Τον Δήμαρχο Βόλου κ.Πάνο Σκοτινιώτη επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί μαθητές της τρίτης τάξης του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου, για να του παρουσιάσουν τα έργα ζωγραφικής που δημιούργησαν με θέμα τη σημερινή 131η επέτειο από την απελευθέρωση του Βόλου από τους Τούρκους και την ενσωμάτωση της περιοχής στο ελληνικό κράτος (1881-2012).
Αφορμή για την επιλογή του θέματος, όπως είπαν τα ίδια τα παιδιά, αποτέλεσε η γειτνίαση του σχολείου τους με την οδό 2ας Νοεμβρίου, γεγονός που τους απασχόλησε σε ιδιαίτερο πρόγραμμα με θέμα την τοπική ιστορία, το οποίο εφαρμόστηκε σε όλες τις τάξεις του σχολείου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον Δήμαρχο οι μικροί μαθητές διατύπωσαν τους προβληματισμούς τους για σημαντικά θέματα της πόλης, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η καθαριότητα, οι συντηρήσεις των σχολικών κτιρίων κ.α.
Απαντώντας στις ερωτήσεις των παιδιών, ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή αναλαμβάνει και υλοποιεί πρωτοβουλίες για όλα αυτά τα ζητήματα, ωστόσο εξήγησε ότι καμία παρέμβαση των υπηρεσιών του Δήμου δεν μπορεί να έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αν δεν συμβάλλουν οι ίδιοι οι πολίτες, από τον μεγαλύτερο έως τον μικρότερο. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η Δημοτική Αρχή επιζητά τις παρατηρήσεις των συμπολιτών και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων και των παιδιών, προτρέποντας τους μικρούς μαθητές, ό,τι «στραβό» διαπιστώνουν στην πόλη, να το επισημαίνουν.
Τους μαθητές συνόδευαν ο Διευθυντής του 30ου Δημοτικού Σχολείου κ. Πασχάλης Δήμου και εκπαιδευτικοί.
Να σημειωθεί ότι οι μαθητές των τάξεων Γ’ και Δ’ των 16ου και 30ου Δημοτικών Σχολείων Βόλου τίμησαν την επέτειο της συμπλήρωσης 131 χρόνων από την απελευθέρωση του Βόλου μέσα από διάφορες εκδηλώσεις με στόχο τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα την τοπική ιστορία. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν την παρουσίαση κειμένων από εκείνη την εποχή, μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν οι δάσκαλοι των Γ’ και Δ’ τάξεων, αξιοποιώντας το διαδίκτυο αλλά και το αρχειακό υλικό του ΔΗΚΙ.
Ο Διευθυντής του 30ου Δημοτικού κ. Πασχάλης Δήμου τόνισε ότι, «γιορτάστηκαν τα 131 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης του Βόλου και της προσάρτησης της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος. Για εμάς η αφετηρία ήταν η οδός 2ας Νοεμβρίου, με την οποία γειτνιάζουν τα σχολεία μας, της οποίας τη σημασία και το συμβολισμό θέλουμε να αντιληφθούν οι μαθητές μας». Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι μαθητές δήλωσαν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι που μπόρεσαν να γνωρίσουν καλύτερα εκείνα τα γεγονότα του 1881 που οδήγησαν και στην απελευθέρωση του Βόλου και εξέφρασαν τη συγκίνησή τους, γιατί το σχολείο τους βρίσκεται κοντά σε ένα δρόμο με τέτοια ιδιαίτερη ιστορία.
Ο Ευάγγελος Δήμου της Δ’ τάξης τόνισε πως «ήταν μια ξεχωριστή ημέρα, καθώς στο σχολείο δεν είχε γιορταστεί ξανά η απελευθέρωση του Βόλου. Είναι μια συμβολική ημέρα, αφού ζούμε σε αυτή την πόλη, και τόσοι αγωνιστές θυσιάστηκαν για εμάς».
Από την πλευρά της η μαθήτρια της γ’ τάξης Σοφία Ταχίρι σημείωσε ότι με την γιορτή κατάφεραν να μάθουν, πώς απελευθερώθηκε η πόλη του Βόλου. Η Ελένη Αλατίνη της Γ’ Τάξης υπογράμμισε πως με την εκδήλωση «τιμήθηκαν οι άνθρωποι που θυσίασαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Γι’ αυτό και αυτή η ημέρα θα έπρεπε να τιμηθεί από όλα τα σχολεία». Τέλος, οι μαθητές Γιώργος Ρούτσος και Αλέξανδρος Ρουκάι σημείωσαν πως με την εκδήλωση αυτή «θελήσαμε να δείξουμε ότι χρειάζεται να θυμόμαστε αυτή την ημέρα που αφορά τον τόπο ζούμε. Γι’ αυτό και πρέπει να μαθαίνουμε διαρκώς για την τοπική ιστορία. Και η γιορτή αυτή ήταν ένα έναυσμα για να ενημερωθούμε για το γεγονός της απελευθέρωσης της πόλης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου