Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Ξεκινά η λειτουργία των υπόγειων κάδων στο Δήμο Βόλου

Ξεκινά από αύριο Τετάρτη η λειτουργία του συστήματος υπόγειων κάδων που τοποθετήθηκε σε κεντρικά σημεία των Δημοτικών Ενοτήτων Βόλου και Νέας Ιωνίας και συνιστά μια πρωτοποριακή παρέμβαση του Δήμου Βόλου στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αναβάθμιση της εικόνας της πόλης και της ποιότητας ζωής των δημοτών. Η παρέμβαση αφορά την τοποθέτηση 24 υπόγειων κάδων σε 10 σημεία του Δήμου Βόλου (5 στο Βόλο και 5 στη Ν. Ιωνία).
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εναλλακτικό σύστημα συλλογής απορριμμάτων, το οποίο βοηθά ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες υγιεινής αποθήκευσης των απορριμμάτων (οικιακών & ανακυκλώσιμων) σε σημεία της πόλης που απαιτούν αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου.
Όπως τόνισε η κ.Οικονόμου, «έχοντας πλέον ολοκληρώσει τις απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες και εξασφαλίσει το αναγκαίο πλήρωμα για την αποκομιδή, ξεκινάμε από αύριο τη λειτουργία του συστήματος των υπόγειων κάδων, ενός συστήματος περισσότερο φιλικού προς το περιβάλλον και λειτουργικά αποτελεσματικότερου. Πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση του τρόπου αποκομιδής στον κεντρικό ιστό του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, αφού συμβάλλει στην αναβάθμιση της αισθητικής, στην καλύτερη προστασία της δημόσιας υγείας, στην εξοικονόμηση χρόνου, πόρων και προσωπικού. Σημειώνεται ότι οι  κάδοι είναι χωρητικότητας 3.000 λίτρων ο καθένας και επομένως έχουν πολλαπλάσιες δυνατότητες από το συμβατικό σύστημα. Η Υπηρεσία έχει διαμορφώσει συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκομιδής, ωστόσο από την παρακολούθηση της λειτουργίας θα κριθεί στην πράξη αν θα απαιτηθούν τροποποιήσεις ή βελτιωτικές κινήσεις σε αυτό. Οι συμπολίτες μας μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τους υπόγειους κάδους, ενώ παρακαλούνται να μη σταθμεύουν μπροστά στα συγκεκριμένα σημεία, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα, κατά την αποκομιδή».
Το σύστημα αποτελείται από 24 τεμάχια υπόγειων κάδων, 13 για απορρίμματα και 11 για ανακυκλώσιμα υλικά, χωρητικότητας 3.000 λίτρων ο καθένας και συνολικής χωρητικότητας 72.000 λίτρων. Από τις συγκεκριμένες θέσεις απομακρύνονται συνολικά 58 συμβατικοί κάδοι, 34 πράσινοι (απορριμμάτων) και 24 μπλε (ανακύκλωσης), χωρητικότητας 1.100 λίτρων ο καθένας και συνολικής χωρητικότητας 63.800 λίτρων, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών σε διάφορα άλλα σημεία του Δήμου. Η απομάκρυνσή τους ξεκίνησε σήμερα Τρίτη στο Βόλο και θα ολοκληρωθεί αύριο το πρωί στη Ν. Ιωνία.
Οι υπόγειοι κάδοι είναι τοποθετημένοι στην παραλία του Βόλου (σε 3 σημεία), στην πλατεία Πανεπιστημίου, στη 2ας Νοεμβρίου (μπροστά από το Υγειονομικό), στη Λ. Ειρήνης-Αβέρωφ, στην πλατεία Ευαγγελιστρίας (σε 2 σημεία), στη Μαιάνδρου (σε 2 σημεία). Η αποκομιδή θα γίνεται με  2 απορριμματοφόρα του Δήμου, στα οποία τοποθετήθηκε σύστημα γερανού. Σε πρώτη φάση, δε, θα πραγματοποιείται ανά δεύτερη μέρα (εναλλάξ απορρίμματα και ανακύκλωση), ενώ η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τον όγκο των απορριμμάτων και το χρόνο αποκομιδής, που αναμένεται να μειωθεί σταδιακά, με την εξοικείωση του προσωπικού σε σχέση με τη λειτουργία των γερανών και το χειρισμό των συγκεκριμένων κάδων.
Θεωρώντας ότι η υπογειοποίηση των κάδων αποτελεί θετικότατη παρέμβαση για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των δημοτών, η Δημοτική Αρχή ευελπιστεί να της δοθεί η δυνατότητα, μέσω ανάλογου προγράμματος, ώστε να επεκτείνει το συγκεκριμένο σύστημα σε όλο το Πολεοδομικό Συγκρότημα και σε άλλες Δημοτικές Ενότητες.
Με το σύστημα των υπόγειων κάδων επιτυγχάνονται τα εξής πλεονεκτήματα:
- Αναβαθμίζεται η αισθητική εικόνα του χώρου χάρις στην υπόγεια εγκατάσταση των κάδων. Το μόνο εμφανές μέρος του συστήματος είναι η πλατφόρμα κυκλοφορίας μαζί με ένα καλαίσθητο και συμπαγών διαστάσεων πύργο τροφοδοσίας.
- Αυξάνεται η αποθηκευτική ικανότητα.
- Αποτρέπεται ριζικά η έκθεση των απορριμμάτων στην κοινή θέα και ελέγχεται με βέλτιστο τρόπο το πρόβλημα δυσοσμιών χάρις στην στεγανότητα του συστήματος.
- Συμβατότητα με υφιστάμενα απορριμματοφόρα
- Οι απαιτήσεις συντήρησης είναι σχεδόν μηδαμινές
- Μηδαμινό ποσοστό πιθανότητας βλαβώνΜεγάλη αντοχή σε καταπονήσεις και προσκρούσεις
- Δεν απαιτούνται αναλώσιμα υλικά ή ανταλλακτικά
- Υψηλή αισθητική, χαμηλή στάθμη θορύβου, αποτελεσματική αντιμετώπιση οσμών

Δεν υπάρχουν σχόλια: