Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Έπεσε το πρώτο κτίσμα για τη διάνοιξη της οδού Αλαμάνας

Με την κατεδάφιση της πρώτης από τις τέσσερις παλιές κατοικίες που απαλλοτριώθηκαν από το Δήμο Βόλου για το σκοπό αυτό, άρχισαν σήμερα οι εργασίες για τη διάνοιξη της οδού Αλαμάνας στο τμήμα από Ιερολοχιτών έως Δημητσάνας. Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, η οποία αποτελούσε χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής και ολόκληρου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, αλλά δεν μπορούσε να υλοποιηθεί λόγω εμπλοκών στο θέμα των απαλλοτριώσεων.
Στον τόπο των εργασιών βρέθηκε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης μαζί με τους δυο αρμόδιους Αντιδημάρχους, Πολεοδομίας και Βιώσιμης Κινητικότητας Ν.Μόσχο και Τεχνικών Υπηρεσιών Φ.Λαμπρινίδη. Ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε ότι,  δυστυχώς χρειάστηκαν πάρα πολλά χρόνια, για την υλοποίηση αυτού του έργου, που θα δώσει λύση σ’ ένα σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Όταν ανέλαβε η παρούσα Δημοτική Αρχή διαπίστωσε ότι είχε περάσει άπρακτη η προθεσμία της απαλλοτρίωσης και αν ξεκινούσε τη διαδικασία από την αρχή, θα χρειαζόταν να περάσουν  πολλά χρόνια. «Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο επιλέξαμε την οδό των συζητήσεων  και των διαπραγματεύσεων, τόσο με τους ιδιοκτήτες όσο και με τους δικηγόρους, τις οποίες επιμελήθηκε η υπηρεσία και προσωπικά ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Ν.Μόσχος. Εμείς δεν στεκόμαστε στο παρελθόν. Κοιτάμε μπροστά και προσπαθούμε, σ’ ένα εξαιρετικά αντίξοο οικονομικό περιβάλλον που ανάλογο ουδέποτε υπήρξε στο παρελθόν, με μειωμένες χρηματοδοτήσεις πάνω από 60% και με τους συμπολίτες μας να δυσκολεύονται δραματικά να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις, να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα και να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής στην πόλη».
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Ν. Μόσχος, ο οποίος χαρακτήρισε το έργο «γεφύρι της Άρτας» για την πόλη του Βόλου, υπογράμμισε ότι η διάνοιξη της Αλαμάνας δεν ήταν ούτε αυτονόητη, ούτε εύκολη υπόθεση. Ήταν ένα ιδιαίτερα σύνθετο, διοικητικά και νομικά, θέμα, το οποίο με μεθοδικότητα και επιμονή κατάφερε η Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσει, χάρις και στις συστηματικές προσπάθειες της Διεύθυνσης Πολεοδομίας. 
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Φ.Λαμπρινίδης ανέφερε ότι η διάνοιξη της οδού Αλαμάνας αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του Δήμου, για την οριστική αντιμετώπιση ενός σημαντικού προβλήματος που απαιτούσε συνδυασμένη παρέμβαση. Επίσης, τόνισε ότι η παρέμβαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για ολόκληρο το Πολεοδομικό Συγκρότημα και ιδιαίτερα για τη Δημοτική Ενότητα Νέας Ιωνίας, καθώς θα επιλύσει προβλήματα που αφορούν κυρίως την περιοχή πάνω από τη σιδηροδρομική γραμμή. Δηλαδή, θα προκύψουν ωφέλειες στους τομείς της ήπιας κυκλοφορίας, της ηχορύπανσης και γενικά της κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης, ιδιαίτερα για τις νότιες συνοικίες της Νέας Ιωνίας. 
Οι εργασίες διάνοιξης ξεκίνησαν από τη συμβολή της οδού Αλαμάνας με την οδό Ιερολοχιτών και συνεχίζονται προς την οδό Δημητσάνας. Οι κατεδάφιση των κτισμάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν εργασίες διαμόρφωσης και ασφαλτόστρωσης. Μετά το πέρας των εργασιών, το πλάτος και τα χαρακτηριστικά του δρόμου θα είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που ισχύουν σήμερα στη συνέχεια της οδού Αλαμάνας, μετά τη συμβολή με την οδό Δημητσάνας. Να σημειωθεί, τέλος, ότι η παρέμβαση θα συνδυαστεί με ευρύτερες κυκλοφοριακές επεμβάσεις στον παρακείμενο κόμβο, ενώ η Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης μελέτης η οποία θα ρυθμίζει συνολικά την κυκλοφορία στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: