Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Π.Σκοτινιώτης : Μη δυναμιτίζετε τις κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρουν οι Δήμοι

Την πεποίθηση ότι στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, την ερχόμενη βδομάδα, θα εκφραστεί η αποφασιστικότητα των αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης να υπερασπιστούν τις πολύτιμες υπηρεσίες που οι Δήμοι προσφέρουν σε κάθε τοπική κοινωνία και τη μεγάλη συμβολή των Δήμων στην εθνική προσπάθεια, εκφράζει ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης σε δήλωσή του ενάντια στην προοπτική κατάργησης Νομικών Προσώπων των Δήμων, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά ότι η υπεράσπιση των Δήμων θα πρέπει να αποτελέσει, πρώτα και κύρια, υπόθεση της κάθε τοπικής  κοινωνίας. Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Δημάρχου έχει ως εξής: "Δυστυχώς, παρά την αρχική κυβερνητική διάψευση αλλά και τις διαβεβαιώσεις που μεταφέρθηκαν ακόμη και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, φαίνεται πως η κυβέρνηση επιμένει  σε περαιτέρω καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων των Δήμων και σε χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων σε αυτά.
Εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την κατηγορηματική μας αντίθεση σε επιλογές που θα  δυναμιτίσουν τα ίδια τα θεμέλια των Δήμων, ιδιαίτερα αν θίξουν το πιο ευαίσθητο τομέα δράσης τους, που είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες. Επισημαίνουμε ότι στο Δήμο Βόλου όλα αυτά τα χρόνια και παρά τις δραματικές περικοπές των επιχορηγήσεων, όχι μόνο έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε ζωντανές τις κοινωνικές δομές αλλά και να δημιουργήσουμε νέες, έχοντας συνείδηση ότι αποτελούν τη μοναδική «ασπίδα» κοινωνικής προστασίας των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από τις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης. Θεωρούμε μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικό ότι έχει αναπτυχθεί στην τοπική κοινωνία  ένα ισχυρό εθελοντικό κίνημα αλληλεγγύης, που στηρίζει ναι ενισχύει αυτές τις κοινωνικές δομές. Η στήριξη αυτή είμαστε βέβαιοι πως θα εκφραστεί πιο αποφασιστικά και πιο δυναμικά τις επόμενες μέρες που θα συγκληθεί η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Βόλου, στην οποία συμμετέχει το σύνολο των βασικών φορέων της πόλης, με μοναδικό θέμα τη δημιουργία τοπικού Δικτύου Κοινωνικής Παρέμβασης και Αλληλεγγύης.
Η διαφαινόμενη, όμως, εμμονή της κυβέρνησης στην κατάργηση νομικών προσώπων των Δήμων ερήμην των αιρετών τους οργάνων,  οδηγεί και σε ευθεία αμφισβήτηση της κατοχυρωμένης από το Σύνταγμα και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας αυτοτέλειας του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της αυτονομίας των αιρετών της οργάνων να διοικούν.
Οφείλουμε  να υπενθυμίσουμε ότι, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος φορέας της Δημόσιας Διοίκησης που προχώρησε σε συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των δομών και των υπηρεσιών του. Την ίδια στιγμή,  σε όλους τους άλλους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης   δεν έχει προχωρήσει σχεδόν καμία διαρθρωτική αλλαγή.  Παραμένουν, ουσιαστικά, ακριβώς όπως ήταν και στην εποχή της αμεριμνησίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την τριετία 2009-2012, ενώ η συνολική μείωση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 23%, για τους Δήμους έφτασε το 60%. Σημειώνουμε ότι το συνολικό ειδικό βάρος της δημοσιονομικής επιβάρυνσης της αυτοδιοίκησης δεν ξεπερνάει το 5% επί των πρωτογενών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Τόσα πληρώνει κάθε χρόνο ο Έλληνας πολίτης για να έχει τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Δήμοι, δηλαδή για να συντηρούνται πανελλαδικά 1.570 παιδικοί σταθμοί, 900 δομές βοήθειας στο σπίτι, δεκάδες ΚΗΦΗ, Κοινωνικά Παντοπωλεία, ΚΑΠΗ κλπ., αλλά και 15.000 σχολεία. Και όλα αυτά μόνο στον κοινωνικό τομέα, διότι θα πρέπει να προσθέσουμε τα όσα παρέχουν οι Δήμοι με τις αθλητικές και πολιτιστικές τους δομές, όπως επίσης την Καθαριότητα, το Πράσινο, τον Ηλεκτροφωτισμό, την Οδοποιία, την Πολεοδομία, το Περιβάλλον, τα Κοιμητήρια, τη Δημοτική Αστυνομία, τις διοικητικές υπηρεσίες (Ληξιαρχεία, Δημοτολόγια) και φυσικά την ύδρευση και την αποχέτευση.
Εξάλλου, από την εφαρμογή του Καλλικράτη μέχρι σήμερα οι Δήμοι, φυσικά και οι δήμαρχοι, μειώθηκαν από 1.034 σε 325, ήτοι μείωση 69%, οι δημοτικοί   σύμβουλοι από 16.390 σε 9.375, ήτοι μείωση 43%,  οι αντιδήμαρχοι  από 2.298 σε 1.138, ήτοι μείωση 49%. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, από 4.300 συγχωνεύτηκαν σε 520, ήτοι μείωση 88%, ενώ τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου από 1.350 συγχωνεύτηκαν σε 492, ήτοι μείωση 64%. Τέλος, με το πάγωμα, επί τόσα χρόνια, των προσλήψεων, στη συντριπτική πλειονότητα των Δήμων δεν υπάρχει πλέον πλεονάζον προσωπικό, αντιθέτως υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις και μάλιστα σε ειδικότητες αιχμής.
Είναι πλέον προφανές πως ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Ας μας αφήσουν επιτέλους απερίσπαστους να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο μας, προσφέροντας τις αδιαμφισβήτητα κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες στη δοκιμαζόμενη κοινωνία. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ την ερχόμενη βδομάδα θα εκφραστεί η αποφασιστικότητα των αιρετών  Τοπικής Αυτοδιοίκησης να υπερασπιστούν τις πολύτιμες υπηρεσίες που οι Δήμοι προσφέρουν σε κάθε τοπική κοινωνία και τη μεγάλη συμβολή των Δήμων στην εθνική προσπάθεια. Αυτονόητο είναι πως η υπεράσπιση των Δήμων θα πρέπει να αποτελέσει, πρώτα και κύρια, υπόθεση της κάθε τοπικής  κοινωνίας, αφού αυτή και μόνο αφορά".  

Δεν υπάρχουν σχόλια: