Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Θετικά αποτελέσματα από τη δράση της ΑΝΕΒΟ το 2012

Με πλεόνασμα ύψους 4.786,07 ευρώ έκλεισε τον κύκλο των δραστηριοτήτων της το 2012 η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δήμου Βόλου (ΑΝΕΒΟ), όπως προκύπτει από την έκθεση πεπραγμένων που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. της Εταιρείας στην τελευταία συνεδρίαση. Όπως είναι γνωστό το 2012 ήταν ο δεύτερος χρόνος λειτουργίας της ΑΝΕΒΟ, η οποία αποτελεί συνέχεια της ΔΕΜΕΚΑΒ και δημιουργήθηκε από την απόσχιση του τμήματος προγραμμάτων. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι και η χρήση του 2011 είχε κλείσει με πλεόνασμα.
Στη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου η ΑΝΕΒΟ συνέχισε και διεύρυνε τις σχέσεις συνεργασίας με φορείς και συνεργάτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που είχαν θεμελιωθεί από τη ΔΕΜΕΚΑΒ. Βασικοί τομείς δραστηριότητας ήταν η υλοποίηση προγραμμάτων, κυρίως ευρωπαϊκών, η εκπόνηση και υποβολή προτάσεων για ένταξη σε νέα προγράμματα, η εκπόνηση μελετών αποκλειστικά από το δυναμικό της ή σε συνεργασία με άλλους φορείς και τέλος, η παρακολούθηση των συμβάσεων παραχώρησης που προέρχονται από τη ΔΕΜΕΚΑΒ.
Την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της χρονιάς που πέρασε εξέφρασαν τόσο ο απελθών Πρόεδρος του Δ.Σ. Δ.Δερβένης, όσο και ο σημερινός Πρόεδρος κ. Γ.Καουνάς, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι παρά το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, οι δραστηριότητες της ΑΝΕΒΟ υλοποιήθηκαν χωρίς να υπάρξει οικονομική στήριξη ή επιδότηση από οποιοδήποτε δημόσιο φορέα. Παρά τις κατά καιρούς μικρές ή μεγάλες καθυστερήσεις το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα, όπως προκύπτει και από τις οικονομικές καταστάσεις, είναι θετικό. Προτεραιότητα αποτέλεσαν οι δράσεις που στοχεύουν στην αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση του ποσοστού ανεργίας.
Αναλυτικότερα, οι δραστηριότητες που ανέπτυξε η Εταιρεία ανά τομέα δράσης έχουν ως εξής:
Υλοποίηση προγραμμάτων
1) Πρόγραμμα INTERREG IV C: MMOVE (Διαχείριση των μετακινήσεων στις Ευρωπαϊκές πόλεις – Αλλαγή Προτύπων Κινητικότητας). Στόχος του έργου είναι η ανταλλαγή πολιτικών βιώσιμης κινητικότητας και η βελτίωση του επιπέδου γνώσης και ενημέρωσης σε καινοτομίες διαχείρισης κινητικότητας σε ευρωπαϊκές πόλεις μεσαίου μεγέθους (50.000 – 250.000 κάτοικοι), μέσω της ανάλυσης, επί τόπου παρακολούθησης και εφαρμογής σε κάθε πόλη εταίρο αντίστοιχων βέλτιστων πρακτικών.
2) Πρόγραμμα LIFE+: Έργο CLIM LOCAL 2020 (Ανάπτυξη τοπικών δράσεων για περιορισμό των φαινομένων που προκαλούν τις κλιματολογικές αλλαγές). Το πρόγραμμα στοχεύει στην εφαρμογή δράσεων σε τοπικό επίπεδο για την  μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Οι δράσεις και τα πρακτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα αυτό θα λειτουργήσουν ως πρότυπα και για άλλες τοπικές αρχές.
3) ΕΣΠΑ – ΤΟΠΕΚΟ- πράξη: «Προώθηση Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στο Βόλο». Το πρόγραμμα στοχεύει στην προώθηση της απασχόλησης για ανέργους ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, ως αποτέλεσμα διάγνωσης εξειδικευμένων τοπικών αναγκών και  ανάδειξης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής παρέμβασης. Πιο συγκεκριμένα η Πράξη στοχεύει στην μείωση του ποσοστού ανεργίας ενισχύοντας τη δημιουργία τουλάχιστον 10 κοινωνικών επιχειρήσεων στους τομείς του Πολιτισμού, της Πράσινης Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Οικονομίας από 80 ανέργους που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που ορίζει το Πλαίσιο, με απώτερο σκοπό την προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στο διευρυμένο Δήμο Βόλου.
4) ΕΣΠΑ – ΤΟΠΣΑ – πράξη: «+ΕΡΓΑΣΙΕΣ – Τοπικές Πρωτοβουλίες για νέες Ευκαιρίες Απασχόλησης στο Βόλο». Το πρόγραμμα στοχεύει στην προώθηση της απασχόλησης για ανέργους, ως αποτέλεσμα διάγνωσης εξειδικευμένων τοπικών αναγκών και ανάδειξης των αναπτυξιακών 3 δυνατοτήτων της περιοχής παρέμβασης. Πιο συγκεκριμένα η Πράξη στοχεύει στην μείωση του ποσοστού ανεργίας ενισχύοντας τη δημιουργία τουλάχιστον 12 επιχειρήσεων στους τομείς του Τουρισμού, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Πρωτογενούς παραγωγής από 80 ανέργους που ανήκουν στο γενικό πληθυσμό και τις δύο ειδικές κατηγορίες, που ορίζει το Πλαίσιο, με απώτερο σκοπό την προώθηση της επιχειρηματικότητας στο διευρυμένο Δήμο Βόλου.
Προτάσεις προγραμμάτων
Οι προτάσεις για την υλοποίηση προγραμμάτων που κατατέθηκαν από την ΑΝΕΒΟ το 2012 είναι:
1) Πρόγραμμα INTELLIGENT ENERGY: Έργο TAREUME (Πρωτοβουλίες Δράσεων για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από εργαζόμενους σε Δήμους). Ο σκοπός του έργου είναι η υλοποίηση δράσεων και εφαρμογή αποδεδειγμένων καλών πρακτικών για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο αστικό περιβάλλον, με έμφαση στα δημοτικά κτίρια και τις κατοικίες των εργαζομένων του Δήμου και ευπαθών ομάδων, μέσω της υλοποίησης δράσεων που θα έχουν ως σκοπό να κινητοποιήσουν τους εργαζομένους στους Δήμους, την τοπική αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις και φορείς προς αυτή την κατεύθυνση.
2) Πρόγραμμα CBC-MED: Έργο MEDCLUS (Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Συστήματα για την Διεθνική Στρατηγική και Βιώσιμη Ανάπτυξη). Σκοπός του είναι η δημιουργία ενός μεσογειακού Συστήματος (cluster) στην ποιότητα των γεωργικών προϊόντων διατροφής με στόχο την αξιοποίηση «μικρής αλυσίδας» μεταξύ παραγωγού, μεταποίησης και διάθεσης, την ασφάλεια των προϊόντων, τον τοπικό προσδιορισμό των τροφίμων (ονομασία προέλευσης), και όλα αυτά συνδεδεμένα με οικοτουριστικές διαδρομές και «πράσινους διαδρόμους», την ενίσχυση της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής προσφοράς στην ίδια περιοχή όπου δημιουργούνται παραγωγικά συστήματα.
Μελέτες
Η ΑΝΕΒΟ εκπόνησε τις παρακάτω μελέτες:
1) Διερεύνηση των τρόπων αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας στον ενιαίο Δήμο Βόλου. Η μελέτη περιλαμβάνει: α) Τη συγκέντρωση και επεξεργασία όλων των στοιχείων των ακινήτων κάθε δημοτικής ενότητας, ώστε να διαμορφωθεί ολοκληρωμένος φάκελος για το καθένα ακίνητο, β) Την επεξεργασία εναλλακτικών προτάσεων για την αξιοποίηση τους, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής του ενιαίου Δήμου, γ) Τον εντοπισμό από το σύνολο των ακινήτων κάθε δημοτικής ενότητας εκείνων που καταρχήν, προσφέρονται για κατά προτεραιότητα αξιοποίηση από το Δήμο. 
2) Διερεύνηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια του Δήμου Βόλου και σύνταξης πρότασης για υποβολή στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ» του ΥΠΕΚΑ. Η μελέτη περιλαμβάνει: α) Τη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων σχετικά με συγκεκριμένα κτίρια του Δήμου Βόλου ως προς την υφιστάμενη ενεργειακή τους συμπεριφορά, β) Τη διερεύνηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας με ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους, των Η/Μ εγκαταστάσεων, του συστήματος φυσικού τεχνητού φωτισμού, εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης, γ) Εκτίμηση του αποτελέσματος των παρεμβάσεων στα κτίρια, με εκτίμηση του κόστους, και της αναμενόμενης βελτίωσης ως προς την ενεργειακή τους συμπεριφορά και το κόστος ενεργειακής κατανάλωσης, δ) Τη σύνταξη πρότασης του Δήμου Βόλου για χρηματοδότηση επιλεγμένων παρεμβάσεων από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ», σύμφωνα με τις προδιαγραφές της σχετικής πρόσκλησης του ΥΠΕΚΑ.
3) Διερεύνηση και προετοιμασία κατάθεσης προτάσεων έργων του Δήμου Βόλου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας JESSICA. Η μελέτη περιλαμβάνει: α) Τη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων σχετικά με προτάσεις αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Βόλου που μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο της πρόσκλησης της πρωτοβουλίας JESSICA, β) Την αξιολόγηση αυτών των προτάσεων, την προεπιλογή και ωρίμανση των πλέον κατάλληλων για ένταξη, σε συνεργασία με το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας, γ) Την προετοιμασία των στοιχείων των φακέλων των πλέον ώριμων έργων, για υποβολή από το Δήμο Βόλου πρότασης για την ένταξη στη διαδικασία χρηματοδότησης της πρωτοβουλίας JESSICA.    
Παρακολούθηση υλοποίησης συμβάσεων παραχώρησης
Τέλος, η ΑΝΕΒΟ ανέλαβε το 2012 την παρακολούθηση υλοποίησης των παρακάτω συμβάσεων:
1) Ενεργειακή αξιοποίηση βιοαερίου του ΧΥΤΑ Π.Σ. Βόλου. Παρακολούθηση της σύμβασης παραχώρησης με την εταιρία ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε. που συνέστησαν τα μέλη της Κ/Ξ “ΑΘΗΝΑ Α.Τ.Ε., ΔΟΜΗΚΑ Α.Ε. και INERGY DEVELOPMENT Α.Ε.”, για την κατασκευή και λειτουργία του έργου ενεργειακής αξιοποίησης του ΧΥΤΑ Π.Σ. Βόλου.
2) Ανάπτυξη και λειτουργία Μουσειακού Χώρου Τσαλαπάτα. Συμμετοχή στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης Δήμου Βόλου – Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.) – ΔΕΜΕΚΑΒ για τη διαμόρφωση και λειτουργία του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιϊας Τσαλαπάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: