Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Μ’ ένα παραμύθι …στη μάχη της διαφορετικότητας

Με μια ξεχωριστή εκδήλωση στο 10ο Δημοτικό Σχολείο που λειτουργεί στη συνοικία του Αλιβερίου, πέφτει η αυλαία των δράσεων, εκδηλώσεων, σεμιναρίων και συναντήσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς από διάφορους φορείς της πόλης, με σκοπό τη διαμόρφωση  κλίματος συναίνεσης και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ παιδιών, αλλά και ενηλίκων, διαφορετικής προέλευσης και αντίληψης. Το πρόγραμμα των δράσεων υλοποιήθηκε συγκεκριμένα από το Δήμο Βόλου - Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, την ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ με το Κέντρο Στήριξης Ρομά Αλιβερίου, το Πρόγραμμα «Εκπαίδευση Παιδιών Ρομά» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.
Στόχος ήταν η σταδιακή, σωστή αλλά και συνολική ένταξη στην εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών ρομά, όπως υπαγορεύει η κοινωνική αναγκαιότητα και όπως η νομοθεσία επιβάλλει. Με συνεχή και μεθοδευμένη δουλειά όλοι οι παραπάνω φορείς έχουν καταφέρει να σπάσουν τα φραγμούς της απομόνωσης και της γκετοποίησης και έχουν δρομολογήσει την απρόσκοπτη ένταξη των παιδιών ρομά σε μια ευρύτερη κοινωνία που δέχεται την διαφορετικότητα.
Η σειρά των φετινών δράσεων κλείνει με την εκδήλωση «Στη μάχη για τη Διαφορετικότητα», που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Ιουνίου στο 10ο  Δημοτικό Σχολείο, στη καρδιά της διαφορετικότητας, για να  βγει ακόμη πιο δυνατά το μήνυμα της ανάγκης για ενσωμάτωση σε μια δίκαιη κοινωνία.
Ο Ζαχαρίας Σακκής, ένας 93χρονος Βολιώτης της διασποράς, Εβραίος στο θρήσκευμα, ονειροπόλος παραμυθάς, θα διαβάσει, θα συνομιλήσει με τα παιδιά του σχολείου και θα σχολιάσει τις ζωγραφιές που ενέπνευσε το παραμύθι του «Η ιστορία ενός σπάνιου παιδιού» που με το τέλος της εκδήλωσης θα μοιραστεί στα παιδιά του σχολείου. Τα παιδιά θα προσπαθήσουν επίσης να γράψουν το τέλος που τα ίδια θέλουν στο παραμύθι.
«Με αυτήν την εκδήλωση» τόνισε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού κ.Απόστολος Παντσάς, «στέλνουμε ένα πολλαπλό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Διατρανώνουμε την πολιτική μας βούληση να παρέμβουμε δραστικά ούτως ώστε να δρομολογηθούν οι σωστές συνθήκες για την απρόσκοπτη ενσωμάτωση των παιδιών ρομά στον κοινωνικό ιστό της πόλης. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ζαχαρία Σακκή που και φέτος όπως και πέρυσι μας έδειξε πόσο κοντά βρίσκεται στην γενέτειρά του και πόσο φροντίζει τα παιδιά της, αφού και φέτος μοιράζει πάνω από χίλια πεντακόσια παραμύθια σε παιδιά σχολείων του Βόλου».


Δεν υπάρχουν σχόλια: