Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Τιμήθηκε με λαμπρότητα η 69η επέτειος από την εκατόμβη της Δράκειας

Με λαμπρότητα και παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Δράκεια η εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε ο Δήμος Βόλου για την 69η επέτειο εκτέλεσης των 118 Δρακειωτών από γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 18 Δεκεμβρίου 1943. Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι των θρησκευτικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της περιοχής, ενώ μαζική ήταν και η συμμετοχή των κατοίκων του χωριού.
Μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Δράκειας ακολούθησε η τέλεση Μνημοσύνου για τους εκτελεσθέντες Δρακειώτες και στη συνέχεια ομιλία του λαογράφου-συγγραφέα Κώστα Λιάπη, με θέμα «Η τραγωδία της Δράκειας». Αμέσως μετά, στο χώρο του Μνημείου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε το προσκλητήριο Πεσόντων. Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν η απαγγελία από τον Σπύρο Μαβίδη του ποιήματος «Ο Τύμβος» του Γιάννη Φάτση, με τη Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου να παίζει το «Πέσατε Θύματα», που συγκλόνισε το κοινό. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων, την τήρηση ενός λεπτού σιγή και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου.
Στεφάνια κατέθεσαν οι βουλευτές Μαγνησίας, του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Μεϊκόπουλος, των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μ.Χρυσοβελώνη και της Δημοκρατικής Αριστεράς Π.Μουτσινάς, ο Δήμαρχος Βόλου Π.Σκοτινιώτης, εκπρόσωπος της 111 Πτέρυγας Μάχης, ο Αντιδήμαρχος Αγριάς και Αρτέμιδας Ν.Στόικος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δράκειας Δημήτρης Μούτος, ο πρόεδρος της Ένωσης Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Θ.Κουτσός,  εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου, του Δημοτικού Σχολείου, του Νηπιαγωγείου Δράκειας και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ο  εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Δρόμοι Συνεργασίας» Δ.Δημητριάδης και ο εκπρόσωπος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Ηλίας Κοέν. Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμη, μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος Ν.Ιωνίας - Αισωνίας Γ.Καουνάς, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Αγριάς Γ.Καλότυχος, το μέλος του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Δράκειας Βασιλική Μαντζανή, εκπρόσωποι της 111 Πτέρυγας Μάχης και της 9ης ΜΣΕΠ, ο πρώην Δήμαρχος Αγριάς Σ.Σωτηρόπουλος,   καθώς επίσης εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: