Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Συνεδρίαση Επιτροπής Διαβούλευσης: «Όχι στη βία και την ανομία. Ναι στην ομαλότητα, τη συνοχή και την αλληλεγγύη»

Σε ιδιαίτερα θετικό και γόνιμο κλίμα και με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Βόλου με θέμα: «Κοινή δράση των τοπικών φορέων για την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών, της κοινωνικής συνοχής και της ομαλής λειτουργίας της πόλης μας». Στην πρόσκληση του Δημάρχου Βόλου κ.Πάνου Σκοτινιώτη ανταποκρίθηκαν οι 43 από τους 49 συνολικά τοπικούς φορείς που συγκροτούν την Επιτροπή, οι εκπρόσωποι των οποίων εξήραν την πρωτοβουλία, ενώ από τις παρεμβάσεις τους φάνηκε ευρεία σύγκλιση  με την εισηγητική τοποθέτηση του Δημάρχου, η οποία αποτελεί και τον βασικό κορμό του σχεδίου Διακήρυξης που εστάλη σε όλους, προκειμένου να διατυπώσουν τις προτάσεις και παρατηρήσεις τους.
Το κείμενο του σχεδίου Διακήρυξης έχει ως εξής:
«Η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Βόλου, στην οποία εκπροσωπείται το σύνολο σχεδόν των βασικών κοινωνικών, παραγωγικών, επιστημονικών, εθελοντικών, πολιτιστικών και αθλητικών φορέων και οργανώσεων του Βόλου, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα φαινόμενα βίας και ανομίας που σημειώνονται με μεγάλη συχνότητα στο κέντρο της πόλης μας, παρεμποδίζοντας την ομαλή λειτουργία της και προκαλώντας οδυνηρές συνέπειες στην αγορά και τη χειμαζόμενη τοπική οικονομία. Σοβαρές είναι οι οικονομικές συνέπειες και για το Δήμο, και μάλιστα σε μια εποχή όπου καλείται να κρατήσει ζωντανές τις κοινωνικές δομές παρά την οικονομική κατάρρευση  της Αυτοδιοίκησης.
Τα φαινόμενα αυτά προφανώς και δεν είναι τυχαία. Η οικονομική κρίση από την οποία δοκιμάζεται η ελληνική κοινωνία, συνδυάζεται με την κρίση που πολιτικού συστήματος και την υποχώρηση θεσμών που συγκροτήθηκαν μετά από πολλούς αγώνες και θυσίες στη μεταπολεμική Ελλάδα. Συνδυάζεται, επίσης, με την κατεδάφιση ενός ήδη λειψού και απαξιωμένου κοινωνικού κράτους, με αποτέλεσμα η κοινωνία να οδηγείται σε ασφυξία. Σε συνθήκες, λοιπόν,   μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, με την ανεργία να καλπάζει και τα μεσαία στρώματα να καταρρέουν, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι δυνάμεις που επενδύουν στην εξαθλίωση, το ρατσισμό και την ξενοφοβία, τον κάθε είδους φανατισμό, την κοινωνική ένταση, την τυφλή βία, την ανομία και τον άκρατο λαϊκισμό, χωρίς ίχνος σεβασμού στις παραδόσεις μας και χωρίς ίχνος ευθύνης για το μέλλον της χώρας.
Τα φαινόμενα αυτά δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις, τις οποίες οφείλουμε όλοι μαζί να αποτρέψουμε. Για την αντιμετώπισή τους, απαιτείται ψυχραιμία και εγρήγορση. Απαιτείται να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο την κοινωνική συνοχή και να αποφύγουμε  το διχασμό και το χάος.  Απαιτείται να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο τις, ούτως ή άλλως, ισχυρές κοινωνικές δομές αλληλεγγύης που λειτουργούν στην πόλη μας. Απαιτείται, ακόμη, η περιφρούρηση των κινητοποιήσεων από τους ίδιους τους φορείς που έχουν την ευθύνη της διοργάνωσής τους. Σε ένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η υποκατάσταση της αστυνομίας από νεοναζιστικά και παραστρατιωτικά μορφώματα. Σε ένα κράτος δικαίου, επίσης, δεν μπορεί να έχουν θέση τα όποια φαινόμενα αναίτιας κρατικής βίας.
Δηλώνουμε ότι δεν είμαστε πλέον διατεθειμένοι να παρακολουθούμε σιωπηλοί και άβουλοι την πόλη μας να βρίσκεται συχνά υπό ομηρεία. Διακηρύσσουμε ότι οι δημόσιοι χώροι ανήκουν σε όλους και ότι δεν μπορεί να υπάρχουν στην πόλη μας άβατα  και θύλακες παρανομίας και τρομοκράτησης,  από όπου κι αν προέρχονται.
Ο Δήμος Βόλου και οι φορείς και οι πολίτες που συμμετέχουμε στην Επιτροπή Διαβούλευσης, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό μέτωπο υπεράσπισης των δημοκρατικών θεσμών, της κοινωνικής συνοχής και της ομαλής λειτουργίας της πόλης μας. Μια μεγάλη συμπαράταξη για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και την  άρση των αιτιών που οδηγούν στη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση.  Μια συμπαράταξη όλων όσοι συμμεριζόμαστε τις θεμελιώδεις αρχές της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας, τις αρχές δηλαδή που συγκροτούν την ιδιότητα του πολίτη σε ένα φιλελεύθερο και δημοκρατικό πολίτευμα.
Καλούμε   τους φορείς, τις συλλογικότητες και τον πνευματικό κόσμο της πόλης μας, τους βουλευτές του νομού και τα πολιτικά κόμματα που συμμερίζονται τη διακήρυξή μας, κάθε συμπολίτη μας και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες, να υψώσουμε όλοι μαζί ένα τείχος και να πούμε όχι στη βία και την ανομία. Να πούμε ναι στην ομαλότητα, τη συνοχή και την αλληλεγγύη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: