Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Επιμένει η κυβέρνηση στη συγχώνευση του Κ.Ε.ΤΕ.Α.Θ.

Επιμένει η κυβέρνηση στη συγχώνευση του Κ.Ε.ΤΕ.Α.Θ. με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, όπως προκύπτει από την έγγραφη απάντηση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας κ.Βασίλη Μάγκλαρη, σε κοινό υπόμνημα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και των Δημάρχων  Βόλου,  Καρδίτσας,  Λαρισαίων και Τρικκαίων. Παρέχονται, ωστόσο, διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η διεξαγωγή ερευνών από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας, και παράλληλα ότι δεν θα θιγεί κανένα από τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Με το υπόμνημα, το οποίο είχε σταλεί επίσης στους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Α.Μανιτάκη, Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη, Παιδείας και Πολιτισμού Κ.Αρβανιτόπουλο, ο Περιφερειάρχης και οι τέσσερις Δήμαρχοι εξέφραζαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τα προβλήματα που θα προκύψουν από τη συγχώνευση, τόσο στο έργο των δυο Ερευνητικών Κέντρων όσο και στους ίδιους τους εργαζόμενους.
Αναλυτικά, στο κείμενο της απάντησης που κοινοποιήθηκε στον Δήμαρχο Βόλου Π.Σκοτινιώτη, αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Η επικείμενη ένταξη του Κέντρου Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης εμπίπτει στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιάρθρωσης του ερευνητικού ιστού, η οποία στοχεύει στην συγκέντρωση και την ενδυνάμωση κατακερματισμένων ερευνητικών ομάδων, ώστε να διεκδικούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ευρωπαϊκά ή άλλα κονδύλια για διεξαγωγή έρευνας.
Συνεπώς, η τοποθέτηση του Κ.Ε.ΤΕ.Α.Θ. υπό την αιγίδα ενός κραταιού ερευνητικού φορέα, όπως το Ε.Κ.Ε.Τ.Α., δεν θα αλλοιώσει την επιστημονική φυσιογνωμία του, αλλά αντιθέτως θα συμβάλει στην ενδυνάμωσή του. Οι σκοποί του, που περιγράφονται στο άρθρο 3 του Π.Δ. 9/2006, διατηρούνται και η διεξαγωγή έρευνας θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, δεδομένου ότι το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στο Κ.Ε.ΤΕ.Α.Θ., συμπεριλαμβανομένου του ερευνητικού, θα μεταφερθεί στο Ε.Κ.Ε.Τ.Α. Θα υπάρξει δε μέριμνα ώστε να μη θιγεί κανένα από τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Παράλληλα, θα ληφθεί η σχετική μέριμνα ώστε να διαφυλαχθεί η ονομασία του Κ.Ε.ΤΕ.Α.Θ. (brand-name), δεδομένου ότι με αυτήν έχουν συναφθεί όλες οι συμβάσεις, εθνικές και ευρωπαϊκές ή διεθνείς, εκτέλεσης ερευνητικών προγραμμάτων ή έργων». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: