Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Οι απόδημοι Μάγνητες στηρίζουν το κοινωνικό έργο του Δήμου Βόλου

Στην εδραίωση ουσιαστικών δεσμών επικοινωνίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στο Δήμο Βόλου και το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων»,  έχει συμβάλει η εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών που καλλιεργήθηκε συστηματικά τα τελευταία τρία χρόνια, μέσα από τη συνδιοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων. Σε πρόσφατη συνάντηση του Δημάρχου Βόλου κ. Πάνου Σκοτινιώτη με το νεοεκλεγέν Δ.Σ. του Σωματείου και τον νέο πρόεδρο Αχιλλέα Παπαρσένο, επαναβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων με σκοπό την ανάπτυξη γόνιμης συνεργασίας και την προώθηση κοινών στόχων.
Ειδικότερα, λίγες ημέρες μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσαν οι δυο φορείς στις 7 Αυγούστου 2013 στο Δημαρχείο Βόλου, με ομιλητή τον διακεκριμένο Βολιώτη ερευνητή και Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου UCLA Δ. Ηλιόπουλο, πραγματοποιήθηκε δείπνο των μελών του «Κοινού» με προσκεκλημένους  τον Δήμαρχο Βόλου κ.Πάνο Σκοτινιώτη, την Αντιδήμαρχο Διοίκησης, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Πολιτικής Προστασίας και ΚΕΠ κ.Νατάσα Οικονόμου, τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού κ. Απόστολο Παντσά και τη δημοτική σύμβουλο, Πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Βόλου κ.Κερασία Μπαρτζιώκα.  Παρόντες στο δείπνο ήταν τα μέλη του «Κοινού»: Αλεξίου Κατερίνα, Βελισσιώτης Νίκος, Βερμέουλεν Κορνήλιος, Γκρέκας Αντώνης, Γκρέκα Μπριγκίτ, Ζαφραντζάς Ευστάθιος,  Ζαφραντζά-Βερμέουλεν Σοφία, Ζουπανιώτης Απόστολος, Ηλιόπουλος Δημήτρης, Ηλιόπουλος Αχιλλέας, Καρμίρης Λευτέρης, Καρύδη Πόλυ, Κουκουσάς Γιάννης με την σύζυγό του, Κώσταινα Βίκυ, Λαλιώτη Μαρία με τον σύζυγό της Διονύση Σακκά, Πετρόχειλος Γιώργος, Πετρόχειλος Σταμάτης,  Παπαρσένος Αχιλλέας, Πράντζος Νίκος, Πράντζου-Πουρνάρα Μαρία, Σταθόπουλος Αθανάσιος,  Τζάνος Δημήτρης και Τζάνου- Παχλίς Ρόζμυ.
Ο Δήμαρχος Βόλου υπογράμμισε ιδιαίτερα την θετική στάση των απόδημων Μαγνήτων σε θέματα που αφορούν την περιοχή, τονίζοντας ότι από το 2011 που ξεκίνησε η συνεργασία του «Κοινού» με τον Δήμο Βόλου, δόθηκε νέα πνοή στην αμφίδρομη σχέση Μαγνησίας – Ομογενειακών  εστιών, με το Δήμο Βόλου να αξιοποιεί τις μεγάλες δυνατότητες των απόδημων Μαγνησιωτών να βοηθήσουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους.
Απευθυνόμενος στα μέλη του «Κοινού» ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε χαρακτηριστικά:  «Μας γεμίζει χαρά, τιμή και υπερηφάνεια η καταξίωση που έχετε κατακτήσει  στις χώρες όπου ζείτε και εργάζεστε. Αυτή  είναι η μεγάλη, η πραγματική βοήθεια που προσφέρετε στην Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα σας». Εξάλλου, αναφέρθηκε στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, στις προτεραιότητες που έχει θέσει ο Δήμος Βόλου και ζήτησε από τα μέλη του Κοινού των Μαγνήτων να βοηθήσουν το Δήμο με τεκμηριωμένες προτάσεις, αξιοποιώντας την επιστημονική τους γνώση και καλές πρακτικές από τις δεύτερες πατρίδες τους.  Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά, για μια ακόμη φορά,  τον κ. Δημήτρη Ηλιόπουλο για την ευκαιρία που έδωσε στην τοπική μας κοινωνία να γνωρίσει πλευρές του ανεκτίμητου ερευνητικού έργου της ομάδας του, λέγοντας ότι η εκδήλωση στο Δημαρχείο «αγκαλιάστηκε» από τους συμπολίτες και άφησε άριστες εντυπώσεις. «Είμαστε περήφανοι για το ακαδημαϊκό έργο και τα επιστημονικά σας επιτεύγματα, τα οποία σκορπούν ελπιδοφόρα μηνύματα σε συνανθρώπους μας που τόσο πολύ το έχουν ανάγκη», είπε και πρόσθεσε ότι ο Δήμος Βόλου προσβλέπει και σε άλλες παρόμοιες συνεργασίες στο μέλλον.
Επίσης ο κ. Σκοτινιώτης υπενθύμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια το «Κοινόν των Μαγνήτων» ανέλαβε αξιόλογες πρωτοβουλίες τόσο στον τομέα του πολιτισμού, όσο και για την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της πόλης. Συγκεκριμένα, το 2011, συνδιοργάνωσε με τον Δήμο Βόλου εκδήλωση με θέμα «3000 χρόνια Μάγνητες» και παρείχε ενεργή υποστήριξη για την ανασκαφή και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών, ενώ τον Αύγουστο του 2012 διοργάνωσε από κοινού με το Δήμο Βόλου το 4ο Συνέδριό του, με θέμα «Η συμβολή των Απoδήμων Μαγνήτων στις Ενεργειακές και Τουριστικές Προκλήσεις του Δήμου Βόλου».
Κατά τη διάρκεια του δείπνου, αναφέρθηκαν οι στόχοι του Σωματείου για το άμεσο μέλλον με σκοπό την πάσης φύσεως προσφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα των μελών του.  Όσον αφορά τον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, το «Κοινόν» διαβεβαίωσε ότι  θα συνεχίσει τη συνεργασία με το Δήμο Βόλου με σκοπό τη στήριξη των πιο ανήμπορων συμπολιτών και την αντιμετώπιση φαινομένων φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού που ολοένα και περισσότερο εμφανίζονται στην τοπική κοινωνία. Στο σημείο αυτό, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ.Παντσάς παρουσίασε στα μέλη του «Κοινού» το σημερινό επίπεδο των κοινωνικών δομών του Δήμου Βόλου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε δυο σημαντικές δράσεις. Η πρώτη αφορά τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, το οποίο έχει καταφέρει να διπλασιάσει τον αριθμό των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών που υποστηρίζει, και η δεύτερη την προσπάθεια συγκέντρωσης σχολικών ειδών, για δεύτερη χρονιά φέτος, με σκοπό τη διανομή τους σε παιδιά οικογενειών που δεν έχουν τη δυνατότητα να τους παρέχουν το απαραίτητα εφόδια για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Σημειώνεται ότι η δράση κοινωνικής αλληλεγγύης του «Κοινού» ξεκίνησε το 2011, με το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού όπου τα μέλη και οι φίλοι του «Κοινού των Μαγνήτων» καταθέτουν τις χορηγίες τους. Η δράση αυτή, εκτός των άλλων ιδρυμάτων της Μαγνησίας, εστιάζεται κυρίως στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Βόλου που κατόπιν συνεννόησης με τους αρμόδιους καλύπτει τρέχουσες ανάγκες, ως επί το πλείστον σε τρόφιμα όπως: γάλα εβαπορέ, ζάχαρη, αλεύρι, ρεβύθια, φασόλια, φακές, ρύζι, λάδι, ζυμαρικά, τοματοπολτό, σαμπουάν, χαρτί υγείας, βαρέλι αποθήκευσης λαδιού, αυγά πασχαλινά σοκολατένια, πασχαλινές λαμπάδες. κλπ. 
Μια παράλληλη δράση κοινωνικής αλληλεγγύης αναπτύσσεται από τα μέλη του «Κοινού» Κων/νο και Άννα Βαρδάκη οι οποίοι δρουν με την Ομάδα των Βρυξελλών συγκεντρώνοντας τρόφιμα μακράς διάρκειας, ρούχα, φάρμακα, χειρουργικό εξοπλισμό, λευκά είδη, βιβλία για δανειστικές βιβλιοθήκες και σχολικά βιβλία δημοτικού, τα οποία στέλνουν με φορτηγά και διανέμουν σε διάφορα ιδρύματα μεταξύ των οποίων είναι και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Βόλου.

Επιστολή στον Α. Παπαρσένο
Σε συγχαρητήρια επιστολή του προς τον νέο Πρόεδρο του «Κοινού των Μαγνήτων» κ. Αχιλλέα Παπαρσένο, ο κ. Σκοτινιώτης εκφράζει τις ευχές του για γόνιμη και εποικοδομητική θητεία, ευόδωση των στόχων και τη συνέχιση του σημαντικού έργου του παγκόσμιου σωματείου των αποδήμων συμπατριωτών μας. Επίσης υπογραμμίζει τη μεγάλη σημασία που αποδίδει ο Δήμος Βόλου στη συσπείρωση και σύνδεση  των  αποδήμων συμπατριωτών μας με την ιδιαίτερη πατρίδα τους. «Από  τη συνεργασία μας αυτή και την αξιοποίηση των γνώσεων, της εμπειρίας και της θέλησής σας για προσφορά, μπορούμε να προσδοκούμε σε σημαντικά οφέλη, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη εποχή που περνάει ο τόπος μας», τονίζει χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «μετά και την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», έχει ανοίξει ένας νέος ιστορικός κύκλος για το Δήμο Βόλου.  Ήδη και ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, ετοιμαζόμαστε να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά στα επόμενα βήματα υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για το αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό μέλλον της πόλης μας. Στην προσπάθεια αυτή σάς θέλουμε, και είμαστε βέβαιοι πως είστε, δίπλα μας».

Βιογραφικό
Ο Αχιλλέας  Παπαρσένος γεννήθηκε  το 1949 στο Βόλο, όπου αποφοίτησε από το Β’ Λύκειο Αρρένων το 1967.
Σπούδασε με υποτροφία του ΙΚΥ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου απέκτησε το πτυχίο Οικονομικών Επιστημών το 1972 και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ουάσιγκτον, όπου έλαβε το δίπλωμα Μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το πανεπιστήμιο American University το 1976.
Έκανε σταδιοδρομία ως Ακόλουθος Τύπου και Σύμβουλος Επικοινωνίας της Ελλάδος στο εξωτερικό και διηύθυνε τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδος  στην Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Μελβούρνη και Γενεύη, από όπου συνταξιοδοτήθηκε το Δεκέμβριο 2011.
Στην Αθήνα, επί μία τριετία, διετέλεσε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημοσίων Σχέσεων στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας /Ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: