατεία,  με πολύ κέφι και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου. Στον φετινό εορτασμό συμμετέχει η Δημοτική – Λαϊκή ορχήστρα των ΤΑΚΗ ΜΙΧΑΗΛ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΕΡΑΣΙΩΤΗ και ΜΑΡΘΑΣ ΚΟΡΙΜΠΗ.
Ο διήμερος εορτασμός αποτελεί σημείο αναφοράς για την κοινωνική ζωή του χωριού. Το διήμερο πανηγύρι αποτελεί και αφορμή συνάντησης των ντόπιων που πάντα επιστρέφουν το Δεκαπενταύγουστο για να γιορτάσουν με τους δικούς τους ανθρώπους στο χωριό.
Η ιστορία του πανηγυριού ταυτίζεται με την ιστορία της Μακρινίτσας και είναι ζωντανή ακόμη  η μνήμη  της έναρξης του πανηγυριού από τους «βρακάδες» οι οποίοι έσερναν πρώτοι το χορό με τον Πρόεδρο της Κοινότητας και με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων (νταούλι, ζουρνάς). Με το πέρασμα των χρόνων, το πανηγύρι εμπλουτίστηκε και με άλλα στοιχεία, η παράδοση ανανεώθηκε και συνεχίζει να ανανεώνεται από τους σύγχρονους Μακρινιτσιώτες, οι οποίοι διαφυλάττουν τα έθιμα του τόπου τους.
Στο σύγχρονο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου στην κεντρική πλατεία, το πρόγραμμα,  πέραν της παραδοσιακής μουσικής,  περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα μουσικών ειδών, καθώς είθισται στο συγκεκριμένο πανηγύρι να χορεύονται και ευρωπαϊκοί χοροί (βαλς, τανγκό κλπ).
Από τουριστικής πλευράς, ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου έχει καταστήσει τη Μακρινίτσα όχι μόνο  τουριστικό προορισμό για τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά και τόπο προσκυνήματος.
Τις εκδηλώσεις, οι οποίες οργανώνονται και φέτος από τον Δήμο Βόλου και την Τοπική Κοινότητα Μακρινίτσας, υποστηρίζουν ένθερμα οι επαγγελματίες της Μακρινίτσας αλλά και όλοι οι κάτοικοι του χωριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: